ECO

De câte panouri fotovoltaice ai nevoie ca să reduci costurile la energie electrică 

  Am aflat câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casă dacă te gândești să faci o astfel de investiție. Panourile îți vor garanta necesarul de energie electrică, iar tu vei fi mai prietenos cu mediul. Mai multe detalii și un calcul estimativ al costului unui sistem de panouri fotovoltaice, în articol. 

  Românii au început să înțeleagă că prin instalarea de panouri fotovoltaice costurile la consumul de energie electrică sunt mai mici. Cifrele și statisticile vorbesc de la sine.

  Bugetele alocate prin programul Casa Verde Fotovoltaice ajung să fie epuizate în câteva minute, în fiecare zonă arondată, iar la nivel național s-a estimat deja un consum mai mic de energie electrică cu 5%. Cele mai mari reduceri de consum sunt la utilizatorii casnici, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). 

  Alte cifre relevă faptul că România are tot mai mulți prosumatori, adică utilizatori care își produc singuri energia electrică. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a specificat că la începutul lui 2023 existau 40.000 de prosumatori. La finalul anului se așteaptă să existe undeva peste 100.000 de prosumatori. 

  Așadar, tot mai mulți români își instalează panouri fotovoltaice. Pe lângă investiția în sine, e nevoie să știi câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casă. Astfel încât eficiența să fie garantată. 

  Am discutat cu Claudiu Velisar, Manager Departament Sisteme Fotovoltaice în cadrul Romstal, ca să aflăm răspunsurile necesare. 

  Ce calcul trebuie să faci ca să afli câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casă

  panouri fotovoltaice shutterstock
  Calculul ăsta te ajută să știi câte panouri fotovoltaice ai nevoie pentru casă

  Pentru a afla câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casă, Claudiu Velisar spune că trebuie să pornești de la un calcul. 

  „Pentru a avea un sistem fotovoltaic bine dimensionat care se amortizează cât mai rapid, trebuie să împărțiți consumul anual de energie electrică dintr-un loc de consum la producția anuală a sistemului. Apoi, pentru a afla numărul de panouri fotovoltaice necesare, împărțim valoarea obținută la puterea panoului”, explică specialistul. 

  Claudiu arată că o casă care nu are consumatori mari, de tipul unei pompe de căldură sau o centrală electrică, are un consum mediu între 6 și 10 kWh. Dat fiind acest consum, un sistem de panouri fotovoltaice de 3 și 5 kW ar fi de ajuns, specifică el. 

  „Numărul de panouri solare de care ai nevoie depinde de câțiva factori cheie: poziționarea geografică, puterea panoului și, cel mai important, consumul casei. De exemplu, în această situație putem monta opt panouri de 430 Wați”, zice Claudiu. 

  Câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casă: costuri estimative

  Evident, odată ce știi câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casă, trebuie să iei și costurile în considerare. Claudiu oferă două exemple de calcul pe care să le iei în considerare. 

  „Costurile pentru montarea unui sistem on-grid pe acoperiș pornesc de undeva de la 1 – 1,5 euro/Watt. Estimativ, prețul unei instalații fotovoltaice începe de la 3.100 euro. Dacă alegi să încorporezi și o baterie solară în sistemul tău un calcul de început pornește de la 1.100 – 1.500 euro per kilowatt instalat, fără TVA”, explică Claudiu Velisar. 

  Cum trebuie să fie poziționate panourile fotovoltaice pentru a fi eficiente

  panouri fotovoltaice shutterstock
  Panourile fotovoltaice pot fi instalate și la nivelul solului

  În altă ordine de idei, eficiența unui sistem de panouri fotovoltaice depinde și orientarea acoperișului pe care urmează să fie pus. 

  Panourile fotovoltaice sunt extrem de eficiente atunci când sunt pe acoperiș la o înclinație optimă de 30 de grade cu orientare sud, menționează Claudiu. „De asemenea, sunt acceptabile înclinații și orientări diferite, randamentul fiind între 5 și 8% mai mic”, punctează el. 

  În schimb, din punct de vedere al producției, orientarea spre nord a panourilor fotovoltaice este cea mai slabă și trebuie evitată. 

  „În anumite situații, unde curba de consum este preponderentă dimineața și seara, se recomandă montarea panourilor cu orientare est-vest”, mai zice Claudiu Velisar. 

  Ai opțiunea de la monta panourile solare și la sol, atâta timp cât dispui de spațiul necesar. Orientarea panourilor fotovoltaice trebuie să fie spre sud sau spre est-vest. 

  Panouri fotovoltaice: reduc poluarea și sunt eficiente energetic 

  Nu în ultimul rând, ia în calcul o mențiune specială: panourile fotovoltaice reprezintă o investiție de viitor atât din punct de vedere energetic, cât și din punct de vedere al reducerii poluării. Două aspecte cruciale de care ar trebui să știi de la bun început. 

  „Din punct de vedere economic, este un plus foarte mare instalarea de panouri fotovoltaice, întrucât poți scuti o parte din bugetul alocat pe lună către facturi. Totodată, panourile reprezintă o bună investiție din punct de vedere al poluării, fiind o sursă de energie verde și regenerabilă. Reduc poluarea cu 0,107 kg CO2 /kWh”, încheie Claudiu. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  De câte panouri fotovoltaice ai nevoie ca să reduci costurile la energie elect...