CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum să ai podele din gresie mereu impecabile și cum alegi cea mai bună soluție de curățat

  Tehnica potrivită, plus pașii corecți, plus o soluție de curățat eficientă pentru gresie – iată ecuația podelelor mereu impecabile. Hai să ți-o explicăm pe larg.

  Dacă vrei să ai podele curate și strălucitoare, nu e suficient să cumperi cea mai bună soluție de cumpărat gresia. Trebuie să știi cum să le întreții corespunzător, astfel încât să arate mereu ca noi. Așa că venim cu toate informațiile de care ai nevoie.

  Cât de des să cureți gresia

  cat de des se curata gresia

  Frecvența de curățare a gresiei diferă în funcție de tehnică și de cameră. Conform The Spruce, e recomandat să dai cu mătura sau cu aspiratorul cel puțin de două ori pe săptămână. Astfel, îndepărtezi particulele abrazive de pe suprafață și menții finisajul gresiei intact cât mai mult timp.

  În ceea ce privește spălarea sau curățarea cu soluții, nu e necesar să o faci atât de des. În bucătărie, de exemplu, dacă ești un „bucătar” ordonat și nu obișnuiești să scapi alimente, e suficient să dai cu mopul umed o dată la două săptămâni. Dar asta depinde de context, așa că dacă apar pete între timp, fă-o cât de des simți nevoia.

  Lucrurile stau puțin diferit în baie, pentru că nu e igienic să lași două săptămâni să treacă între spălări. E indicat să dai cu mopul cel puțin o dată pe săptămână aici, pentru că e un mediu favorabil pentru bacterii și microbi, dar și pentru mirosuri neplăcute. Și cei de la Apartment Therapy recomandă să o faci tot o dată pe săptămână.

  Cum previi zgârieturile care pot apărea în timpul curățeniei

  Gresia e un material destul de rezistent, însă nu te baza pe asta de fiecare dată când o cureți. Cei de la Apartment Therapy insistă să îndepărtezi pe cât posibil particulele de praf și alte impurități înainte să te apuci de spălat pe jos. Altfel, ele vor fi presate de mop pe suprafața plăcilor ceramice și pot lăsa zgârieturi. Chiar dacă nu le observi pe moment, plăcile tale vor ajunge să pară mătuite și terne în timp.

  Trucuri care te vor ajuta să obții cel mai bun rezultat

  Apa în care diluezi soluția pentru gresie ar trebui să fie caldă. Nu neapărat fierbinte, însă dacă o folosești rece nu va fi la fel de eficientă în îndepărtarea petelor. În plus, dacă folosești apă caldă, se va usca mai rapid.

  Încearcă să creezi un tipar pentru mișcările pe care le folosești să dai cu mopul. Astfel, vei putea ține evidența lor și niciun colț de podea nu va rămâne nespălat.

  Schimbă regulat apa în care clătești mopul sau cârpa. Când observi că devine murdară, arunc-o și pregătește o nouă găleată cu aceeași cantitate de soluție de curățat pentru gresie folosită anterior. Astfel, eviți acele urme inestetice care pot rămâne în urma mopului.

  Folosește o cârpă îmbibată în soluție cu apă fierbinte și oțet alb ca să îndepărtezi urmele. Uneori, acestea rămân chiar dacă ai schimbat apa la timp, dar oțetul te va scăpa de ele imediat.

  Usucă podelele cu o cârpă uscată. Dacă observi că orice ai face, tot rămân urme pe podelele din gresie, atunci încearcă să nu le lași să se usuce de la sine. Folosește o lavetă din microfibră ca să îndepărtezi toată apa de pe ele, înainte să apuce să se evapore.

  Alege o soluție de curățat gresie cu review-uri bune

  Dacă ai încercat deja nenumărate produse din magazin, dar niciunul nu te-a dat pe spate, ai încredere în experiențele celorlalți. În loc să alegi ceva la întâmplare, caută să cumperi o soluție de curățat pentru gresie care are review-uri bune. Am selectat noi unele mai jos, dacă n-ai chef să cauți.

  Soluție de curățat gresia porțelanată

  solutie de curatat gresia portelanata
  Detergent pentru pardoseală Sano Floor Fresh Luxury, eMAG, 19,06 lei

  În general gresia porțelanată nu e foarte greu de întreținut, atât timp cât respecți indicația de a îndepărta toate impuritățile înainte să dai cu mopul. Soluția Sano Floor Fresh Luxury are un preț accesibil și review-uri bune pe eMAG, de la clienți care spun că au folosit-o și este eficientă, miroase frumos și nu lasă urme.

  Soluție de curățat gresia poroasă

  solutie de curatat gresia poroasa
  LTP Grimex 5 L – detergent-decapant-degresant pentru piatră naturală, Piatra Online, 304 lei

  Plăcile din piatră naturală cum ar fi marmura, travertinul, granitul, sunt cele pe care gresia mată le imită. Cel puțin în ceea ce privește textura. Așa că dacă nu știi ce soluție de curățat gresia poroasă să alegi, poți miza pe una specială pentru piatră naturală. Cum e cea de la Piatra Online – ai grijă doar să respecți cantitățile recomandate de producător atunci când o folosești.

  Soluție de curățat pentru gresie cu oțet

  solutie curatat gresie cu otet
  Oțetul poate fi eficient în curățarea podelelor din ceramică

  Oțetul este bun la toate, după cum ți-am mai zis, așa că nu ne miră că e eficient și într-o soluție de curățat pentru gresie. Conform Apartment Therapy, îl poți amesteca cu apă și ulei esențial de arbore de ceai ca să-ți faci propriul tău detergent pentru podele impecabile. Rețeta e simplă:

  • o parte oțet alb;
  • o parte apă;
  • câteva picături de ulei esențial de arbore de ceai.

  Le amesteci și ai obținut soluția. Totuși informează-te în legătură cu materialul din care este făcută gresia ta înainte să o folosești. Oțetul este acid și nu e potrivit pentru plăcile din marmură sau granit.

  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  VIDEO 3 lucruri pe care nu știai că le poți face cu un televizor în amenajar...