UTILE

Există o lege care îți dă acces gratuit la un teren pe care să îți construiești casă

publicat pe 15 feb. 2022

    Există o lege prin care tinerii pot primi un teren gratuit de la stat pentru a-și construi o casă. Legea, foarte puțin cunoscută și promovată de autorități, pare bună pe hârtie. Însă, cum se întâmplă cu legislația din România, să primești un teren gratuit nu e așa ușor. Există niște condiții și reguli de respectat. În cele ce urmează îți explicăm ce ai de făcut pentru a primi un teren gratuit pentru a-ți construi o casă.

    Teren gratuit pentru construcția unei case, garantat de Legea nr. 15/2003

    Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală reprezintă cadrul legislativ prin care poți să primești gratuit un teren de la stat. Iată ce spune o parte a textului legii:

    „Prezenta lege reglementează regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani a unei suprafețe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuințe proprietate personală. Atribuirea terenului se face în folosință gratuită pe durata existenței locuinței proprietate personală, în limita suprafețelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local al comunei, orașului, municipiului sau sectorului municipiului București în care este situat terenul”.

    Tot ce trebuie să știi ca să iei un teren gratuit pentru construcția unei case

    De aici se desprind mai multe elemente pe care trebuie să le iei în seamă dacă te gândești să ceri un teren gratuit pentru construcția unei case. În primul rând, trebuie să ai între 18 și 35 de ani. La data depunerii și rezolvării solicitării nu trebuie să fii proprietarul unei locuințe sau al unui teren destinat construirii unei case, indiferent de localitatea în care s-ar afla.

    În al doilea rând, ține cont de faptul că nu o să găsești astfel de terenuri gratuite în toate localitățile din România. Asta pentru că multe primării nu și-au inventariat toate terenurile pe care le dețin. Deși normele Legii nr. 15/2003 impun autorităților locale sa inventarieze anual terenurile care pot fi atribuite tinerilor. După care să le valideze printr-o hotărâre a Consiliului Local, ca la final să informeze cetățenii.

    Pe de altă parte, multe primării nu dispun de astfel de terenuri gratuite. Cel mai bine ar fi să mergi la primăria localității unde vrei să ceri un teren gratuit pentru construcția unei case și să primești astfel toate informațiile necesare. Exemple ale oamenilor care au primit teren gratuit pentru construcția unei case poți să găsești aici.

    În al treilea rând, poți beneficia de acest drept numai o singură dată, iar Consiliile Locale au dreptul să impună și alte criterii față de cele ale Legii nr. 15/2003. De regulă, suprafețele terenurilor pentru tinerii care vor să-și construiască o casă diferă de localitate.

    Dacă vrei un teren care e situat într-un municipiu sau într-un sector din București, suprafața minimă este de 150 de metri pătrați și maxim de 300 de metri pătrați. La orașe, suprafețele variază între 250 și 400 de metri pătrați. Cei care vor să aibă un teren într-o comună sau într-un sat sunt cei mai avantajați. Asta pentru că suprafețele pot să aibă între 250 și 1.000 de metri pătrați.

    Ce acte ai nevoie pentru un teren gratuit și cum funcționează procesul

    Evident, ca să beneficiezi de un teren gratuit pentru construcția unei case, ai nevoie să treci prin procesul birocratic. Dacă ai aflat că există un teren disponibil, atunci trebuie să depui o cerere de atribuire a terenului la Consiliul Local al comunei, orașului, municipiului sau sectorului municipiului București în care ai domiciliul.

    Totodată o să mai ai nevoie de:

    1. copie a certificatului de naștere;
    2. copie a cărții de identitate;
    3. o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că nu deții/ nu ai deținut în proprietate o locuință/ un teren destinat construirii unei locuințe;
    4. o declarație similară celei din urmă, dar care se depune la data rezolvării cererii;
    5. o declarație pe proprie răspundere a părinților din care să reiasă că aceștia nu dețin/n-au deținut în proprietate, în ultimii zece ani, un teren cu o suprafață peste 500 de metri pătrați în mediul urban și de peste 5.000 de metri pătrați în mediul rural, indiferent de localitate.

    Urmează apoi ca dosarul tău să fie analizat, în maxim 15 zile, de o comisie specială locală care se ocupă de inventarierea terenurilor și de către Consiliul Local. După care, „în prima ședință ordinară Consiliul Local analizează dosarul fiecărui solicitant și hotărăște aprobarea cererii și atribuirea terenului sau, după caz, respingerea acesteia”, se arată în Legea nr. 15/2003. În final, în această etapă, primarul pune în aplicare hotărârea pe bază de proces verbal, în cel mult 15 zile de la data aprobării.

    De ce e important să construiești casa în maxim un an de zile

    Odată ce ai primit terenul în concesiune, urmează etapa construirii efective a casei. Nu te baza pe faptul că poți ține terenul la infinit. Pentru că trebuie să începi construirea casei în maxim un an, respectând prevederile legale referitoare la autorizarea executării lucrărilor de construcții, arată legea. Așa că ține cont că primești terenul gratuit, însă ai nevoie de fonduri personale pentru a construi casa.

    Ce se întâmplă dacă nu construiești casa în termen de un an? Pierzi terenul. „Prin hotărâre a consiliului local i se retrage beneficiarului dreptul de folosință asupra terenului atribuit”, conform Legii nr. 15/2003.

    Dar, mergem pe scenariul pozitiv. Ești deja în etapa construirii casei. Construirea unei case, potrivit Legii nr. 50/1991, presupune că o să respecți niște etape obligatorii. Ca viitor proprietar, o să ai nevoie de ajutorul unor specialiști.

    Etape sunt:

    • obținerea certificatului de urbanism;
    • obținerea avizelor și acordurilor necesare;
    • întocmirea documentațiilor şi proiectelor tehnice;
    • obținerea autorizației de construire;
    • executarea lucrărilor și verificarea calității acestora;
    • terminarea lucrărilor și intabularea locuinței.

    În final, odată ce ai construit casa în termenul impus, poți cumpăra de la primărie terenul gratuit atribuit ca să devii proprietar. Decizia de vânzare a terenului se ia prin hotărâre a Consiliului Local, iar prețul se stabilește pe baza unei expertize tehnice.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    3 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Andreea Cristina
    Andreea Cristina
    2 years ago

    Dar dacă primarul minte că nu are terenuri ( Că sa nu de-a) ce este de făcut în această situație?

    Dusa rodica
    Dusa rodica
    2 years ago

    Dacă eu am făcut o cerere de loc de casă de un an la primărie și nimeni nu vrea sa îmi spună nimic ce trebuie sa fac

    Carmen
    Carmen
    2 years ago

    Buna ziua,am si eu o intrebare,daca am primit un teren concesionat si nu am construit pe el,sunt obligata sa platesc impozit cu penalizari ?Multumesc