UTILE

Panou solar presurizat vs nepresurizat: cum funcționează, avantaje și dezavantaje

  Poți avea apă caldă și încălzire în locuință cu ajutorul panourilor solare. Acestea vin în completarea unui sistem de încălzire deja existent și se folosesc de energia solară pentru a produce energie. Există două feluri de panouri, iar noi îți detaliem despre ele. Iată tot ce trebuie să știi despre panou solar presurizat vs nepresurizat, cum funcționează fiecare și cu ce avantaje și dezavantaje vin. 

  Panourile solare se folosesc de energia solară pentru a produce căldură și apă menajeră. Sistemele reprezintă opțiuni viabile pentru locuințele care duc lipsă de unele utilități. Sau pot să vină în completarea unor sistem de încălzire deja existente. 

  Aceste tipuri de panouri solare sunt de două feluri: presurizate și nepresurizate. Fiecare dintre aceste echipamente vine la pachet cu o serie clară de avantaje, dar și cu dezavantaje, în funcție de specific. 

  Îți detaliem în cele ce urmează tot ce trebuie să știi despre cele două tipuri de panouri, cum funcționează fiecare și care îți este potrivit. 

  Panou solar presurizat vs nepresurizat: cum funcționează cel presurizat

  panou solar presurizat vs nepresurizat shutterstock

  Panourile solare presurizate, denumite și panouri plane, au în componență niște tuburi în interiorul cărora apa nu circulă. Aceste tuburi vidate conțin alte tuburi subțiri din cupru, cu un agent termic. Funcționează pe baza tehnologiei „heat pipe” (tuburi termice). 

  Tuburile sunt așezate la o înclinație de cel puțin 15 grade. Scopul este ca fluidul, după ce se evaporă și ajunge în condensator, aflat în partea superioară, să transfere căldura obținută. 

  Vaporii obținuți se transformă apoi în lichid care se scurge la baza tubului. După care se reia procesul de transformare a energiei solare în energie termică. 

  Aceste panouri au în componență: 

  • un boiler cu serpentină: are rolul de a ceda căldura agentului termic apei din interiorul său; 
  • un grup de pompare: format dintr-o pompă de recirculație, supapă de siguranță, robineți de umplere și golire, dar și un debitmetru; 
  • vas de expansiune; 
  • controller: cu doi senzori de temperatură, unul pe panoul solar, altul pe boiler. 

  Montajul panourilor solare presurizate este destul de ușor, iar întreținerea este minimă. Întreg ansamblul poate fi așezate pe acoperiș înclinat, dar și pe terasă (plat) sau pe sol. Aceste panouri poti fi folosite pentru a produce apă caldă și încălzire. 

  De menționat că panourile solare presurizate folosesc energie electrică pentru a funcționa. 

  Panou solar presurizat vs nepresurizat: randament ideal pentru cel nepresurizat

  panou solar presurizat vs nepresurizat shutterstock

  Panourile solare nepresurizate au tuburi vidate simple, fără sistemul heat pipe. Nu folosesc energie electrică, iar tuburile conțin apă care este încălzită de radiația solară. Apa își reduce astfel densitatea și e ridică în rezervorul amplasat deasupra țevilor. Treptat, apa caldă este înlocuită cu apa rece, care intră în tuburi cu ajutorul gravitației. 

  Pentru a funcționa corect, panourile solare nepresurizate trebuie să fie montate la o înălțime mai mare decât a consumatorilor. Pe timp de iarnă, panourile trebuie golite de apă pentru că există riscul de îngheț de spargere a tuburilor vidate. 

  Randamentul ideal al panourilor solare presurizate este atins atunci când acestea sunt amplasate spre sud, cu o înclinație între 35 și 55 de grade. Dacă panta acoperișului nu este suficientă, panourile se pot monta pe suporți care să le corecteze poziția până la un unghi ideal de 45 de grade. 

  Panou solar presurizat vs nepresurizat: avantaje și dezavantaje 

  În ceea ce privește utilizarea lor, panourile solare presurizate pot să fie folosite pe toată perioada anului. Pe cât cele nepresurizate pot să fie folosite între lunile martie și noiembrie, înainte de îngheț

  Ambele tipuri de panouri au randament bun, diferă doar timpul de încălzire a apei. Dacă în locuință se folosesc cantități mari de apă caldă, atunci panourile solare nepresurizate produc mai mult apă menajeră caldă. Aici contează tipul de transfer termic folosit. 

  Pe de altă parte, panourile solare presurizate au un preț de achiziție mult mai ridicat față de cele nepresurizate. Acest lucru se datorează faptului că sunt realizate din materiale mai durabile și au alt sistem de funcționare. Totodată, panourile presurizate se pot defecta mai rapid. 

  În ceea ce privește panourile solare nepresurizate, dacă un tub se sparte, atunci întreg sistemul nu va mai funcționa. Pentru panourile solare presurizate, un tub spart înseamnă că apa nu va mai curge din boiler, dar panoul va funcționa în continuare. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Panou solar presurizat vs nepresurizat: cum funcționează, avantaje și dezavan...