Baia minimalistă și regulile de amenajare pentru acest stil în tendințe
publicat pe 09 mai 2024Simplitate, aspect practic și funcțional. Acestea sunt elementele principale de care trebuie să ții cont când amenajezi o baie în stil minimalist. Regulile acestui stil sunt simple, însă trebuie aplicate corect pentru reușita proiectului. Iată tot ce trebuie să știi despre amenajarea unei băi în stil minimalist.
Amenajarea unui băi în stil minimalist devine o opțiune tot mai populară. Simplitatea amenajării și accentul pus pe caracterul practic al elementelor integrate în amenajare reprezintă puncte de bifat într-un astfel de proiect. Fiind o amenajare în tendințe, mai jos descoperă caracteristicile stilului minimalist și cum îl poți integra corect.
Principiile de bază ale stilului minimalist
Amenajarea unei băi în stil minimalist ține cont de aspectul practic și de cel funcțional al unui asemenea spațiu. În general, stilul minimalist se potrivește unei băi de mici dimensiuni sau unei băi lungi și înguste. Însă nu este o regulă de bază. Stilul poate fi integrat și unei băi mai spațioase, doar dacă designul interior al întregii locuințe este același.
Acestea nu sunt singurele aspecte de care trebuie să ții cont când amenajezi o baie în stil minimalist. Iată la ce trebuie să mai ții cont.
Doar obiecte necesare
Una dintre regulilele de bază ale stilului minimalist este ca amenajarea unui spațiu să includă doar obiectele de strictă necesitate. În cazul unei băi, este vorba despre obiectele sanitare și despre mobilierul de baie. Acestea trebuie să fie potrivite cu spațiul disponibil și cât mai simple.
Decorațiunile și ornamentele nu sunt potrivite cu amenajarea în stil minimalist a băii.
Culorile neutre
Cromatica are un rol extrem de important în amenajarea în stil minimalist a băii. Culorile neutre sau albul dau senzația de calm și liniște. Pe aceeași idee, se mai pot folosi și nuanțe de gri, bej, vernil sau crem.
Pe de altă parte, dacă ideea unei singure culori îți dă senzația de prea rece, poți vopsi baia în două culori. În acest caz, schema cromatică trebuie să includă două culori contrastante. Cele mai potrivite cu stilul minimalist de amenajare sunt nuanțele de alb și negru.
Lumina e importantă
Un spațiu amenajat în stil minimalist trebuie să fie luminos. În acest sens, lumina naturală este de preferat, mai ales dacă baia dispune de ferestre. În cazul în care nu ai ferestre în baie, senzația de lumină poate să fie amplificată cu oglinzi și nuanțe deschise pe pereți.
Un spațiu liber
Baia în stil minimalist trebuie să dea senzația de libertate și de mișcare în spațiu, indiferent de dimensiune. Baia nu trebuie să fie încărcată cu elemente care nu sunt necesare. Spațiul băii minimaliste trebuie să fie cât mai liber, fără să dea senzația de aglomerare.
Cum amenajezi o baie minimalistă
Odată ce știi regulile de bază pentru amenajarea unui băi în stil minimalist, trebuie să treci la următorul pas. Adică la amenajarea propriu-zisă. Ca să știi ce soluții ai pentru un asemenea proiect, îți explicăm cum să amenajezi o baie minimalistă.
Adaugă mobilier multifuncțional de dimensiuni mici. Mobilierul multifuncțional, de dimensiuni reduse, ocupă spațiu redus și oferă o serie largă de utilizări și soluții de depozitare. Pentru a respecta regulile de bază ale stilului minimalist în amenajare, acest tip de mobilier e cel mai indicat.
De exemplu, oglinda poate să fie montată direct pe ușa unui dulap pe care să îl pui deasupra chiuvetei. Vei avea astfel elemente utile de folosire și depozitare la un loc, creând un spațiu util.
Obiecte sanitare suspendate. De regulă, obiectele sanitare ocupă mult spațiu în baie. Modelele clasice de chiuvetă sau vase de toaletă cu picior pot să fie înlocuite cu cele suspendate. În felul ăsta vei câștiga spațiu pe care să îl folosești în alt scop.
Cabină de duș în locul căzii. Cabina de duș este mai potrivită într-o baie minimalistă în locul căzii clasice. Ocupă mai puțin spațiu și servește aceluiași scop. Designul cabinei trebuie să fie simplu, modern, iar bateria de duș nu trebuie să iasă în evidență. Același principiu trebuie aplicat și pentru accesoriile de baie.
Un singur tip de gresie și faianță. Plăcile pentru pardoseală și pereți trebuie să fie în același stil și de același fel. În felul acesta eviți încărcarea vizuală a spațiului. Modelul ales trebuie să fie simplu și cu suprafață netedă.
Idei de design minimalist în baie
În final, îți oferim o serie de idei și sugestii pentru amenajarea băii în stil minimalist.
Renunță la dulapului masiv de baie în favoarea unui dulap suspendat. În acest dulap îți poți organiza spații de depozitare cu ajutorul rafturilor. Totodată, dacă pui o chiuvetă suspendată, poți folosi spațiu rămas pentru depozitare. O idee la îndemână este montarea rafturilor suspendate pentru a păstra cosmetice, consumabile sau prosoape.
Chiar dacă elementele de decor nu își au locul în amenajarea minimalistă, pentru un plus de personalitate poți pune câteva ghivece cu plante decorative.
Plantele împrospătează aerul și reduc nivelul de umiditate. Poți pune plante rezistente la umezeală precum aloe vera, filodendron, ficus, bambus de apartament și bromelia. Ghivecele pot fi puse în colțurile băii sau pe rafturi suspendate. Poți pune maxim 2 – 3 ghivece pentru a nu încărca spațiul.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]
-
hotnews
Casă cu etaj sau fără? Ce trebuie să știi înainte de a face alegerea
Sunt o mulțime de factori care dictează alegerea uneia sau alteia.
-
UTILE
Cu ce se curăță geamurile cel mai bine ca să fie curate lună. Trucuri și ingrediente banale care le scapă de pete
Important e să le cureți cum trebuie.