
La ce distanță poți să plantezi pomii față de gardul vecinului: ce spune legea că ai voie să faci
Am căutat și am găsit legea care arată la ce distanță poți să plantezi pomii față de gardul vecinului. Orice dispută legată de trecerea pomilor peste limita de proprietate poate fi rezolvată mai ușor dacă ambele părți știu despre lege. Mai multe detalii în articol.
Viața la țară vine cu provocări de tot felul. Fie că e vorba de lipsa unor utilități esențiale, fie că e vorba de neînțelegeri cu vecinii. Această ultimă problemă e una care tot dăinuie și care se ivește din motive mai mult sau mai puțin reale și plauzibile.
Însă, o dispută aprigă și o discuție la fel de intensă se dau de dau de fiecare dată când vine vorba de încălcarea limitelor proprietății. Nu vorbim de o intrare ilicită, ci de momentele când natura se dezvoltă peste gardul vecinului și astfel dă naștere la dispute și discuții.
E esențial, într-o comunitate restrânsă în care fiecare metru pătrat contează, să știi la ce distanță legală poți să plantezi pomii față de gardul vecinului. Totul cu scopul de a evita discuții lungi și interminabile și de a tranșa disputa legal.
La ce distanță poți să plantezi pomii față de gardul vecinului: ce spune legea
În România există o reglementare destul de clară când vine vorba de distanța pomilor față de gardul vecinilor. Concret, este vorba de Codul de procedură civilă care reglementează prin articolul 613 din Legea 287/2009 că orice pom care are o înălțime mai mare de doi metri trebuie plantat la o distanță de peste doi metri față de gardul vecinului.
Iată ce spune articolul 613 din Codul de procedură civilă, la alineatul 1:
„În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin doi metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de doi metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii”.
Regula de față este valabilă atât pentru pomii fructiferi, cât și pentru pomii de talie mare în general.
Pe de altă parte, arborii de dimensiuni mici, sub doi metri, pot să fie plantați până la 60 centimetri față de gardul vecinului.
Dacă distanța nu este respectată, proprietarul vecin poate să solicite scoaterea arborelului sau tăierea lui la o înălțime acceptabilă. Costurile sunt suportate de către proprietarul care a plantat pomul.
La ce distanță poți să plantezi pomii față de gardul vecinului: cum ajută „obiceiul locului”
Există și o mică excepție de la regulă. Dacă este vorba de o plantație autorizată, atunci pomii se pot planta până la 60 centimetri față de gardul vecinului.
Legea menționează și de „obiceiul locului”. Care, concrent, poate fi metoda ideală de soluționare a unei dispute înainte să existe una de fapt.
„Obiceiul locului” se referă la înțelegerea dintre vecini în prealabil. Legea nu interzice plantarea de arbori mai mari de doi metri mai aproape de linia hotarului dacă vecinii se înțeleg între ei și stabilesc expres acest detaliu.
Cum se rezolvă problema crengilor, a rădăcinilor și a fructelor
Orice dispută atrage altele după sine. Și în acest caz, acest lucru este valabil. Cine păstrează fructele pomului care trece linia hotarului? Și ce se întâmplă cu crengile și rădăcinile care ajung în cealaltă curte? Două întrebări la care legea are răspunsuri clare.
Concret, dacă crengile și rădăcinile pomului din vecini trec în curtea ta, atunci ai dreptul să le tai până la linia de hotar. Totodată, dacă pomul vecinului, care are o înălțime mai mare de doi metri, trece în cealaltă curte atunci fructele rezultate și căzute rămân în curtea în care au căzut.
Mai jos, cele două alineate ale articolului 613 care reglementează acțiunile în acest sens:
(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.
Orice dispută, chiar și cea legată de distanța pomilor față de gardul vecinului, poate fi tranșată corect și legal dacă fiecare dintre părți respectă legea. Dacă treci printr-o astfel de problemă nu uita să semnalezi existența legii și să arăți cu precizie la ce distanță poți să plantezi pomii față de gardul vecinului.
-
Sponsored
Cum să îți pregătești casa pentru toamnă cu rulourile din colecția VELUX Nature
Ești gata să întâmpini zilele răcoroase și ploioase de toamnă?
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce poți să cureți termopanul îngălbenit, dar și ce să nu faci vreodată
Ai deja toate ingredientele acasă.
-
Case
Și-au construit casă lângă Craiova și au mobilat-o cu piese second-hand din târguri de vechituri și de pe OLX
Masa din bucătărie ne provoacă un pic de invidie ❤️