De la specialiști

Parchet de bambus: avantaje, dezavantaje și recomandări pentru montaj

    Înainte să cumperi un model de parchet din bambus, hai să vedem cât bambus e de fapt în el, cât de potrivit e pentru amenajarea ta și care sunt cerințele specifice pentru montarea lui. Explică totul un designer de interior.

    Dacă te gândești să alegi un parchet de bambus trebuie să ții cont de faptul că „România nu e o țară care să fie producătoare de parchet de bambus. De aici ar trebui să pornim”, explică Sergiu Califar de la Pure Mess Design. De aceea, un parchet din bambus de calitate va fi mereu importat, iar asta presupune costuri mai mari.

    Apoi, parchetul din bambus cere un anume stil de amenajare, căci e greu de combinat. „Dacă îți cumperi un apartament, ai pardoseala din bambus și ai acel clasic reinterpretat de fiecare român cu mobilă albă la de marile magazine de mobila, atunci din start ai făcut kitsch. Când alegi un astfel de produs, amenajarea trebuie să îți fie dusă într-o maniera în care să îți accentueze stilul ăsta de pardoseală, lucru pe care, trebuie să recunosc, nu prea l-am văzut”, mai zice Sergiu.

    Avantajul unui parchet din bambus: prețul

    Deși vine din import, avantajele parchetului din bambus ar fi prețul rezonabil și aspectul unitar pe care l-ar da unei încăperi. Asta pentru că bambusul în sine care nu e un lemn atât de jucat, explică Sergiu. Chiar și așa trebuie să ai în vedere că parchetul din bambus făcut dintr-un lemn de esență moale. Ceea ce înseamnă că în timp trebuie să ai mare grijă de el.

    „Când se alege un parchet din bambus se alege pentru textură și pentru culorile care sunt, în general, mult mai calde, iar lemnul nu are noduri, e mult mai fin și nu are tonalități de culori diferite. E un parchet mult mai unitar ca și design, mai ales când se montează pe o suprafață mai mare”, explică Sergiu.

    Dar dacă găsești un parchet din bambus care costă 100 de lei metru pătrat și pare o afacere bună, să știi că nu faci o alegere potrivită. Cel mai probabil ca produsul să fie făcut din resturi, iar la montaj necesită chituire. „Baza nu are nimic stratificat sau din lemn. E un fel de carton presat, dar cu altă denumire. Are doar un layer foarte mic care îi dă decorul și denumirea de bambus. Acest parchet e mai rezistent, dar în timp se ia acel decor și o să apară ca și cum e mătuit și zgâriat”, mai spune Sergiu.

    El recomandă fabrica Art Wood, de la Orăștie, pentru prelucrarea eventualului lemn de bambus de import, iar ca importatori punctează înspre Boen, Meister, Barlinek. Orice tip de parchet alegi, să ții cont de faptul că e clasat pe trei categorii, A, B și C, iar calitatea parchetului scade în clasă atunci când apar tonalități diferite, noduri, imperfecțiuni ale lemnului.

    parchet bambus
    Parchet din bambus în diferite nuanțe.

    Dezavantajele unui parchet din bambus și etapele de montaj

    Printre dezavantaje ar fi că se zgârie foarte ușor, se umflă, deci nu rezistent la apă și umezeală, își pierde din aspect și din culoare dacă stă mult în razele soarelui. „Dacă te uiți la bambusul natural, până la partea de prelucrare, o să vezi că are o anumită culoare când stă în soare și o altă culoare când stă în penumbră”, menționează Sergiu.

    Ca să eviți ca parchetul din bambus să se umfle, e nevoie să-l montezi cu un strat suport care să conțină HDF. „E un material foarte comasat, foarte dur, foarte rigid. Iar dacă sunt zone de apă nu se umflă pentru că acest lemn practic nu lucrează. Dar parchetul, esteticul care se vede deasupra, ar trebui să fie foarte etanș în acest caz”, spune arhitectul.

    Parchetul din bambus nu trece prin aceeași pași de prelucrare și de tratare prin care trece un parchet din lemn de esență tare. Lucru care îl face fragil și îl expune deteriorării. Asta se poate vedea când îl expui la umiditate. „Lemnul poate să aibă porii deschiși. Tu poți să verși apă pe el că nu se va întâmpla nimic. Dar dacă ai o construcție nouă și încă ai umiditate în șapă, atunci parchetul se poate umfla”, menționează arhitectul.

    De aceea, înainte să-l montezi e nevoie să-l păstrezi între cinci și șapte zile, în cutii etanșe. Abia apoi, după ce ai verificat umiditatea din șapă și din aer și ele sunt conforme cerințelor date de producător, te poți apuca de montaj. Iar dacă vrei să pui parchetul până în zona geamurilor trebuie să te asiguri că ai o hidroizolație corespunzătoare.

    Mai mult, parchetul din bambus nu poate fi montat oriunde în casă. Sergiu recomandă să îl montezi în zonele curate și cu trafic mai mic din casă, cum ar fi în dormitor sau în living. „Nu recomand să montezi parchetul ăsta de la intrarea în casă. Pe zona de hol recomand alt material, de regulă ceva mult mai dur și mai rezistent”, completează el.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Parchet de bambus: avantaje, dezavantaje și recomandări pentru montaj