Romanian Design Week 2022: expozițiile, întrunirile și evenimentele la care e musai să mergi
publicat pe 18 mai 2022Dacă vrei să ai parte de o infuzie de creativ și local, atunci încă ai șansa să mergi la Romanian Design Week (RDW). Poți să vezi, până pe 22 mai, expoziții inovative realizate de arhitecți, designeri și artiști români, instalații interactive, poți să vizitezi studiouri de arhitectură și să înțelegi cum poți fi parte a unui viitor bazat pe incluziune, sustenabilitate și colaborare. Nu uita să pui hashtag-ul #FORWARD, tema ediției din acest an, în descrierea pozelor de la expoziții.
Ce expoziții poți să vizitezi în cadrul Combinatului Fondului Plastic
Combinatul Fondului Plastic din București este punctul fierbinte al festivalului Romanian Design Week 2022. De la expoziții-manifest, la inițiative sustenabile, până la îmbinarea ideilor arhitecturale cu opere din pictură sau inovații contemporane, Combinatul Fondului Plastic are de oferit de toate pentru toți. Expozițiile de aici pot fi vizitate de luni până vineri în orele 12:00 și 22:00, iar în weekend între orele 10:00 și 22:00. Biletele la festival costă 32 de lei, iar studenții au acces gratuit. Programul complet al festivalului poate fi consultat aici.
Iată, mai jos, o parte dintre expozițiile de la Combinatul Fondului Plastic:
- Expoziția „Building the Future. Together”: o expoziție-manifest, în parteneriat cu Nod Makerspace, în care poți să vezi șase instalații interactive și imersive. Expoziția face parte din programul Noul Bauhaus European (n.r. – proiect economic, cultural și de mediu, menit să îmbine designul, sustenabilitatea, accesibilitatea, caracterul abordabil și investițiile pentru a contribui la realizarea Pactului verde european);
- Expoziția „Valuable Objects”, curatoriată de arhitect Adela Maria Marius. Expoziția prezintă artiști și designeri români care, prin practica lor, reconstruiesc industrii și reașază valori;
- Expoziția ZOOM IN: SUSTAINABLE DESIGN, inițiată de OTOTO, prin care poți să vezi procesul de design al unor piese vestimentare de zi cu zi, de la tricouri, jeanși și sneakerși;
- Colecția capsulă Câlția • Glăvan, formată din încălțăminte și accesorii inspirate de universul realist-magic al artistului Ștefan Câlția, poate fi vizitată la Galeria ArtSafe.
- Expoziția „Smart Hungary” aduce inovația maghiară contemporană la București și prezintă 24 de produse grupate în jurul a șapte teme cotidiene (Smart City, Smart Home, Smart Mobility, Smart Leisure, Smart Sport, Smart Agriculture, Smart Healthcare). Printre acestea se numără: un EKG integrat într-un tricou smart, un software antrenor personal de yoga, un scaun cu rotile electric dirijabil cu capul, un sistem info-trotuar pentru persoanele cu deficiențe locomotorii etc.
Studiourile de arhitectură te așteaptă să le vizitezi
În cadrul Romanian Design Week mai are loc și Noaptea Studiourilor de Arhitectură. Pe 19 mai, de la ora 18:00, peste 15 studiouri de arhitectură din București își deschid porțile, astfel că poți să iei contact cu arhitecții și cu operele lor. Ți-am făcut o selecție a câtorva astfel de întruniri, ca să îți faci o idee despre ce e vorba.
Dacă și tu ai întrebări legate de percepția spațiului personal, cum îl vezi după perioada de izolare și ce spune el despre tine, atunci trebuie să mergi la la sediul 441 Design Powerhouse din strada Plantelor 33. Biroul de arhitectură propune o instalație-experiment în care ești invitat să intri într-o capsulă creată specială pentru căutări și introspecții. La ieșirea din capsulă, vei fi invitat să scrii o întrebare generată de spațiul pe care l-ai experimentat.
Cumulus Architecture Office își deschide porțile pe 19 mai, după ora 18:00. Scopul acestei adunări este de a contribui prin discuții la conștientizarea cu privire la un design responsabil și sustenabil. Totodată, poți să cunoști echipa și să vezi câteva dintre proiectele studioului care se înscriu în tema de acest an a festivalului. Iar dacă vrei să discuți despre proiectul sau portofoliul tău, atunci o poți face în compania arhitecților cu experiență din birou.
Pe strada Arthur Verona, la Casa Mincu, sediul Ordinului Arhitecților din România (OAR), se inaugurează spațiul „Biblioteca Casa Mincu,” gazdă a publicațiilor finanțate din timbrul de arhitectură. Vei putea răsfoi cărți, broșuri și reviste din bibliotecă în interiorul spațiilor-instalații din grădina OAR și vei putea vizita interiorul Casei în cadrul tururilor organizate.
Primul prototip de oraș sustenabil din România este propunerea celor de la EFdeN pentru Noaptea Studiourilor de Arhitectură. Denumit EFdeN Sustainable City, în cadrul expoziției vei găsi modele de bune practici pentru orașele în mărime naturală din viitor. Totul are la bază împărțirea problemelor urbane actuale pe opt zone, unde studenții și comunitatea au venit cu soluții care pot fi preluate cu ușurință.
Macheta e vedeta serii în cadrul evenimentului organizat de HB Design. Dacă mergi la sediul de pe Strada Pictor Barbu Iscoverescu, vei putea înțelege mai bine cum se creează arhitectura machetelor la scară mare. De la reprezentare la realitate. De la a construi fără a fi construit.
Combinația perfectă între muzică și design e propusă de Picktwo Studio. În cadrul serii de chill lounge poți să cunoști designerii din echipa Picktwo Studio și câteva dintre proiectele acestora. Totul se întâmplă într-o clădire Art Deco, aflată pe strada Polonă și proiectată de arhitectul Jean Monda.
Un schimb inedit de idei se întâmplă în grădina Random Space (Popa Petre, 21). Aici aSAP HUB te așteaptă dacă vrei să discuți despre multidisciplinaritate și despre îmbinarea arhitecturii și designului cu alte domenii creative.
Un bazar în Cotroceni și alte evenimente la care să mergi
Până pe 22 mai, ansamblul de patrimoniu Așezămintele Ion I.C. Brătianu este redeschis temporar. Acolo, în fiecare zi, spațiul este reconfigurat pentru a găzdui o altă expoziție personală semnată de un designer român. Printre designerii care vor expune la Așezămintele Ion I.C. Brătianu se numără: Radu Abraham, Livia Fălcaru, AȘKIA, Ioana Ciolacu, Daniel&Andrew, Lucian Alexandru Arsene, Atelier Vast, Smaranda Almășan, Sebastian Pren și Radu Manelici.
Și Muzeul Național al Țăranului Român intră anul acesta în circuitul festivalului cu expoziția „Conectat la natură (tradiție circulară)”, proiect curatoriat de arhitect Teodor Frolu. Expoziția de artă multidisciplinară vorbește despre modalitățile prin care patrimoniul cultural tradițional își poate găsi loc în arta contemporană.
Nu în ultimul rând, ține cont că pe lângă expozițiile și evenimentele astea mari, în Capitală mai există și peste 60 de evenimente-satelit pe parcursul Romanian Design Week, ca parte din programul Design GO, care au loc în cafenele, showroom-uri, galerii de artă și muzee. Bazar de Cotroceni e recomandarea noastră pentru finalul de săptămână. Practic, tot cartierul Cotroceni devine un mare bazar, cu concerte, tururi ghidate, târguri de vechituri, prezentări de arhive foto, dar și afaceri mici sau mari care te așteaptă să le descoperi. Poți să vezi harta evenimentului aici.
(Foto credit: Claudiu Popescu)
-
LIFE
Peste 160 proiecte de arhitectură și design vor fi expuse în Piața Amzei în luna mai, în cadrul Romanian Design Week 2023
-
LIFE
Recomandările arhitectei Eliza Yokina la RDW 2023 vorbesc despre mai puțin formalism și mai multă autenticitate în designul interior
-
LIFE
Romanian Design Week pune la bătaie 40.000 de euro pentru realizarea unei instalații imersive
-
LIFE
„Ce am învățat după ce am renovat pe cont propriu fosta casă a bunicii”: 7 învățături despre lucrul la o casă veche
Lecția doi: cimentul nu se potrivește cu casa din pământ
-
UTILE
Ce să nu pui niciodată în cuptorul cu microunde. Alimente și recipiente interzise
Crește riscul de incendiu și de accidente casnice.
-
UTILE
Ghid de curățare a mobilierului de grădină: din ratan, plastic și lemn
În funcție de material, curățarea și îngrijirea se face diferit.