Proiecte

Before&after: un apartament impersonal și rece e acum acasă pentru doi bunici și familia lor

Ceea ce înainte era un apartament blocat în anii `90 este acum o locuință amenajată în stil clasic, cu influențe moderne, primitoare ca un cuib cald și luminos.

Când arhitecții Alina Vîlcu și Gabriel Ciobanu de la Piano:terra au pășit pentru prima oară în apartamentul de 120 metri pătrați, era foarte întunecos totul, de la ceramica din bucătărie, până la mobilă și accesorii. „Și toate piesele erau cumva suspendate în anii `90”, povestește Alina Vîlcu, care își amintește cu zâmbetul pe buze că proprietarii, un cuplu de bunici tineri, spuneau că nu vor să modifice mare lucru.

hol
Holul casei, înainte de amenajare

Tocmai cumpăraseră apartamentul din zona de nord a Bucureștiului, în apropierea parcului Aviatorilor. Își doreau să obțină un ambient relaxant pentru ei, dar și un spațiu în care să se adune toată familia la un loc, „atât în momentele speciale festive, dar și în cele de zi cu zi, având în vedere că nepoțica lor vine și petrece timp la ei după școală”, povestește arhitecta Alina Vîlcu.

amenajare hol stil clasic
Arhitecții au ales o amenajare în stil clasic cu influențe moderne pentru întregul apartament

Așa că echipa Piano:terra a gândit o amenajare în stil clasic, cu influențe moderne. „Așa cum am simțit noi acest spațiu ca o punte de legătură între generații, am combinat două stiluri într-unul hibrid: unul glam, clasic am putea spune, cu stilul scandinav”, explică Alina.

Livingul, împărțit pe trei zone de activitate diferite

Cea mai mare provocare a fost gestionarea zonei de zi, povestesc arhitecții, care deși are cam 45 metri pătrați, venea la pachet cu două dezavantaje: o zonă de trecere cu lumină doar pe latura scurtă. În plus, era împărțită de doi spaleți de perete – două bucăți incomplete de perete, ca două mici paravane.

„Ne-am încăpățânat să unificăm cele două zone și astfel a rezultat acest living generos”, explică arhitectul Gabriel Ciobanu. Cu un spațiu atât de mare la dispoziție, arhitecții au configurat livingul în trei mari zone: „zona mesei, cea mai activă dintre toate, zona canapelei, un pic mai relaxantă, și zona de citit, cea mai privată și retrasă”. Cea din urmă este acum și preferata tinerilor bunici, ambii pasionați de citit.

amenajare loc de citit
Zona de citit este acum preferata proprietarilor

Arhitecții au ales să decoreze pereții livingului cu ancadramente care sparg monotonia, având în vedere cromatica în nuanțe de gri deschis și accente de albastru și verde. Iar în zona de dining au inclus un șemineu care completează atmosfera caldă.

Bucătăria nu are doar rol utilitar

În bucătărie, specialiștii Piano:terra au ales o abordare diferită la nivel de cromatică, fiind un loc unde bunicii petrec mult timp gătind cu drag pentru nepoata lor. „Verdele salvie e o culoare care aduce o poveste diferită, este vitală și relaxantă în același timp și dă noblețe”, explică Alina. Mobila de bucătărie a fost cea mai costisitoare din toată amenajarea, pentru că a trebuit făcută astfel încât să înglobeze și un stâlp, și o parte de perete, ca să înlăture fragmentarea dată de forma camerei. Podeaua a fost placată cu travertin, iar masa rotundă a fost ideea tinerilor bunici și s-a integrat perfect în amenajare.

amenajare stil clasic dormitor
Dormitorul nepoatei a fost amenajat în nuanțe mai vesele

Un mic proiect DIY a fost peretele cu farfurii din ceramică cu specific oltenesc. „Pentru că familia este din Craiova, am simțit să le propunem un perete decorat cu ceramică din zonă”, povestește arhitecta Alina Vîlcu. Ea și Gabriel Ciobanu au căutat piesele prin muzee, iar apoi au creat cu ele o compoziție pe perete.

amenajare dormitor stil clasic
Chiar și pentru camera ei a fost păstrată o amenajare în stil clasic

În dormitorul nepoatei, echipa a păstrat atmosfera luminoasă și aerisită și a ales să adauge culoare prin imprimeuri. „Am adăugat un accent stilistic sub forma draperiei cu model geometric și culori vibrante. Astfel, lumina care pătrunde pe fereastră este filtrată și împrumută culorile ei”, povestește Gabriel Ciobanu.

amenajare baie
Și băile au fost reamenajate

Amenajarea a durat patru luni, iar investiția a fost de aproximativ 60.000 euro. A presupus atât o recompartimentare minimală, cât și modificarea instalațiilor de curent și a celor de apă. Apartamentul are trei camere și trei băi, într-un spațiu total de 120 metri pătrați.

Tips&tricks de la arhitecții Alina Vîlcu și Gabriel Ciobanu

  • Când amenajezi o cameră de copil, fii ponderat cu culorile și depozitările la vedere, pentru că riști să creezi un ambient hiperstimulant. Îndrăznește cu roz și culori pastel, dar ai grijă să fie desaturate.
  • Dacă alegi draperii sau perdele colorate, îți asumi că vor altera temperatura luminii, iar lumina le va schimba culoarea pe care tu o vezi la mostră.
  • Alege parchet pentru zona de zi și continuă cu el și în hol, mai ales dacă nu se intră direct din exterior. O podea de lemn este cea mai mare terapie în design, pentru că te conectează cu mama Pământ.
  • Explorează toate tipurile de material, chiar și pe cele pe care le-ai văzut puse în operă de mii de ori. Întotdeauna va exista și altă combinație care le va pune în valoare.

Foto: Sever Popescu

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Roxana
Roxana
5 months ago

Ar fi fost interesant sa vedem si celelalte doua bai si doua dormitoare, printre care dormitorul bunicilor, care era cel mai important.

Ovidiu
Ovidiu
4 months ago

De unde este luat patul din camera nepoatei?

ULTIMELE ARTICOLE
icon

VIDEO 5 branduri mici românești ale căror produse te învelesc în hygge