Grădină

Ce flori să nu plantezi lângă legume dacă vrei să mai ai o recoltă bogată

  Uneori, florile și plantele nu se potrivesc în aceeași grădină, unele lângă altele. Pentru că efectele florilor asupra culturii de legume pot fi cu adevărat negative. Am descoperit ce flori să nu plantezi lângă legume dacă vrei să ai o recoltă încă bună și sănătoasă. 

  Florile și legumele ar trebui plantate separat. Deși asocierea plantelor într-o grădină este o tehnică des folosită pentru a obține o recoltă mai bună, unele flori puse lângă legume provoacă efecte dăunătoare. 

  Ce flori să nu plantezi lângă legume: trandafiri, crini sau floarea soarelui

  Trandafirii reprezintă o astfel de floare care nu ar fi indicat să fie pusă lângă cultura de legume. Asta pentru că trandafirul atrage afidele. Acești dăunători pot afecta legumele comestibile și le pot stopa ritmul de creștere. 

  Crinii pot să secrete o substanță toxică numită acid juglonic. Substanța afectează negativ plantele legumicole precum cartofii sau roșiile

  Iasomia nu trebuie plantată lângă legume. Această floare atrage insecte precum păduchii care pot afecta ireversibil culturile de legume. 

  Rădăcinile legumelor pot avea de suferit dacă în grădina în care sunt plantate apare și coșărelul cu flori. Floarea atrage nematode, niște viermi care atacă rădăcinile legumelor. 

  ce flori sa nu plantezi langa legume shutterstock

  O altă floare care afectează negativ legumele este floarea soarelui. Tulpina florii, care poate varia între 40 de centimetri și 4 metri, împiedică razele soarelui să ajungă la legume. Acestea din urmă au de suferit și nu vor mai crește. Este cazul cartofului, de exemplu. Pe de altă parte, floarea soarelui are marele avantaj că atrage insectele polenizatoare. 

  Gladiola împiedică la rândul ei creșterea corectă a legumelor. Datorită faptului că are o creștere rapidă și frunze și flori mari și stufoase, lumina soarelui nu mai ajunge la legume. Leguminoasele vor avea de suferit și nu se vor mai dezvolta în ritmul corect. 

  Ce flori să nu plantezi lângă legume: atenție la florile de primăvară

  ce flori sa nu plantezi langa legume shutterstock

  Un pericol real vine din partea florilor de primăvară. Cum ar fi ghioceii, lalelele, zambilele sau narcisele. Bulbii din care cresc le fac să fie toxice pentru plantele și legumele din jurul lor. Din cauza alcaloizilor, o substanță toxică care rămâne în solul din jurul lor. 

  Acești bulbi sunt toxici nu doar pentru leguminoase, ci și pentru oameni sau animale. Pot fi confundați ușor, de exemplu, cu ceapa. Bulbii de flori de primăvară pot provoca senzații de greață, amețeli și chiar vărsături dacă sunt ingerați. 

  Garofițele, leandrul, calele, crizantemele și hortensiile se înscriu în aceeași categorie periculoasă pentru legume, oameni și animale. 

  Ce flori sau plante ajută culturile de legume

  ce flori sa nu plantezi langa legume shutterstock

  Există totuși și câteva flori sau plante care pot fi de real ajutor unei culturi de leguminoase. Ierburile aromatice, precum mentă, rozmarin sau salvie, resping orice tip de gâză care poate fi dăunătoare plantelor din grădina ta. De aceea, ele constituie un tip de plante care pot fi cultivate lângă legume. 

  Parfumul crăițelor galbene împiedică muștele să depună ouă pe florile de roșii. Același efect repelent îl are și în cazul vinetelor. Floarea de nu-mă-uita poate proteja tufele de zmeură pentru a preveni atacul dăunătorilor, iar călțunații portocalii ajută fasolea și mazărea să nu fie atacate de făinare. 

  Limba mielului, o plantă aromată, poate fi semănată lângă orice legumă care riscă să fie atacă de fluturii albi. Iar ricinul trebuie reținut că este toxic pentru viermii care atacă rădăcinile de țelină, pătrunjel sau morcov. 

  Lavanda alungă gândacul de Colorado, de aceea poate fi plantată lângă cartofi. Nu în ultimul rând, cârtițele fug de tufele de laptele cucului, de aceea pot fi cultivate lângă orice legumă. Iar tufele de aster protejează straturile de varză. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Ce flori să nu plantezi lângă legume dacă vrei să mai ai o recoltă bogată