UTILE

Cum calculezi cât curent consumă caloriferul electric și ce sumă îți adaugă la factură

  Am găsit calculul care îți arată cât consumă un calorifer electric dacă te gândești să apelezi la această soluție de încălzire. Îți explicăm și ce alte aspecte să iei în calcul înainte să folosești unul. 

  Una dintre cele mai la îndemână soluții alternative de încălzire a locuinței este caloriferul electric. Îl poți depozita ușor, îi dai drumul doar când dorești și îi poți regla ușor temperatura.

  Dar în contextul fluctuațiilor de prețuri ale curentului,  impune o întrebare firească: cât consumă un calorifer electric? 

  Ce tipuri de calorifere electrice găsești pe piață

  Înainte de calcule, iată ce ar trebui să știi despre caloriferele electrice. În funcție de modul de funcționare, există mai multe tipuri: 

  • calorifer electric pe bază de ulei: un model popular și practic, acest tip de calorifer este umplut cu ulei mineral. Care, odată încălzit de siguranță, produce căldură prin elemenții acestuia. Caloriferul electric pe bază de ulei produce și menține căldură pe o perioadă lungă de timp, chiar și după oprire. Unele modele au și termostat, protecție la supraîncălzire și trepte de putere, astfel că sunt considerate aparate sigure spre folosire; 
  • calorifer electric cu raze infraroșii: acest tip de aparat se folosește de radiațiile infraroșii pentru a încălzi spațiul în care este pus. Însă nu se folosește de convecție pentru a încălzi aerul din jur, ci dă căldură obiectelor din raza acestuia. Chiar dacă emite căldură prin unde electromagnetice, caloriferul rămâne rece atunci când este atins. 
  • calorifer electric cu convecție: în cazul acestui tip de calorifer electric, aerul pătrunde în carcasa acestuia prin partea de jos, se încălzește și iese prin partea superioară. Practic, aparatul este format dintr-o carcasă metalică în care este pusă o rezistență electrică. Prin ventilație, aerul este încălzit și eliberat în cameră. 

  Cât consumă un calorifer electric

  Când vine vorba de un calorifer electric, e important să ții cont de o serie de puncte care te ajută să faci alegerea corectă. Puterea caloriferului este un punct de bifat pe listă. Unele calorifere electrice au o putere sub 1.000 kW, iar altele pot ajunge și la 6.000 kW. 

  Producătorul este la fel de important. Dar numărul de elemenți din care este compus caloriferul electric dictează consumul real al acestuia. Unele astfel de calorifere pot ajunge și la 11 elemenți. Cu cât există un număr mai mare de elemenți, cu atât mai ușor va încălzi încăperea în care îl pui.

  Îți dai seama cam ce putere e nevoie să aibă caloriferul în funcție de dimensiunile și volumul încăperii. Și ca să aflii volumul, înmulțești lățimea, lungimea și înălțimea. De exemplu, pentru un dormitor cu o lungime de 4 metri, o lățime de 3 metri și o înălțime de 3 metri, volumul spațiului este de 36 metri cubi.

  Iei acest număr și îl înmulțești cu această valoare cu un coeficient caloric de 50. Și pentru că nimic nu e ușor în viață, iei rezultatul acesteia și-l înmulțești, la rândul lui, cu coeficientul de corecție al necesarului de căldură, care este 1,163. În exemplul nostru, 36 metri cubi x 50 face 1800. Iar 1800 x 1,163 rezultă 2093, care ar trebui să fie puterea în kW a caloriferului. 

  Calcul: volum încăpere X 50 X 1.163 = puterea în kW pe care ar trebui s-o aibă caloriferul ca să-ți încălzească suficient încăperea.

  Cât consumă un calorifer electric: calculul pentru bani

  Pentru cât curent și, ca atare, câți bani consumă un calorifer electric, calcul pe care trebuie să îl ai în vedere este următorul: Consumul (kWh) = puterea (kW) x timp (h). 

  Iată cum arată un calcul estimativ. Dacă ai, de exemplu, un calorifer electric cu o putere de 2.000 de W (2kW), pe care îl folosești 8 ore pe zi, atunci consumul este de 16 kW într-o zi. 

  Dacă iei ca etalon prețul mediu al unui kW, adică 0,60 lei, atunci pentru o zi de funcționare vei plăti 9,6 lei. Iar pentru utilizarea caloriferului electric pentru o lună de zile vei ajunge să plătești aproximativ 300 de lei. 

  În funcție de prețul de achiziție a energiei electrice, acest tool te poate ajuta să afli cât consumă un calorifer electric. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum calculezi cât curent consumă caloriferul electric și ce sumă îți adaug...