LIFE

8 alimente care nu se reîncălzesc și ce efecte nocive pot avea 

publicat pe 07 dec. 2023

    Alimentele reîncălzite pot avea gust bun în continuare, numai că în profunzime, la nivel de vitamine și nutrienți, structura lor se schimbă cu totul. Nu e indicat să reîncălzești alimentele și nici să le consumi. Uite ce alimente care nu se reîncălzesc trebuie să intre pe lista ta și ce efecte pot provoca dacă sunt supuse iar procesului termic. 

    Reîncălzirea alimentelor nu ar trebui să devină un obicei ori de câte ori simți nevoia de mâncare caldă, servită rapid. Metoda poate să îți provoce probleme de sănătate. Asta pentru că gustul și textura mâncării, implicicii nutrienții, au de suferit. 

    Practic, mâncarea reîncălzită își modifică proprietățile benefice și îți poate face mai mult rău decât bine. 

    În continuare, îți prezentăm mai multe tipuri de alimente care nu se reîncălzesc. 

    1. Alimente care nu se reîncălzesc: cartofi 

    alimente care nu se reincalzesc shutterstock

    Cartoful este un aliment de bază, unul dintre cele mai consumate. Ușor de depozitat și de consumat, cartoful este o sursă bogată de vitamina B6, potasiu și chiar vitamina C. 

    Dacă aceste vitamine sunt expuse la procesul de reîncălzire atunci se poate produce bacteria care provoacă botulism – Clostridium Botulinum. Dacă sunt gătiți și lăsați la temperatura camerei pentru prea mult timp, riscul apariției bacteriei crește exponențial. 

    Cartofii preparați pot să fie consumați în maxim 1 – 2 zile. 

    2. Alimente care nu se reîncălzesc: pui 

    alimente care nu se reincalzesc shutterstock

    Puiul cald este unul dintre cele mai îndrăgite și consumate tipuri de mâncare. Însă odată răcit, puiul nu trebuie reîncălzit. Carnea de pui reîncălzită își schimbă compoziția de proteine, care se poate descompune. 

    Procesul de descompunere a proteinelor poate face procesul de digestie destul de anevoios. Astfel că sistemul tău digestiv poate avea de suferit. 

    Carnea de pui odată gătită se depozitează la o temperatură de sub 5 grade Celsius. Dacă nu este consumată în maxim trei zile, carnea de pui trebuie aruncată. 

    3. Alimente care nu se reîncălzesc: ouă 

    alimente care nu se reincalzesc shutterstock

    Ouăle sunt o sursă bună de proteine și trebuie consumate imediat ce au fost gătite. Nu e recomandat să le reîncălzești odată ce au fost gătite, ci să le mănânci reci. O sugestie de consum ar fi să le adaugi într-o salată. 

    Fiind un aliment bogat în proteine, oul conține mult nitrogen care poate oxida în urma încălzirii. În felul acestea eliberează compuși cancerigeni. 

    Ouăle preparate pot să fie consumate în maxim două ore dacă au rămas în afara frigiderului. Și în maxim o oră dacă au stat în apă fierbinte. 

    4. Alimente care nu se reîncălzesc: broccoli

    alimente care nu se reincalzesc shutterstock

    Broccoli este o legumă extrem de sănătoasă și benefică unei diete echilibrate. Însă, odată gătită trebuie să fie consumată imediat. Nu este recomandat ca broccoli să fie reîncălzit pentru că își pierde mai toate proprietățile nutriționale. 

    Leguma conține vitamina C și acid folic, doi nutrienți care nu reacționează bine la reîncălzire. Supus din nou unor temperaturi ridicate, acidul folic este distrus. Acesta este foarte benefic organismului, fiind responsabil de formarea celulelor roșii sănătoase din sânge. 

    5. Alimente care nu se reîncălzesc: ciuperci 

    alimente care nu se reincalzesc shutterstock

    Ciupercile trebuie mâncate imediat ce au fost gătite. Nu e indicat să fie depozitate și să fie cosumate a doua zi. Conțin foarte multe proteine și minerale, iar prin reîncălzire nu faci decât să descompui și mai mult aceste minerale. 

    Prin reîncălzire, ciupercile eliberează toxine care conțin nitrogen oxidat și radicali liberi. Aceștia din urmă pot fi cauza unor boli precum infertilitate sau cancer. 

    6. Alimente care nu se reîncălzesc: orez 

    alimente care nu se reincalzesc shutterstock

    Poate părea surprinzător, însă orezul reîncălzit poate provoca toxiinfecție alimentară. Orezul conține o bacterie rezistentă denumită Bacillus Cereus. Procesul de reîncălzire distruge bacteria și produce spori toxici. 

    Odată încălzit și lăsat la temperatura camerei, sporii din orez se pot multiplica și pot cauza toxiinfecție alimentară. 

    Dacă vrei totuși să consumi orezul deja gătit, fierbe apă și adaugă peste el. Nu pune foarte multă apă, în caz contrar orezul poate deveni lipicios. 

    7. Alimente care nu se reîncălzesc: spanac, morcov sau țelină

    alimente care nu se reincalzesc shutterstock

    Spanacul, morcovii, păstârnacul sau țelina sunt legume bogate în nitrați. Atunci când sunt reîncălzite pot să prezinte proprietăți cancerigene. 

    De exemplu, nitratul din spanac este transformat în nitriți care pot afecta abilitatea corpului de a transporta oxigen. Fierul din spanac poate să oxideze și să genereze cantități mari de radicali liberi. 

    Spanacul poate să fie consumat cald dacă este încălzit la abur, iar apoi să răcit rapid la o temperatură de sub 5 grade Celsius. În felul acesta, producția de nitrați este oprită. 

    8. Alimente care nu se reîncălzesc: uleiul presat la rece 

    alimente care nu se reincalzesc shutterstock

    Uleiul presat la rece, cum ar fi uleiul de măsline, cel de rapiță sau uleiul de in, este una dintre cele mai bune surse de acizi grași Omega-3. 

    Cu toate acestea, acest tip de grăsime este foarte sensibilă la temperatură. La peste 40 de grade Celsius, se descompune și devine râncedă. Astfel că uleiul presat la rece nu trebuie încălzit înainte să fie consumat. 

    Nici uleiul obișnuit nu trebuie reîncălzit dacă a fost deja gătit. Poate elibera vapori toxici și radicali liberi nocivi. Reciclează și nu mai folosi uleiul deja gătit. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments