travlocals.com
LIFE

Criț 164: casa albastră în care te simți ca la Muzeul Satului

publicat pe 24 mart. 2020

    Te-ai gândit vreodată cum ar fi să petreci o zi într-una dintre casele din Muzeul Satului? Să fii înconjurat de obiecte care mai de care mai frumoase, de atmosferă autentică și de povești pline de istorie? Ai visat că te trezești între cearșafuri albe ca laptele, că te dai jos din pat și calci pe covoare colorat țesute? Să ieși în curte să admiri florile, să-ți bei cafeaua în balansoar pe prispă și pui de o masă mare în șură?

    Poți face toate astea la Casa Criț 164, din satul cu același nume, aflat în județul Brașov.  Dacă ai fi văzut casa în 2011, înainte să o cumpere Luminița Cherebetiu, ai zice că proprietara a făcut minuni. Fără să aibă vreo baghetă magică, dar cu multă grijă la detalii, Luminița a restaurat și transformat o casă simplă de la țară într-un colțișor de poveste.

    terasă casă șa țară
    Luminița a păstrat aerul vechi al casei

    După multe căutări, Luminița a găsit casa visurilor sale

    Luminița locuiește în Târgu Mureș și a fost întotdeauna pasionată de istoricul locurilor natale, dorindu-și să ajute la păstrarea tradițiilor și scoaterea la iveală a farmecului de altădată.

    Îmi plac foarte mult casele vechi, tradiționale, la țară, așa că în urma cu opt, nouă ani am început să umblu prin satele de pe lângă Târgu Mureș, unde locuiesc, și să caut un sat și o casă care să-mi spună ceva. Am vrut o casă autentică. Nu mă interesa dacă e românească, săsească sau ungurească

    Inițial, ea a hotărât să nu treacă granița județului, dar pentru că nu a găsit nimic care să-i placă, a decis să încerce și în primul sat din Brașov. S-a nimerit să fie vorba de Criț și de o casă roz, care i-a rămas în minte. Prețul inițial era mai mare decât bugetul Luminiței, proprietatea aparținând unei englezoaice plecate din țară, însă după câteva luni și mai multe încercări și negocieri, Luminița a reușit să-și vadă visul cu ochii.

    De la casa roz de atunci până la casa albastră de acum a fost cale lungă și mult de muncă. Abia după vreo patru veri, mulți meșteri schimbați și plimbări nenumărate prin satele din apropiere, în căutare de accesorii și materiale care să se potrivească spațiului, Criț 164 a devenit oază de liniște și frumusețe care atrage nenumărați oaspeți, printre care m-am numărat și eu în vara lui 2019.

    Casa Crit curte
    Odată intrat în curtea casei lași toate grijile la poartă.

    Ansamblul este format din mai multe spații. Casa mare din față are un antreu, o baie și o cameră principală – un spațiu generos, ce poate fi și dormitor și living, în care îți atrage atenția soba superbă și verde de teracotă. E pe tipicul caselor săsești, cu tavan înalt, așezate deasupra beciului și al nivelului străzii.

    În spatele ei, dar cu intrare separată, este bucătăria – un loc cald și primitor, în care îți vine să stai pe fotoliu și să citești o carte, în timp ce altcineva gătește ceva bun de mâncare. Din bucătărie se iese pe terasa acoperită, unde primul lucru pe care îl vezi este soba imensă, numai bună de copt pâine.

    De partea opusă a curții sunt cele două căsuțe mai mici. Cea din față are un dormitor, un hol ce ține loc și de mic living, și o baie. Cea din spate are două dormitoare și baia atașată. Ambele au intrări independente și amintesc de casele românești mai degrabă, așezate pe pământ, cu tavanul jos, susținut de bârne și ușile compacte din lemn cu zăvoare. Ferestrele mici însă le dau un aer cald și aerisit.

    Vechea șură pare a fi amenajată de un scenograf

    casă la țară
    Vechea șură a fost transformată în living de vară

    În spatele curții este vechea șură, în care Luminița a pus în scenă o sufragerie de vară. Când spunem pus în scenă nu folosim un termen poetic, pentru că aranjamentul arată într-adevăr precum cel al unei piese de teatru. Câteva canapele, o masă nemaipomenit de lungă, două candelabre atârnate de bârnele de lemn și răcoarea șurii cu tavan înalt.

    casa crit
    Elementele tradiționale, cheia amenajării

    Ce face din Criț 164 un mic muzeu sunt toate lucrurile care îl personalizează. Pentru că fiecare obiect de mobilier sau accesoriu este atent ales și perfect potrivit, încât atunci când intri în oricare dintre camere nu știi la ce să te uiți mai întâi. La paturile gemene, perfect sculptate din lemn, la macrameurile minuțios croșetate de pe mese, la florile din vaze, la prosoapele țesute, atârnate în baie sau la icoanele pictate de pe pereți.

    Luminița a umblat din târg în târg și din sat în sat, a căutat obiecte dintre cele mai variate și reunit bucată cu bucată o colecție impresionantă de minunății: țesături, cufere, oglinzi, ii, și câte și mai câte. Opera unui colecționar, dar mai ales iubitor de tradiții românești.

    Odată ce treci de poartă și intri în curtea casei albastre ești practic într-o poveste perfect autentică, în care frumosul stă în fiecare detaliu și nu te poți opri din admirat și explorat fiecare colțișor în încercarea de a-i afla povestea.

    Casa poate fi închiriată complet pentru 160 euro pe noapte și poate găzdui opt persoane. Poți însă închiria și câte o cameră. Mai multe detalii găsești aici.

    casă de la țară
    Lenjeria croșetată completează designul autentic din fiecare cameră
    Subscribe
    Notify of
    guest
    2 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Razvan
    4 years ago

    Genial <3 . Pare așa, o incursiune în trecut.

    Radu
    4 years ago

    Superb!