Imobiliare

Studiu: când își cumpără locuință în București, cei mai mulți români preferă cartierele Titan, Drumul Taberei și Tineretului

  Preferințele românilor în ceea ce privește închirierea sau achiziția unei locuințe au suferit modificări după perioada pandemică. Asta a scos la iveală un nou studiu efectuat pe piața imobiliară din București. Am aflat deja cum mulți dintre cei care și-au cumpărat o locuință nu sunt mulțumiți de achiziție și au cheltuieli neprevăzute. În noul studiu detaliem despre profilul potențialului chiriaș, în paralel cu profilul cumpărătorului de locuințe din București – Ilfov.

  Un studiu efectuat de JLL România, firmă de servicii specializată în gestionarea proprietăților imobiliare și a investițiilor, în parteneriat cu Storia.ro, arată că românii vor să-și cumpere o locuință, în ciuda creșterii prețurilor de pe piața imobiliară. 45% dintre respondenți au declarat că plănuiesc să cumpere o locuință în următoarele 12 luni, în timp ce aproximativ o treime (32%) caută să închirieze o locuință în același interval de timp.

  Achiziție locuință: românii preferă casele în locul apartamentelor

  Cumpărătorii care prospectează piață rezidențială din Capitală sunt interesați în primul rând de case (31%) și abia apoi de apartamente de trei și patru camere (30%). În schimb, majoritatea potențialilor chiriași din București se îndreaptă spre apartamente cu două camere (49%) și studiouri (33%).

  Intențiile bucureștenilor diferă de cele surprinse în rândul tuturor românilor: la nivel național, majoritatea cumpărătorilor caută în primul rând apartamente de două și trei camere, și abia apoi case, după cum a reieșit dintr-o analiză anterioară realizată de Storia.ro.

  Indiferent dacă preferi o chirie sau te gândești să cumperi o locuință, alegerea șederii în București sau în Ilfov înclină spre Capitală în ambele variante. Cumpărătorii preferă în proporție de 77% să stea într-o locuință din București, iar 93% dintre potențialii chiriași și-au exprimat interesul față de o locuință situată în Capitală.

  Cele mai căutate cartiere pentru cumpărători și chiriași

  Astfel, în acest context, cele două categorii și-au definit și preferințele în ceea ce privește cele mai atractive cartiere în care vor să stea. Cartierul Titan e în topul preferințelor cumpătătorilor (23%) urmat la mică distanță de Drumul Taberei (21%) și Tineretului – Timpuri Noi (20%). În măsură egală au fost amintite pe locurile următoare și cartierele Militari, Dristor și Berceni.

  Pe de altă parte, cele mai atractive cartiere din București pentru închiriere sunt Tineretului – Timpuri Noi (30%) și Titan (28%). La egalitate, pe următoarele locuri, Dristor, Unirii și Victoriei – Romana – Universitate, bifate ca opțiuni de luat în seamă de 27% dintre respondenți.

  Studiul a mai descoperit că zonele centrale din Capitale sunt luate în calcul doar pentru închirierea unei locuințe (27% dintre respondenți). Prețurile mult prea mari din zonele precum Victoriei – Romană – Universitate sau Unirii, determină doar 11% dintre doritori să caute aici locuințe de cumpărat.

  Giulești, Grivița, Rahova, Expoziției și Giurgiului se printre cele mai puțin atractive cartiere atât pentru chiriași, cât și pentru cumpărători.

  Închirierea sau achiziția unei locuințe: motive luate în calcul

  Rezultatele studiului au scos în evidență și care sunt cele mai importante aspecte luate în calcul atunci când românii aleg între a închiria sau a achiziționa o locuință.

  Pentru 88% dintre respondenți, decizia de cumpărare este motivată,  în primul rând, de dorința de stabilitate locativă, care nu este garantată pe piața volatilă a chiriilor. Un alt motiv invocat este și acumularea sumei necesare cumpărării unei locuințe. Alt motiv adus în discuție ține de similaritatea dintre valoarea ratei bancare și cea a chiriei. Totodată, mulți dintre respondenții care vor să cumpere o locuință se gândesc la ea în scop investițional.

  Cei care intenționează să închirieze o locuință optează pentru această variantă in mai multe motive:

  • constrângeri financiare sau legate de contractarea unui credit bancar (81%);
  • dorința unei flexibilități cât mai mari în privința domiciliului (72%);
  • disponibilitatea la închiriere a unor locuințe corespunzătoare standardului lor de confort (60%);
  • dar și decizia de a investi economiile în alte scopuri decât o achiziție imobiliară (56%).

  Totodată, jumătate dintre respondenți susțin că nu găsesc la vânzare proprietăți care să li se potrivească.

  Banii, principalul factor care atrage achiziția unei locuințe

  Venitul lunar rămâne, de asemenea, principalul factor care orientează clienții fie spre achiziție, fie spre închiriere. Astfel, cu cât venitul gospodăriei este mai ridicat, cu atât intenția de a cumpăra în defavoarea închirierii este mai ridicată.

  Aproape două treimi (63%) dintre persoanele care trăiesc în gospodării cu venituri între 4.000 și 8.000 de lei sunt mai degrabă interesate să cumpere. În timp ce pentru 69% dintre persoanele cu venituri lunare pe gospodărie sub 4.000 de lei soluția cea mai la îndemăna este închirierea.

  Un alt factor important în procesul de decizie este vârsta, care este direct corelată cu venitul lunar și statutul civil. Mai mult de jumătate dintre respondenții care au sub 34 de ani planifică mai degrabă să închirieze, în timp ce, dintre persoanele cu vârsta peste 34 de ani, doar un sfert planifică să închirieze o locuință.

  În aceeași notă, cu cât numărul de membri din gospodărie este mai mare, cu atât intenția de a cumpăra o locuință este și ea crescută. Peste 90% dintre cuplurile cu copii își doresc să achiziționeze o locuință, la fel și 60% dintre cuplurile căsătorite sau necăsătorite care locuiesc împreună, dar nu au copii. Prin comparație, persoanele care locuiesc singure preferă în proporție de peste 60% să caute o locuință de închiriat.

  Un ultim aspect al studiului arată că intenția de relocare în funcție de statutul locativ actual joacă un rol important în decizia de a cumpăra sau a închiria o locuință. 58% dintre persoanele care caută să închirieze locuiesc deja în chirie, 25% locuiesc cu părinții sau alte rude, în timp ce doar 7% dețin o locuință. În ceea ce privește persoanele interesate de achiziție, 43% au deja o locuință în proprietate și vor să facă o îmbunatățire, 32% locuiesc în chirie și 20% locuiesc cu părinții sau rudele.

  Studiul a fost desfășurat în perioada aprilie-iunie 2022, pe un eșantion de peste 1.470 de persoane care prospectează piața, preponderent sub 55 de ani. Cea mai mare parte a respondenților (67%) sunt absolvenți de studii superioare și peste jumătate (54%) activează în sectorul privat.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Studiu: când își cumpără locuință în București, cei mai mulți români ...