UTILE

Probleme frecvente ale boilerului: cum le identifici și ce soluții ai

publicat pe 08 nov. 2023

    Boilerul este foarte util pentru a avea apă caldă instant. Însă problemele apar dacă nu este folosit corect, iar mentenanța acestuia este defectuoasă. Iată care sunt acele probleme frecvente ale boilerului și cum le poți rezolva optim fără să compromiți buna funcționare a echipamentului.

    Boilere, ca oricare alte echipamente de încălzire a apei menajere, pot avea probleme și defecțiuni. Dacă nu sunt întreținut corect sau dacă instalarea nu s-a făcut conform, de exemplu. 

    În general, problemele unui boiler sunt ușor de detectat și ușor de reparat. În special dacă este vorba de un boiler electric. Nu e de mirare că boilerul este considerat un dispozitiv cu durate mare de utilizare, fiabil și folositor la nevoie. 

    La bază, boilerele ajută ca locuința să aibă apă caldă instant și pot stoca această apă care să acopere necesarul unei familii. Capacitatea unui boiler depinde de producător, de volum sau de felul în care s-a făcut instalarea. 

    Un aspect important în alegerea boilerului este și numărul de persoane care îl deservește. La fel, combustibilul folosit, consumul de apă sau modul de preparare a apei calde. 

    Probleme frecvente ale boilerului: de ce varianta electrică e mai bună

    În general, boilerele electrice sunt cel mai des folosite și alese. Încălzesc apa rapid cu ajutorul rezistențelor electrice. Iar instalarea acestui tip de boiler nu necesită coș sau tubulatură. Pentru un boiler electric e nevoie doar de o priză care să îl țină conectat la curent. 

    Boilerul electric se dovedește mult mai util în cazul locuințelor retrase, e un echipament independent de rețeaua publică și produce apă caldă instant. Spre deosebire de boilerul care funcționează pe bază de gaze naturale sau pe lemne, cel electric e mult mai ecologic. Iar randamentul de încălzire este mult mai mare. 

    Dezavantajul acestui tip de dispozitiv este că poate avea un preț de achiziție mai mare. Însă investiția se amortizează prin consumul redus de energie electrică. Un alt dezavantaj este cantitatea de apă limitată oferită odată. 

    Probleme frecvente ale boilerului: care sunt și cum le rezolvi

    probleme frecvente ale boilerului shutterstock

    Există mai multe probleme care pot să apară odată cu mentenanța defectuoasă a boilerului. În cele ce urmează, îți arătăm care sunt unele dintre problemele frecvente ale boilerului. 

    Una dintre cele mai frecvente probleme ale boilerului are legătură cu depunerile de calcar pe rezistența de încălzire. Calcarul se depune în straturi și în timp se pietrifică. Ceea ce face ca apa să nu se mai încălzească la temperatura dorită. Atunci când auzi zgomote ciudate în interiorul boilerului trebuie să îți dai seama că există depuneri de calcar. 

    Același calcar se poate depune și pe anodul de magneziu. Adică pe componenta boilerului care protejează rezervoarele de coroziune. Calcarul odată pietrificat poate face ca rezervoarele să ruginească dacă anodul nu mai funcționează în parametri. Specialiștii recomandă schimbarea anodului de magneziu o dată la doi ani. 

    O altă problemă frecventă a boilerului este defectarea termostatului. Toate boilerele moderne sunt echipate cu câte un termostat. Acesta controlează temperatura apei în funcție de nevoie. Dacă apa nu mai atinge temperatura dorită, atunci termostatul boilerului cu siguranță s-a defectat. În acest caz, e nevoie de ajutorul unui specialist care să rezolve problema. 

    Probleme frecvente ale boilerului: apa dură și scurgerile

    Funcționarea defectuoasă a boilerului poate avea loc și din cauza apei dure. Conținutul ridicat de minerale dure, precum sărurile de calciu sau magneziu, influențează negativ felul în care aparatul funcționează. Pentru că se depun pe componentele boilerului, iar în felul acesta apa nu se va mai încălzi. Pentru a preîntâmpina această problemă, montarea unei stații de dedurizare a apei este de dorit. 

    Scurgerile de apă pot să producă defecțiuni la robineți și garnituri. În felul acesta se poate ajunge la fenomenul de coroziune a componentelor boilerului și la defectarea acestora. Totodată, scurgerile de apă pot duce la scăderea presiunii boilerului. Ca mai apoi aparatul să nu mai funcționeze. E necesară intervenția unei echipe de profesioniști pentru remedierea avariei și pentru înlocuirea robineților și a garniturilor. 

    Dacă apa pe care o folosești se răcește prea rapid, atunci senzorul de temperatură poate să fie defect. Totodată, e posibil ca răcirea apei să fie cauzată de un volum mult prea mare de încălzit. Care nu face față nevoilor locuinței. Dacă volumul rezervorului boilerului este prea mic, deși apa este încălzită instant, atunci va fi nevoie să schimbi echipamentul cu unul cu o putere mai mare. 

    Nu în ultimul rând, căderile și variațiile de tensiune pot provoca mari probleme boilerului. Fiind un echipament electric supus unei suprasarcini, boilerul poate chiar să ardă. Pentru evitarea situație este recomandată instalarea unui stabilizator. 

    Probleme frecvente ale boilerului: sfaturi utile de pus în practică

    probleme frecvente ale boilerului shutterstock

    Montează corect echipamentul ca să îl poți folosi adecvat, pentru o perioadă lungă de timp. Apelează la un instalator profesionist; 

    Alege un boiler care are garanție extinsă. Mai toți producătorii oferă acest avantaj, grație calității produselor. Este de evitat să cumperi un boiler fără garanție care să îți aducă costuri suplimentare de reparație; 

    Alege un boiler dimensionat corect pentru nevoile tale. Ține cont de numărul de persoane din casă și de volumul total necesar de apă. E de preferat să ai un boiler separat pentru bucătărie și unul pentru baie; 

    Boilerul trebuie instalat în locuri adăpostite, ferit de îngheț sau de temperaturi ridicate. Dacă nu folosești boilerul pentru o perioadă lungă de timp, atunci scoate-l din priză. În felul acesta va fi ferit de avarii cauzate de căderi de tensiune; 

    Folosește filtre care să preîntâmpine problemele cauzate de depunerile de sedimente pe țevile care alimentează boilerul cu apă; 

    Setează termostatul la o temperatură constantă de 60 de grade Celsius. Aceasta este temperatura optimă de funcționare a echipamentului. Setarea unei temperaturi mai mici cu zece grade poate duce la apariția bacteriei Legionella; 

    Fă-i boilerului revizii regulate. Vei știi astfel dacă are probleme de funcționare, ce soluții există și vei primi și sfaturi de specialitate. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments