DESIGN INTERIOR

Poți face montarea gresiei peste o gresie mai veche? Iată tot ce ar trebui să știi

publicat pe 08 mai 2024

    Răspunsul scurt este da. Se poate să montezi gresia peste gresia veche. Contează foarte mult cum faci acest procedeu și care sunt implicațiile. Pe larg, în continuare, iată tot ce trebuie să știi despre montarea unei greii noi peste o gresie veche, de la etape și pași de respectat, până la avantajele și dezavantajele cu care această operațiune vine. 

    Montarea gresiei noi peste o gresie mai veche

    Când vine vorba de un makeover pentru baie sau bucătărie, scoaterea gresiei este una dintre cele mai grele și costisitoare etape. Scoaterea gresiei înseamnă îndepărtarea propriu-zisă a plăcilor, mult zgomot și mizerie, debarasarea de moloz, discomfort pentru vecini și un buget întotdeauna depășit. 

    Din acest motive și nu numai, montarea gresiei noi peste cea veche a început să fie o practică tot mai des întâlnită. Ca schimbarea să fie una corectă, există o serie de pași pe care trebuie să îi respecți. 

    Ce să faci înainte de montarea gresiei noi în baie

    În cazul în care vrei să faci această schimbare în baie, ține cont de faptul că obiectele sanitare trebuie să fie scoase. Este vorba de vasul de toaletă, cabina de duș, cada și chiuveta. Același lucru este valabil și pentru aparatele din baie, cum ar fi mașina de spălat. 

    Circuitele electrice trebuie decuplate, robineții de apă trebuie închiși, iar foaia ușii trebuie scoasă. Acele obiecte care nu se pot îndepărta trebuie să fie protejate cu folie. 

    Gresia veche nu trebuie să aibă denivelări și să nu fie spartă. Altfel, riști ca noul strat de gresie să aibă denivelări și îmbinările să nu arate estetic. Dacă sesizezi că o placă este spartă, atunci gaura trebuie să fie umplută cu mortar. 

    Verificarea și curățarea gresiei vechi

    Un pas important este verificarea fiecărei plăci de gresie cu un ciocan. Dacă placa sună a gol, trebuie îndepărtată și pus mortar în loc până la nivelul actual al podelei. 

    Gresia veche trebuie să fie curată înainte de aplicarea celei noi. Trebuie să fie spălată, iar depunerile de orice fel trebuie să fie îndepărtate. După ce se usucă, e nevoie să aplici un strat de grund special, apoi o șapă autonivelantă pentru suprafețe lucioase. 

    După uscare, te poți aplica de aplicarea gresiei noi. Se aplică grund, adeziv și la final se monteaza gresia. A doua zi, după ce plăcile de gresie s-au lipit bine, trebuie să pui și rosturi. 

    Avantajele și dezavantajele acestei proceduri 

    Montarea gresiei peste gresia veche vine atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje. Iată la ce să te aștepți. 

    Avantaje ale montării gresiei noi peste gresia veche: 

    • timpul de lucru este mai mic, iar eficiența lucrării este garantată; 
    • scapi de mizeria și de praful care se generează de pe urma lucrării; 
    • nu mai e nevoie să scapi de moloz și să asiguri un buget de transport; 
    • reduci nivelul de zgomot al lucrării. 

    Dezavantaje pentru gresie pusă peste una veche: 

    • podeaua se va înălța cu 2 sau 4 centimetri, ceea ce va însemna că ușile nu se vor mai potrivi. Problema trebuie rezolvată anterior începerii lucrării; 
    • noua podea va fi mai înaltă în baie sau în bucătărie decât în celelalte camere. Ca să maschezi diferența e nevoie să montezi un prag între camere; 
    • această procedură nu se poate face dacă ai încălzire în pardoseală sau cabluri electrice ascunse în podea. 

    Rezistența noii gresii în timp 

    E important ca noul strat de gresie să fie bine întreținut ca să arate bine și să reziste în timp. În final, îți explicăm la ce detalii importante să ții cont. 

    De regulă, o suprafață placată cu gresie se aspiră și spală săptămânal. În felul acesta se evită acumulările de murdărie care în timp pot deveni greu de scos. 

    Ca oricare altă suprafață, gresia se poate zgâria. Apariția zgârieturilor duce în timp la apariția de mici fisuri inestetice care acumulează mizerie. Evită să cureți gresia cu perii. Curăță gresia cu lavete și mopuri din materiale textile, moi. 

    Folosește detergent special pentru pardoseli care conțin ceară. Luciul gresiei va fi păstrat pentru mai mult timp. 

    Pentru gresia mată poți să folosești detergenți cu spumare redusă. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments