7 case de vacanță din România în care am vrea să ne petrecem weekendurile
publicat pe 05 mart. 2021Când vrei să evadezi din oraș, să scapi de conferințe video, agende pline, agitație și trafic, câteva zile în natură sunt tot ce ai nevoie. Și cine nu visează la un loc retras în care să se refugieze atunci când are nevoie de un pic de liniște? Azi te invităm la o călătorie prin șapte case de vacanță despre care am scris pe Lovedeco, ca să te inspire în cazul în care plănuiești să-ți construiești și tu una sau cauți doar un loc în care să-ți petreci weekendul.
Partea bună la casele de vacanță e că atunci când nu-ți petreci tu sau cei dragi sejururi acolo, le poți oricând închiria turiștilor.
În stil minimalist, tradițional, în munți sau la mare, construite cu ajutorul unor materiale naturale, lemn, cărămidă, elemente arhitecturale și finisaje autentice. Acestea sunt cele mai importante caracteristici ale caselor de vacanță selectate.
1. Casa de vacanță sustenabilă
Iulia Văculișteanu, design de interior la Designful, a decis împreună cu soțul ei, în 2014, să-și facă o casă de vacanță. Principalele două criterii după care s-au ghidat au fost: să fie aproape de natură și să aibă o amprentă de carbon cât mai mica.
Și-au dorit o casă sustenabilă, astfel, construcția este din materiale locale, lucrată de o echipă locală de meșteri tâmplari, în mai multe etape. Casa nu are fundație, ci este pe piloni de beton, cu o structură din lemn. Are două niveluri și trei camere funcționale, bugetul pentru construcție și amenajare ajungând la 10-11.000 euro.
Stilul căsuței este unul minimalist, modern, iar în ceea ce privește inspirația, proprietarii și-au luat-o din trendul internațional de tip tiny houses, intercalat cu cel de A-frame cabins.
2. Casa de vacanță de la poalele Munților Făgăraș
Cabana Șapte se distinge printr-un design scandinav cu o ușoară influență industrială, la poalele Munților Făgăraș, undeva între un râu și o pădure. În 2016, doi tineri antreprenori, fiind în căutarea unui loc de a-și petrece vacanțele, au găsit o cabană pe OLX. Un an mai târziut și o investiție de 35.000 euro, a apărut Cabana Șapte – o casă de vacanță cu cinci dormitoare, un living room generos, două băi și o bucătărie.
Lemnul masiv a fost prima opțiune a proprietarilor.
Pereții dormitoarelor au fost ornați cu bucăți de trunchiuri de copac.
Elementele de design extrase din natură oferă cabanei un șarm aparte.
În spatele casei se află un râu. În faţă, pădurea.
Combinația dintre bucățile de trunchiuri de copac în pereții dormitoarelor, fațada integral realizată din sticlă, culorile deschise și peisajul din jurul cabanei, fac din acest loc unul în care vrei să îți reîncarci bateriile.
3. Casa de vacanță săsească
Cuplul format din Catrinel și Paul au recondiționat trei case din județul Sibiu și au pus acest concept de turism familial sub numele Casa Noah. În 1997, Paul s-a hotărât să cumpere o casă săsească, iar destinul l-a dus la Richiș, în fața Casei Galbene, unde a știut că acolo urma să fie „acasă”.
Cele trei case săsești sunt vechi de sute de ani, iar cuplul nu a intervenit foarte mult, ci minimal, fără să schimbe aerul boem al acestora. Unde a fost nevoie, cei doi au folosit doar materiale cu care se lucra pe vremuri, recondiționând fiecare casă în mod tradițional cu nisip, cărămidă tradițională, țiglă realizată manual, var și apă.
Casa Galbenă, Casa Verde și Casa Albastră, au fiecare între 80 și 120 metri pătrați, iar curțile lor interioare au puțin peste 600 metri pătrați. O parte din obiectele decorative se aflau deja în case atunci când le-au cumpărat, însă au contribuit și proprietarii cu diverse obiecte cumpărate de prin târguri sau obiecte decorative aduse din lumea întreagă.
4. Casa de vacanță care îmbină arhitectura și natura
Atra Doftana este o pensiune parțial subterană din comuna prahoveană Valea Doftanei, pe malul Lacului Paltinu. Patru prieteni, toți antreprenori, s-au gândit să își construiască o casă de vacanță, iar de aici și până la o pensiune avantgardistă nu a fost prea mult.
Spațiul a fost construit astfel încât să îmbine armonios natura și architectura. Drept urmare, toate camerele au ferestre mari și vedere spre lac, iar materialele folosite, în mare parte lemnul și piatra, au fost alese atât pentru interior, cât și pentru exterior, astfel încât să se păstreze armonia cu peisajul.
5. Căsa de vacanță ca de turtă dulce din Bedeciu
Casa de vacanță după consolidare
Cum arăta casa înainte de renovare
La mai puțin de 50 kilometri de Cluj-Napoca, în satul Bedeciu, își petrec vacanțele arhitecta Adriana Beca, împreună cu iubitul și feția lor, într-o casă ca din povești.
În 2017, când au cumpărat-o, aceasta se afla într-o stare avansată de degradare, însă proprietarii și-au dorit să păstreze cât mai mult din farmecul ei inițial. Astfel, locul a fost împărțită pe două niveluri: la parter se află zona de zi, bucătăria și un colt de citit, iar la etaj dormitorul, toate încăperile decorate cu obiecte vechi și recondiționate.
Mobila din interiorul casei este aproape, în totalitate, realizată din materiale reciclate, în special din lemnul rezultat în urma demolării pridvorului închis sau din surse locale. Chiar dacă consolidarea casei a durat o vară întreagă, interiorul este mereu într-o continuă schimbare.
6. Casa de vacanță la mare
Un apartament de vacanță decorat cu fel și fel de elemente nepotrivite, a fost schimbat complet de Mariana Bercu și Milena Țăranu, două arhitecte de la Interior, care au ales o amenajare în care stilul vintage și cel marin se îmbină.
Noul concept al apartamentului s-a apropiat mai mult de dorințele proprietarilor și, nu în ultimul rând, de localizarea locuinței, lângă mare, în Năvodari. Inspirația marină se găsește în detaliile amenajării. Culorile folosite – nuanțe de turcoaz, bej, folosite atât pentru tapet, parchet, chiar și pentru mobilier, decorațiuni în formă de scoici și corpuri de iluminat cu frânghii.
7. Casa de vacanță din Munții Călimani
Sub denumirea Haita Land se află trei cabane din lemn, cu o arhitectură ultramodernă. În inima munților Călimani, departe de civilizație, Vlad Iftime, împreună cu soția sa și ceilalți asociați ai lor, au început să construiască Ținutul Haitei în anul 2018.
„Sihastru” și „Pridvor”, două dintre căsuțe, pot fi închiriate în totalitate, având o capacitate de două-trei persoane, respectiv șase, iar în „Cuib”, cabana ridicată pe temelia unei vechi case bătrânești, există două apartamente pe care le poți închiria separat sau împreună, capacitatea fiind de opt persoane.
Amenajarea lor a fost gândită pe contrastul dintre căldura lemnului și neutralitatea negrului ce se regăsește în mai multe elemente de mobilier, tâmplărie sau obiecte de iluminat. Stilul căsuțelor este unul minimalist, iar fiecare cabană este așezată la distanță de cealaltă, cu alei și drumuri între ele, gândite ca niște case de vacanță, în care, spune Vlad, „oamenii să simtă că aparțin locului”.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.