Imobiliare

Studiu: 65% dintre români au cheltuieli neprevăzute din cauza problemelor pe care le descoperă în locuința nouă abia după ce au cumpărat-o

    Cumpărarea unei locuințe aduce cu sine o grămadă de decizii, cheltuieli neprevăzute sau aspecte mai puțin știute care te pot pune în dificultate. De aceea, un nou studiu arată la ce să fii atent atunci când îți cumperi sau îți alegi o locuință. Vei înțelege la ce să te uiți cu atenție înainte de a cumpăra o casă, ce dezavantaje să eviți ulterior cumpărării și ce recomandări au actuali proprietari care au trecut prin testul cumpărării unei locuințe.

    Un studiu recent realizat de platforma imobiliară Storia.ro arată că majoritatea românilor care și-au cumpărat o locuință nu sunt total mulțumiți cu alegerea lor. Lucrul acesta se întâmplă din cauza unor dezavantaje vizibile sau nu în timpul sau după procesul cumpărării care au impact negativ asupra bugetului sau calității vieții.

    Câți români nu sunt mulțumiți de locuințele cumpărate

    Iată ce a descoperit studiul. În timp ce 75% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de proprietatea cumpărată, 25% au afirmat că locuința achiziționată de ei corespunde doar în mică sau în foarte mică măsură așteptărilor pe care le-au avut. Dintre aceștia din urmă, 36% ar opta pentru altă locuință, în timp ce 64% dintre respondenți ar cumpăra aceeași locuință dacă ar avea ocazia să se răzgândească.

    În această notă, 1 din 3 respondenți au declarat că au resimțit impact emoțional negativ, cheltuieli neprevăzute și timp irosit din cauza faptului că locuința nu era cum și-o doreau. Tot dintre respondenți, 1 din 4 au precizat că au plătit peste 5.000 de euro pentru a corecta neplăcerile identificate în locuințe.

    Ce nemulțumiri au proprietarii după achiziționarea locuinței

    Conform studiului, indiferent de valoarea imobilului sau de poziționarea sa în mediul rural ori urban, nemulțumirile proprietarilor români sunt legate cel mai adesea de:

    • atitudinea vecinilor
    • izolarea fonică
    • și de izolarea termică

    Astfel, proprietarii locuințelor de sub 60.000 de euro și ai celor de peste 100.000 de euro menționează atitudinea vecinilor ca fiind cea mai des întâlnită problemă. Pe când pentru cei cu locuințe cuprinse între 60.000 și 100.000 de euro, această nemulțumire s-a situat în plan secund, după calitatea finisajelor.

    Mai mult, izolarea fonică și calitatea instalațiilor sanitare și electrice au constituit dezavantaje pentru proprietarii de locuințe de sub 60.000 de euro. În ceea ce privește locuințele de peste 100.000 de euro, întreținere și calitatea finisajelor nu au corespuns așteptărilor, afirmă proprietarii în studiu. Aceste probleme se pot regăsi atât în cazul blocurilor noi, cât și în cazul blocurilor cu locuințe vechi.

    De asemenea, spațiile de parcare sunt o problemă constantă. Atât proprietarii de locuințe noi, cât și cei care locuiesc în imobilele mai vechi au afirmat în proporție similară că sunt nemulțumiți – aproximativ 25% dintre respondenți.

    Proprietarii au mai precizat și alte aspecte de care să ții cont atunci când îți cumperi o locuință și pe care să le verifici înainte de cumpărare. Acestea sunt: urme de igrasie și mucegai, evacuarea defectuoasă a centralei termice, instalațiile pluviale, întreținerea la un preț mare, acoperișul de slabă calitate, starea subsolului, diverse mirosuri de la vecini, concesionarea terenului pe care e construită clădirea, lipsa spațiilor verzi și prezența insectelor sau a rozătoarelor.

    Cu cine se sfătuiesc viitorii proprietari de locuințe

    Același studiu a dezvăluit și preferințele românilor pentru păreri avizate înainte de a cumpăra o locuință. Viitorii proprietari au menționat că se consultă în primul rând cu inginerul constructor (preferat de generația Z, tinerii până în 25 de ani), după care cu familia sau cu vecinii. De asemenea, instalatorul a fost amintit de 24% dintre respondenți, iar agenții imobiliari de 16% dintre aceștia. Pentru păreri avizate, uneori este menționat și un arhitect, preferat de persoanele cu vârste între 26 și 39 de ani (generația Y).

    Respondenții din generația X, cu vârste între 40 și 55 de ani, optează să se consulte cu inginerul constructor, familia și instalatorul. Iar generația baby boomers (peste 55 de ani) a fost singura care a pus sfaturile celor din familie pe primul loc. Administratorul clădirii de locuințe este și el un consultant valoros în acest proces, menționat de 20% dintre respondenți, în special de către cei din generația X. Iar tinerii între 26 și 39 de ani mai preferă să se consulte și cu un electrician.

    Recomandări pentru blocurile vechi și noi

    Pe baza experienței avute la achiziționarea unei locuințe, majoritatea respondenților au fost de părere că verificarea atentă a tuturor actelor și vizitarea zonei de amplasare sunt de maximă importanță.

    În cazul blocurilor noi, proprietarii sfătuiesc să îți faci o documentare temeinică despre reputația constructorului și calitatea clădirilor construite anterior, despre aprobări și avize acordate de primărie, precum și despre intabulări, nivelul de zgomot și identificarea accesului la grădinițe, școli, cumpărături, transport.

    Proprietarii apartamentelor în blocuri vechi au menționat recomandări legate de: verificarea panoului cheltuielilor de întreținere (datorii care pot duce la sistarea sau limitarea apei calde în bloc), vizitarea zonei și a imobilului la diverse ore, discuții cu administratorii și vecinii și atenția acordată curățeniei de pe scara blocului.

    Sfaturi de la proprietari de case pe pământ

    În cazul caselor pe pământ, proprietarii au recomandat să ai grijă la aspectele legale sau financiare (achitare integrală doar după ce s-a primit caietul de sarcini, s-au inspectat toate finisajele și sunt conforme, atestarea vechimii imobilului, planificarea bugetului pentru cheltuieli neprevăzute).

    Dar și cele funcționale, precum evitarea locuințelor cu deschidere la stradă mai mică de 16 metri liniari, verificările temeinice ale materialelor și tuturor spațiilor (subsol și pod inclusiv) sau calitatea izolațiilor (cel puțin 25 de centimetri) și a instalațiilor.

    Mai mult, dacă vrei să stai la o casă pe pământ, ar fi indicat să te alături grupurilor comunității locale pentru a afla ce probleme mai puțin evidente pot fi în zonă (noroi, presiune scăzută a apei, pene de curent, semnal slab la telefon, opțiuni de furnizare a serviciilor de internet și televiziune).

    Studiul a fost realizat în perioada iuni-iulie 2022, prin chestionar online aplicat vizitatorilor Storia.ro și OLX Imobiliare. Eșantionul cuprinde 1.138 proprietari respondenţi și este reprezentativ la nivel național.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Studiu: 65% dintre români au cheltuieli neprevăzute din cauza problemelor pe c...