LIFE

Ore de liniște la bloc: între ce intervale orare nu ai voie să faci gălăgie și ce amenzi riști

  Pentru o bună conviețuire la bloc trebuie să respecți orele de liniște. În caz contrar te poți alege cu conflicte sau cu eventuale amenzi. Există o lege care garantează orele de liniște la bloc. Dar contează și deciziile interne ale asociației de proprietari, precum și respectul față de vecini. 

  Traiul la comun poate să vină cu tot felul de provocări. Fiecare își dorește ce e mai bun pentru el, însă fără să depună eforturi pentru a-l înțelege pe celălalt. Traiul la bloc vine cu aceste dileme etice și oarecum democratice: când libertatea ta o încalcă pe a vecinului tău? 

  O astfel temă aflată în continuă dezbatere se leagă și de orele de liniște în bloc. Foarte mulți locatari de bloc nu știu că există o lege care garantează liniștea într-un bloc de locuințe. La csare se adaugă și un regulament de ordine interioară stabilit de asociația de proprietari care dublează intervalele de ore de liniște în bloc stabilite prin lege. 

  Care sunt orele de liniște în bloc

  Astfel, Legea 61/1991 stabilește că orele de liniște în timpul săptămânii și în weekend sunt 22:00 – 08:00 și 13:00 – 14:00. Aceeași lege stabilește și ce riscă cei care încalcă legea, normele de conviețuire socială, ordinea și liniștea publică. 

  „Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 – 8.00 şi 13:00 – 14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora este interzisă”, arată Legea 61/1991.


  Există și posibilitatea modificării orelor de liniște în bloc. Acest lucru se poate întâmpla numai în urma unei decizii expres în acest sens a adunării generale a asociației de proprietari. Și se aplică numai programului de liniște din timpul zilei. În sensul că poate fi schimbat, iar orele de liniște în bloc să fie, de exemplu, între orele 13:00 și 16:00. 

  Indiferent de forma finală a programului cu ore de liniște în bloc, acesta trebuie să fie afișat la intrarea în bloc pentru ca toți locatarii să îl ia la cunoștință. 

  Ai nevoie de acordul vecinilor pentru renovări sau petreceri

  În cazul în care vrei să faci anumite renovări sau modificări în propria locuință, operațiune care ridică nivelul sonor chiar și în timpul orelor de liniște în bloc, atunci ține cont că ai nevoie de acordul vecinilor.

  Și o să mai ai nevoie și de o autorizație de construire pentru orice intervenție la nivel de structură de rezistență, recompartimentare sau schimbarea aspectului exterior al blocului. 

  La fel se întâmplă și dacă vrei să dai o petrecere la tine în apartament. Ești obligat să informezi vecinii înainte pentru a evita situația neplăcută a unor plângeri și a unor amenzi de la poliție. 

  Ce amenzi riști dacă nu respecți orele de liniște în bloc

  Apropo de amenzi, dacă nu respecți orele de liniște în bloc te poți alege cu sancțiuni destul de usturătoare. Legea prevede că gălăgia sau zgomotele puternice nu sunt admise în comunitățile de locuințe, indiferent de oră. 

  „Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise”, arată Legea 61/1991. 

  Mai jos, lista de abateri în timpul orelor de liniște în bloc care îți pot aduce amenzi:

  • Dacă produci zgomote puternice în apartamentul tău sau chiar la casă, în timpul sau în afara orele de liniște, amenda pornește de 200 de lei și poate ajunge și la 1.000 de lei. 
  • În cazul în care folosești în timpul orelor de liniște la bloc aparatură care face zgomot puternic sau instrumente muzicale de intensitate mare, atunci poți să fii sancționat cu amendă între 500 și 1.500 de lei. 
  • Legea mai arată că pentru petreceri cu caracter privat și pentru utilizarea de aparatură muzicală la un volum ridicat în timpul orelor de liniște amenda poate să fie între 2.000 și 3.000 de lei. 

  Cea mai mare amendă pe care o poți lua

  Ține cont că dacă perturbi liniștea de mai multe ori într-un interval de 24 de ore, atunci amenzile pot ajunge până la 6.000 de lei. Poți face și muncă în folosul comunității ca pedeapsă. 

  Pentru modificări nepermise și neanunțate în locuință, prin Legea 50/1991 poți să fii sancționat cu amenzi de la 1.000 la 100.000 de lei. Mai ales dacă primăria sau Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) sunt sesizate. 

  Acestea sunt principalele aspecte de care trebuie să ții cont când vine vorba de orele de liniște în bloc. Dincolo de respectul mutual de care trebuie să dai dovadă într-o comunitate, ține cont că acțiunile tale pot să nu fie pe placul vecinilor. Mai ales în timpul orelor de liniște în bloc. Așa că respectă orele de liniște în bloc ca să nu ai neplăceri. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Ore de liniște la bloc: între ce intervale orare nu ai voie să faci gălăgie...