Balcon

Autorizație balcon închis: am aflat dacă ai nevoie și cum trebuie să procedezi

publicat pe 04 aug. 2023

    Până de curând, aveai nevoie de autorizație pentru un balcon închis. Însă, statul a înțeles că tot procesul obținerii autorizației este unul anevoios, iar operațiunea de închidere a balconului poate fi de durată. Îți prezentăm noile schimbări ale legii și îți spunem dacă ai sau nu nevoie de autorizație pentru un balcon închis. 

    Când vine vorba de autorizații, atunci asocierea se face cu multă birocrație, cu timpi pierduți și mulți nervi. Recent, pentru a reduce din stresul birocratic, Guvernul a reglementat domeniul construcțiilor prin Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor. Cod în care se specifică și dacă ai sau nu ai nevoie de autorizație pentru un balcon închis. 

    Noul cod înlocuiește practic trei legi: Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții. 

    Autorizație balcon închis: ce trebuie să faci, chiar dacă nu mai ai nevoie

    Astfel, noua legislație prevede ca nu mai ai nevoie de autorizație dacă ai de gând să îți închizi balconul. De asemenea, în cazul acelora care trăiesc în mediul rural, noua lege arată că pot construi garaje, pergole sau bucătării de vară fără să fie nevoie de autorizație. 

    În cazul autorizației pentru balcon închis este necesară trimiterea unei notificări la primăria de care aparține locuința. Schimbarea se aplică și în cazul blocurilor din ansamblurile rezidențiale, ale căror balcoane erau până acum doar deschise. 

    Singura parte negativă a noii legi este aceea că estetica generală a blocului va fi afectată serios. Asta pentru că fiecare proprietar poate decide ce materiale și ce culori să folosească pentru a închide balconul. Acest detaliu se poate reglementa la nivel de asociație de proprietari sau printr-un amendament al legii. 

    Avantaje ale unui balcon închis: 

    • Izolarea fonică este mult mai bună, la fel și izolarea fonică. Închiderea balconului aduce un strat suplimentar de protecție contra zgomotului din exterior. Iar pierderea căldurii este limitată pe timpul sezonului rece. 
    • Cantitatea de praf care ar putea intra în casă este redusă. Balconul închis înseamnă o protecție antistatică, un real beneficiu mai ales în zonele foarte aglomerate.
    • Spațiu suplimentar de depozitare și de relaxare.
    • Siguranța este sporită. Mai ales în cazul copiilor, care sunt expuși riscurilor în cazul balcoanelor deschise. 

    Dezavantaje ale unui balcon închis: 

    • În timpul sezonului rece se poate instala condensul dacă în balcon nu există un calorifer. Astfel că e nevoie de aerisire permanentă. 
    • Cantitatea de lumină care intră în casă poate fi redusă. Însă acest aspect depinde de orientarea locuinței. 
    • Curățarea balconului poate să fie foarte dificilă dacă ajungi să îl folosești pe post de depozit.

    Autorizații pentru construcții în mediul rural

    În cazul construcțiilor din mediul rural, aceeași lege spune că orice proprietar poate acum să-și facă o casă fără niciun fel de autorizație. Casa însă trebuie să aibă doar parter și o suprafață maximă de 150 metri pătrați. 

    La fel, nu va fi nevoie de autorizație dacă vrei să construiești un garaj, o terasă acoperită sau o bucătărie de vară. La fel ca în cazul autorizației pentru balcon închis trebuie să trimiți o notificare la primărie cu privire la construcția pe care o vei realiza. În acest caz, singura condiție impusă de lege este să nu afectezi vecinii într-un fel sau altul prin noua construcție. 

    Așadar, dacă vrei să ai balconul închis nu mai trebuie să treci prin tot procesul birocratic al obținerii de autorizații care să îngreuneze procesul. Acum, operațiunea de închidere a balconului se bazează pe buna credință a proprietarului și pe o mai ușoară comunicare cu autoritățile. Un prim pas bun înainte spre o detensionare a sistemului birocratic. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments