LIFE

De văzut la Romanian Design Week: o instalație-capsulă care te face să te gândești altfel la „acasă”

publicat pe 18 mai 2022

  Totul s-a schimbat în casele noastre atunci când a venit pandemia, și s-a schimbat iar, încă o dată, când am scăpat complet de restricții. Asta încearcă să încapsuleze arhitecții 441 Design Powerhouse în instalația Space within Space, pe care au pregătit-o pentru Noaptea Studiourilor de Arhitectură.

  Noaptea Studiourilor de Arhitectură este un eveniment în cadrul căruia, pentru o noapte, birourile arhitecților își deschid porțile colegilor, prietenilor și publicului larg, pentru a-și prezenta ultimele proiecte într-un cadru informal și relaxat. Acesta are loc în cadrul Romanian Design Week pe 19 mai, începând cu ora 18.00, la sediul 441 din strada Plantelor numărul 33, București.

  Space within Space este o capsulă care prinde contur în mijlocul casei. Poate fi loc de refugiu, de meditație, inspirație, dar și o experiență senzorială, spune echipa 441 Design Powerhouse. Arhitecții 441 au pregătit-o ca loc de meditație, de găsit răspunsuri la întrebări care au răsărit în mințile tuturor în urma pandemiei, dar mai ales în cele ale designerilor, mereu preocupați de modul în care termenul „acasă” este redefinit, adaptat. Întrebări precum „Cum ni s-a schimbat percepția despre spațiul personal?”, „Care sunt limitele acestui tip de spațiu și cum le negociem?”, „Cum încercăm să îl redefinim și cel spune el despre noi ca indivizi?”.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by RDW Design GO (@rdwdesigngo)

  Însă intenția nu este doar de a găsi răspunsuri, ci și de a provoca la noi întrebări. La ieșirea din capsulă, fiecare vizitator va fi invitat să scrie, la rândul său, o întrebare generată de spațiul pe care l-a experimentat.

  „De anul trecut de când ne-am întors la birou și am început să ieșim în spații publice, ne-am dat seama că în timpul izolării, dar și în perioada stării de urgență, spațiul personal al fiecăruia s-a cimentat într-o experiență mult mai palpabilă decât înainte de 2020, când nu îi acordam atâta atenție”, spune echipa 441 Design Powerhouse.

  Pentru mulți dintre noi, în acea perioadă „acasă” a devenit și birou, și sală de fitness – practic, și loc de lucru, și loc de repaus. Cu toții am simțit nevoia să îl modificăm într-un fel sau altul pentru a-l adapta la noile noastre nevoi, pentru a integra în el mici zone care să nu reprezinte doar refugiu, ci dimpotrivă, zone care să ne încurajeze la activitate, așa cum o făceau birourile înainte de pandemie.

  „Pandemia ne-a forțat pe toți să reevaluăm multe părți ale vieții noastre, dar și relația cu spațiul de acasă, de la birou, dinamica camerelor ce s-au schimbat sau au trebuit să își schimbe funcțiunea”, spun desingerii 441 Design Powerhouse.

  Pornind de la această transformare care s-a desfășurat pe parcursul ultimilor doi ani, echipa a creat instalația numită „Space within Space”, o capsulă menită nu doar să materializeze viziunea arhitecților asupra evenimentelor, ci și să o provoace să iasă la suprafață pe cea a vizitatorului.

  „Ne-am dorit ca prin instalația Space within Space să îndreptăm atenția oamenilor spre spațiul individual și relația acestuia cu spațiul comun. Împreună cu oamenii ce vor experimenta instalația, ne dorim să ajungem la o serie de întrebări ce ne pot ajuta să înțelegem mai bine ce simt oamenii în legătură cu spațiul lor și cum se raportează la el”, explică echipa 441 Design Powerhouse.

  A 10-a ediție Romanian Design Week

  Festivalul de design Romanian Design Week, în cadrul căruia poți vedea instalația și multe alte expoziții și evenimente, se află la cea de-a 10-a ediție. Tema de anul acesta este #FORWARD, născută din dorința de a investiga, a testa și a proiecta scenarii pentru un viitor al comunităților creative, al inovației, al sustenabilității prin colaborare și echitabilitate, aflate în slujba dezvoltării orașelor și societăților armonioase.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  De văzut la Romanian Design Week: o instalație-capsulă care te face să te g�...