UTILE

Se poate ridica o construcție fără acordul vecinilor: ce spune legea și ce obligații ai

publicat pe 25 ian. 2024

    Ridicarea unei construcții vine de la sine cu o serie de obligații. Între aceste noțiuni legale intră și acordul expres al vecinilor în cazul edificării unei clădiri. Am aflat dacă se poate ridica o construcție fără acordul vecinilor și ce spune legea în acest sens. Îți mai spunem ce se întâmplă în cazul unui refuz din partea vecinilor sau ce obligații ai în calitate de proprietar. 

    Când vine vorba de lucrări de construcție în zone rezidențiale, acolo unde există deja construcții edificate, e important să știi dacă ai nevoie sau nu de acordul vecinilor. 

    De principiu, nu ai nevoie de acordul vecinilor pentru a face lucrări de construcție atâta timp cât respecți autorizația de construcție. 

    Altfel spus, acordul vecinilor este condiționat de asigurarea tuturor măsurilor de siguranță necesare pentru construcția deja existentă. Aceste măsuri sunt stabilite prin proiectul tehnic al construcției și prin autorizația de construcție sau de demolare

    Se poate ridica o construcție fără acordul vecinilor: când se cere acordul

    Există și câteva situații în care o construcție nu poate fi demarată fără acordul vecinilor. Legea nr. 50/1991 reprezintă cadrul legal care reglementează situațiile în care e nevoie sau nu de acordul vecinilor când vine vorba de de construcții noi. 

    Acordul vecinilor este necesar în trei situații: 

    • pentru construcțiile noi, amplasate adiacent construcţiilor existente sau în imediata lor vecinătate și numai dacă sunt necesare măsuri de intervenție pentru protejarea acestora;
    • pentru lucrări de construcții necesare în vederea schimbării destinației în clădiri existente;
    • în cazul amplasării de construcţii cu altă destinație decât cea a clădirilor învecinate. 

    Dacă este necesar, acordul vecinilor este valabil numai dacă este dat în formă autentică, la notar. 

    Ce înseamnă „lucrări de construcție”: 

    Anexa 2 a Legii nr. 50/1991 arată ce înseamnă noțiunea de „lucrări de construcție” și ce operațiuni specifice se pot face: 

    • construcții de orice fel: civile, industriale, agrozootehnice, edilitare, subterane și aeriene, căi de comunicații, lucrări inginerești, de artă etc; 
    • se referă și la situațiile în care se desființează construcții deja existente prin demolare, dezmembrare sau dinamitare.

    Se poate ridica o construcție fără acordul vecinilor: cazul de refuz

    Legea specifică în mod expres o serie de situații în care o construcție nouă poate cauza prejudicii alteia. O astfel de situație poate să fie alipirea la zidul calcan*, fundarea la o cotă mai adâncă decât cea a tălpii fundației construcției existente sau afectarea gradului de însorire. 

    În aceste cazuri, unii proprietari te pot întâmpina cu un refuz. În cazul unui refuz nejustificat, poți merge în instanță. Aici poți solicita pronunțarea unei hotărâri judecătorești care să constate  existența unui abuz de drept din partea proprietarului vecin. 

    *Zid calcan = perete exterior din spatele casei, fără deschideri, destinat să fie acoperit de zidul asemănător al unei clădiri deja existente. Apare la limita dintre două terenuri. 

    Se poate ridica o construcție fără acordul vecinilor: ce spune Codul Civil

    În calitate de proprietar, mai există o serie de reglementări pe care trebuie să le respecți. Mai ales când vrei să construiești în apropiere de vecini. 

    Reglementările sunt asigurate de Codul Civil, la articolele 611-615 și se referă la limitele de proprietate. 

    În cazul edificării unei noi construcții, proprietarul este obligat: 

    • să respecte o distanță minimă de 60 de centimetri față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism. E important să nu se aducă atingerea drepturilor proprietarului vecin; 
    • să își facă streașina astfel încât apele de la ploi să nu se scurgă pe fondul vecinului; 
    • să nu facă fereastră sau deschidere în zidul comun, fără acordul proprietarilor vecini; 
    • să păstreze o distanță de minim doi metri între fondul care aparține proprietarului vecin și fereastra pentru vedere sau balcon; 
    • să păstreze o distanță de minim un metru între fereastra pentru vedere sau balcon și fondul învecinat, în cazul în care acestea nu sunt paralele cu linia de hotar îndreptată spre acesta. 

    Orice derogare de la aceste reguli poate fi făcută doar cu acordul vecinilor în formă autentică.