LIFE

Lillördag, conceptul suedez care îți va îmbunătăți săptămâna și stilul de viață

  Sfârșitul săptămânii reprezintă pentru majoritatea dintre noi o binemeritată pauză de la stresul muncii. Fie că e vorba despre brunch cu prietenele, un party sau pur și simplu să ieși la o plimbare singură sau cu cei dragi, relaxarea și distracția te ajută să-ți pui ordine în gânduri și să-ți refaci puterile.

  Dar o pauză în timpul săptămânii face minuni și te ajută să înduri mai ușor timpul rămas până la weekend. Suedezii au înțeles cel mai bine beneficiile unei astfel de pauze și au creat conceptul numit Lillördag, pe care îl poți aplica și tu. Află mai multe despre ce înseamnă Lillördag, cum te poate ajuta și cum să-l implementezi în viața ta, conform Apartment Therapy.

  Ce înseamnă, mai exact, conceptul suedez Lillördag

  lillordag ce este

  Lillördag este un cuvânt suedez care se traduce ca „mica sâmbătă” și se referă la a scăpa de monotonia săptămânii de muncă incluzând o pauză cu atmosferă de weekend. De obicei, lillördag se practică în zilele de miercuri și oamenii ies în oraș cu colegii de muncă sau se relaxează cu familia și prietenii.

  Totul se rezumă la relaxare și distracție exact cum ai face-o și-n weekend, iar asta poate fi oricum îți place ție. Pe Instagram, sunt o mulțime de postări cu tag-ul #lillördag în care poți vedea cum petrec alți oameni mica sâmbătă în mijlocul săptămânii.

  Potrivit lui Rickard Grassman, lector senior la Universitatea din Stockholm, lillördag a luat naștere de pe vremea când servitorii și cameristele lucrau sâmbetele și aveau o zi liberă în timpul săptămânii. „Din punct de vedere istoric, a fost pus în mișcare ca un fel de mică vacanță în mijlocul săptămânii când oamenii au nevoie de timp să se relaxeze”, spune acesta într-un articol pentru BBC. 

  Cum te poate ajuta Lillördag 

  lillordag cum te poate ajuta

  Terapeuții din întreaga lume susțin ideea de a-ți oferi o pauză și un moment care să te elibereze de stres. Lillördag te poate și motiva să fii mai eficientă și mai productivă în sarcinile pe care le ai de făcut. Asta fiindcă o vei resimți ca o recompensă și-ți va menține entuziasmul pe care-l simți în apropierea weekendului și în timpul săptămânii.

  Poți privi lillördag ca pe un moment simplu de relaxare sau ca pe o mini vacanță săptămânală. Când iei pauze pentru odihnă și recuperare, poți să te reintorci la muncă cu forțe proaspete și să eviți burnout-ul. Nu uita că nivelul stresului crește dacă muncești mult fără să-ți acorzi pauze și tragi de tine.

  Pauza de la muncă îi permite creierului să se odihnească și să-și revină. Poate de asemenea să te ajute să-ți privești din nou munca cu pasiune sau să-ți ofere timpul de a evalua ce-ți place să faci. Multe idei bune și soluții vin atunci când ești odihnit și relaxat.

  Cum să incluzi Lillördag în viața ta de zi cu zi

  Când te gândești cum să-ți petreci lillördag, întreabă-te de la ce anume ai nevoie de o pauză. Asta te va ajuta să-ți personalizezi pauza încât să se potrivească cu nevoile tale.

  Uite de ce să ții cont:

  • Dacă lucrezi de acasă, poate că ai nevoie de o pauză de la spațiul în care muncești. Așa că lillördag poate fi afară la o plimbare sau în oraș cu prietenele.
  • Dacă ai un job plictisitor, poate că ai nevoie de puțină aventură. Poți încerca un sport nou sau voluntariat, dacă te face să te simți bine. Sau adoptă un hobby în care nu doar că înveți ceva nou ci te și entuziasmează.
  • Dacă ai un job foarte stresant, petrece-ți pauza cu relaxare. Îți poți face programare la masaj sau să te relaxezi fără tehnologie cu un pahar de vin și o carte bună.

  Folosește lillördag ca pe o oportunitate să incluzi mai multe lucruri care îți fac bine în viața ta. Dacă simți nevoia de conexiune, poate îți poți petrece pauza într-o vizită la o rudă sau poți să-ți suni o prietenă.

  E foarte important și să ții cont de cum te simți. Dacă ai nevoie să te detașezi de știri și de situația politică actuală, iar prietena pe care intenționezi să o suni adoră să discute despre ele, probabil că nu te va ajuta să te relaxezi. De asemenea, dacă ai nevoie de o pauză de la mediul de la job, să ieși cu colegii de muncă la un pahar s-ar putea să nu fie cea mai bună idee.

  Un alt lucru de care să ții cont este să nu confunzi distragerile cu pauzele. Distragerile îți mută atenția de la o zonă către alta, cum ar fi când dai scroll pe Instagrame. Pauza nu înseamnă numai să te distragi de la viața de zi cu zi. Pauza înseamnă să iei la propriu o pauză din ceea ce faci ca să folosești o altă parte a creierului.

  Gândește-te la ce intenție ai pentru pauza respectivă și fă în așa fel încât să obții ce ai nevoie. Chit că ai nevoie doar să te odihnești și să lenevești. Schimbă-te în cele mai confortabile haine, înconjoară-te de perne decorative, oprește notificările și uită-te la un film. Creează-ți momentul și spațiul ideale în care să practici lillördag și vei sigur vei simți și beneficiile.

   

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Lillördag, conceptul suedez care îți va îmbunătăți săptămâna și stilu...