De la specialiști

Cât costă un sistem de panouri solare pentru apă și ce model e indicat să alegi pentru casa ta

    Panourile solare reprezintă o soluție bună pentru reducerea facturilor la apă caldă menajeră. Dacă vrei să îți instalezi panouri solare pentru apă caldă ține cont de numărul de membri ai familiei, investiția inițială, costuri legate de mentenanță, dar mai ales de tipul casei și de felul în care e utilizată. Iar acestea sunt doar o parte dintre lucrurile pe care urmează să le detaliem, alături de Florin Dumitrescu, inginer în instalații.

    Înainte de toate, trebuie să știi că panourile solare pentru apă caldă sunt diferite de panourile fotovoltaice. Tot solare sunt. Dar energia rezultată este diferită, adică energie electrică. Panourile solare se folosesc de radiația infraroșie a soarelui (undele de căldură) ca să încălzească apa caldă pe care tu o poți folosi.

    Există două tipuri de panouri solare pentru apă caldă

    Există disponibile două tipuri de panouri solare pentru apă caldă: panouri solare cu tuburi vidate, denumite și panouri solare nepresurizate, și panouri solare clasice, adică plane sau presurizate cu rezervor deasupra tuburilor.

    Cele nepresurizate au înăuntru un agent denumit glicol (etilenglicol), un fel de soluție antigel solar, care condensează, vaporizează și cedează căldură către un colector-sursă. „Genul acesta de panou are un randament foarte bun, fiind destul de utilizat în România. Panourile solare cu tuburi vidate își iau energia din acest proces de condensare și vaporizare și mai iau energie efectiv din lumina soarelui”, explică Florin Dumitrescu, inginer în instalații. În acest caz, nu uita că glicolul se schimbă o dată la doi ani ca să nu își piardă din proprietăți.

    Partea bună la aceste panouri solare este că ele funcționează foarte bine și când e înnorat afară. Pentru că se folosesc de radiațiile infraroșii, nu de căldura generată de soare. Astfel că poți să folosești panourile solare nepresurizate și în luni mai reci, din martie până în noiembrie, de exemplu.

    Celălalt tip de panouri solare, cele clasice, cu panouri plane, au în componență un material reflectorizant, așezat pe o serpentină, și un sistem de țevi de dimensiuni mici. Apa trece pur și simplu prin țevi și se încălzește.

    Cât costă, cum le instalezi și cât consumă

    Dacă vrei să îți cumperi și să îți instalezi panouri solare pentru apă caldă, totul depinde de bugetul de care dispui. Dar și de câți membri ai familiei sunt în casă și consumă apă. Ține cont și de faptul că pe lângă panourile solare în sine, o să mai ai nevoie de un boiler, țevi de racordare și deja trebuie să ai instalată o centrală.

    „Criteriul de alegere e cel financiar. Din punct de vedere tehnic, panourile solare sunt la același nivel de randament. Parametrii tehnici diferă foarte puțin între diferitele tipuri de brand-uri”, arată Florin Dumitrescu. Un sistem complet, care include două panouri solare, un boiler, țevile de racordare, plus manopera și mentenanța, ajunge să coste undeva la 15 și 18.000 de lei. Nu te speria de suma uriașă. Există și variante mai ieftine, pe la 5.000 de lei, care includ panouri solare cu boiler pus tot pe casă. Doar că acest sistem poate să fie folosit doar pe timp de vară, în timp ce varianta mai scumpă ajunge să fie folosită pe orice fel de anotimp.

    Chiar dacă încurajează alegerea unui sistem performant, deci scump, tot inginerul sugerează că poți să cumperi un sistem de panouri solare mai ieftine ca să compensezi prin costuri de mentenanță. „Dacă un tub vidat din panoul solar s-a spart diferența se face la preț. Pentru un brand mai ieftin poate să fie 20 de lei schimbarea lui. La un brand mai scump poate să fie 200 de lei”, spune el.

    Foarte important atunci când montezi panourile solare, țevile de legătură trebuie să fie de cupru sau de inox. În niciun caz să nu folosești țevi de plastic pentru că temperatura apei care circulă prin sistem e foarte ridicată și riscă să le topească.

    Apoi, numărul de panouri solare montate dictează mărimea boilerului folosit. Un consumator casnic consumă zilnic între 50 și 60 de litri de apă menajeră pentru igiena personală și pentru activități casnice, potrivit unui studiu realizat de Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că, pentru o familie de două persoane, o să ai nevoie de un boiler de minim 100 de litri.

    Ce faci cu panourile solare pe timp de iarnă

    Ce se întâmplă cu panourile solare atunci când tu ești plecat de acasă, dar ele continuă să încălzească apa? Într-un caz nefericit ajung să se supraîncălzească, iar temperatura din boiler crește foarte mult, ceea ce duce la avarii.

    Ca să eviți scenariul ăsta ar fi bine să ai automatizări care permit descărcarea de energie printr-un circuit auxiliar. „De exemplu, sistemul de panouri solare poate să descarce energia acumulată într-o piscină. Acolo e un volum mare de apă și cedarea suplimentară de căldură e ok”, menționează Florin.

    Există diferite tipuri de automatizări, iar Florin recomandă un electroventil: un fel de robinet electric care poate să deschidă circuitul de apă caldă din boiler, iar în mod automat surplusul de energie e dat afară. „Totul se setează în funcție de temperatură. De exemplu, dacă sunt peste 70 de grade în boiler poți să setezi sistemul să facă genul acesta de automatizare. Boilerul se răcește, iar panourile solare pot funcționa în continuare. E o măsură de siguranță benefică, chiar dacă nu folosești apa încălzită și se face risipă”, exemplifică inginerul.

    Dacă situația de mai sus se întâmplă cu precădere pe timp de vară, atunci ce se întâmplă cu panourile solare pe timp de iarnă? Sunt afectate de zăpadă și îngheț? „Nu se întâmplă nimic, indiferent de tipul de panou solar folosit. Glicolul din interior e rezistent la temperaturi de îngheț. Panourile rezistă, nu se sparg sub presiunea zăpezii”, explică Florin.

    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    VIDEO 3 lucruri pe care nu știai că le poți face cu un televizor în amenajar...