Ce poți face cu pâinea uscată: rețete și preparate pe care le poți pregăti rapid
publicat pe 07 dec. 2023Dacă ai o pâine veche și uscat în dulap, poate ar trebui să te gândești cum o poți folosi pentru a putea fi iar consumată. În felul ăsta eviți risipa alimentară și dai un nou gust preparatelor tale. Iată ce poți face cu pâinea uscată ca să nu o arunci și să o folosești pentru alte preparate.
Pâinea uscată se dovedește a fi mult mai utilă decât crezi. Dacă e uscată nu înseamnă neapărat că nu mai e bună de mâncat.
Pâinea are un termen de valabilitate destul de precis, în funcție de specific. De exemplu, pâinea care are în compoziție mulți conservanți mucegăiește mai repede. Bagheta franțuzească se întărește după 24 de ore, iar pâinea feliată, ținută în pungă, poate fi bună de consum pentru mai multe zile.
Pâinea uscată trebuie aruncată doar dacă a făcut mucegai. În caz contrar, pâinea uscată poate să fie reciclată și folosită în diverse rețete sau preparate. În cele ce urmează, îți spunem ce poți face cu pâinea uscată.
Cum să depozitezi corect pâinea
Pâinea se păstrează cel mai bine dacă este ținută într-o pungă de plastic sau într-o folie. Ținută astfel la temperatura camerei, umiditatea este menținută la un nivel optim, iar perioada de consum se prelungește;
Pâinea se păstrează la fel de bine dacă este pusă la congelator. O poți felia înainte și să o ții într-o pungă sigilată. Decongelarea se face la temperatura camerei;
Nu ține pâinea la frigider. Contrar opiniei populare, pâinea depozitată la frigider își schimbă gustul și textura.
Ce poți face cu pâinea uscată: pesmet sau crutoane
Una dintre cele mai la îndemână metode de refolosire a pâinii uscate este să faci pesmet. Pune pâinea uscată într-un cuptor deja încălzit la 250 de grade Celsius și las-o timp de 30 de minute.
Sfărâmă pâinea manual sau cu un robot de bucătărie și în felul ăsta obții pesmet. Ca să se păstreze mai mult timp, depozitează pesmetul într-un recipient cu capac.
La fel de ușor poți să faci și crutoane. În felul ăsta, pâinea veche și uscată poate deveni crocantă și plină de gust.
Taie pâinea în felii, apoi în cuburi. Întinde cuburile de pâine pe o tavă cu foaie de copt. Fie poți să lași crutoanele simple, fie poți să le stropești cu ulei de măsline și condimente.
Pune tava la cuptor pentru 30 de minute, la o temperatură de 200 de grade Celsius. Scoate apoi crutoanele și lasă-le să se răcească. Vor fi ideale pentru supele cremă.
Pentru un mic dejun rapid, pâinea uscată e ideală. Dacă nu e învechită și poate să mai fie consumată, atunci poți să o prăjești. Pâinea va avea textura proaspătă din nou. Alături de un ou prăjit și câteva felii de avocado poate fi un mic dejun rapid și gustos.
Ce poți face cu pâinea uscată: bruschete, salată sau chifteluțe
Prin simplitatea ingredientelor, bruschetele pot fi făcute foarte ușor cu pâinea uscată. Ai nevoie de roșii tocate mărunt, usturoi, ulei de măsline și busuioc. Ingredientele se pun pe pâinea prăjită, tăiată felii, care se va înmuia de la amestecul de suc de roșii și ulei de măsline.
Cu pâinea uscată poți să faci chiar și o salată delicioasă. Este vorba de panzanella, salata italiană care se face cu pâine veche.
Într-un bol se pun roșii, castraveți, ardei gras, busuioc, ceapă, oțet de vin roșu, ulei de măsline, sare și piper și pâinea veche. Se amestecă totul și se lasă ca sucul legumelor să pătrundă pâinea, după care se servește.
Budinca de pâine este iarăși o altă rețetă de încercat. Pâinea uscată se mărunțește bucățele și se amestecă cu lapte și brânză rasă. Se pune totul pe o tavă, se presară piper, parmezan și busuioc și se bagă la cuptor. Deasupra se poate pune puțin pesmet pentru crustă. În loc de pâine uscată se mai pot folosi chec, cozonac sau brioșe vechi.
Nu în ultimul rând, pâinea uscată poate fi unul dintre ingredientele de bază pentru chifteluțe.
Ia o bucată de pâine și înmoaie-o în apă. Stoarce-o și amestec-o cu carnea tocată, cu boia, sare, piper, un ou, verdeață și cu condimentele preferate. Adaugă și ceapă și usturoi mărunțite. Formează apoi chifteluțele și prăjește-le sau coace-le.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi un covor persan potrivit pentru casa ta. Sfaturi pentru curățare și întreținere
Îți spunem și cum recunoști un astfel de covor autentic.
-
DESIGN INTERIOR
Cum se pune tavanul fals? Uite cum să îl integrezi într-un design modern
Îți spunem ce ai de făcut, pas cu pas.
-
Case
O româncă și-a recondiționat singură mobilierul din casa de 680 metri pătrați, situată la marginea unei păduri de lângă Viena
Bucătăria locuinței, un fost grajd pentru cai, are un tavan vechi de 150 ani. Arhitectul care a construit casa a pornit de la acest tavan.