CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum scoți ușor petele de rugină de pe haine: top soluții casnice cu efect garantat

publicat pe 18 iun. 2024

  Petele de rugină de pe haine pot strica cu totul aspectul dacă nu sunt îndepărtate la timp. Contează și ce substanțe folosești, dar și timpul acordat curățării. Iată cum scoți ușor petele de rugină de pe haine. Soluțiile preparate în casă se dovedesc a fi cele mai eficiente în acest sens. Cum se folosesc și cum se prepară, în articol. 

  Dacă nu acționezi rapid imediat după ce le-ai sesizat, urmele de rugină se impregnează în țesătura hainelor. Pot să fie foarte greu de scos și strică aspectul hainei. 

  De ce apar urme de rugină pe haine

  pete de rugina pe haine solutii curatare
  Petele de rugină apar dacă articolul are componente din metal

  Petele de rugină de pe haine sunt unele dintre cele mai greu de îndepărtat. Lăsată să intre în profunzimea țesăturii, rugina se fixează pe fibre și este foarte greu de scos. Această situație se întâmplă adesea când haina nu este tratată la timp. Sau când se folosesc substanțe nepotrivite pentru curățare. 

  Cel mai adesea, urmele de rugină apar pe hainele care au integrate în material accesorii din metal. Este vorba de nasturi, fermoare sau paiete, de exemplu. 

  Rugina pe haine mai apare atunci când obiectele metalice sunt uitate în buzunare, iar hainele sunt spălate. Umezeala excesivă și oxigenul accelerează procesul de ruginire, iar urmele de rugină se scurg practic în țesături. 

  Chiar și apa dură poate lăsa urme. Fiind bogată în fier, apa dură lasă resturi de fier în haine dacă acestea trec des prin procesul de spălare cu acest tip de apă. 

  În cele ce urmează, îți arătăm ce soluții să folosești ca să scoți aceste urme inestetice. 

  Foarte important: nu folosi apă caldă sau clor pentru a scoate petele de rugină de pe haine. Acestea pot să fixeze pata de rugină pe haină sau să decoloreze țesătura foarte puternic. De asemenea, lasă substanțele folosite să acționeze pentru un timp îndelungat astfel încât efectele să fie vizibile. 

  Cum scoți petele de rugină de pe haine 

  pete de rugina pe haine solutii curatare
  Substanțele de prin casă ajută la scoaterea eficientă a petelor de rugină

  Soluțiile preparate din substanțe casnice au cel mai mare impact asupra petelor de rugină de pe haine. Dintre acestea, sare te poate ajuta să mai diminuezi efectele ruginei asupra țesăturii. 

  Sare, lămâie și oțet

  Presară sare de bucătărie pe pată și las-o să absoarbă o parte din rugină. Haina trebuie pusă pe o suprafață plană, iar stratul de sare trebuie să fie generos. Lasă să își facă efectul câteva ore. 

  Pentru a îndepărta cu totul pata de rugină, folosește apoi lămâie sau oțet alb. Ambele soluții reprezintă tipuri de acizi naturali care au puterea de a combate rugina. Aplică zeamă de lămâie sau oțet direct pe pată și lasă să acționeze câteva minute. Rugina se va dizolva sub acțiunea substanțelor. Haina poate fi apoi clătită sau pusă la un program de spălare dedicat. 

  O altă metodă, aceleași ingrediente. Dacă urma de rugină este persistentă, atunci presară sare peste pată și las-o în bătaia directă a razelor soarelui. Stropește pata cu zeamă de lămâi și lasă mixul să acționeze la soare pentru mai multe ore. Efectul va fi unul de dizolvare și de albire. La final, clătește haina și repetă procesul dacă este necesar. 

  Bicarbonat de sodiu

  Și bicarbonatul de sodiu se dovedește eficient pentru a scoate petele de rugină. Fă un mix de bicarbonat de sodiu și apă și aplică direct pe pată. Lasă să acționeze câteva minute și freacă cu o periută de dinți veche. 

  Bicarbonatul nu atacă țesătura, ci are efect doar asupra petei de rugină. Poate să fie folosit și pe hainele albe. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum scoți ușor petele de rugină de pe haine: top soluții casnice cu efect ga...