LIFE

Cel mai potrivit moment în care să plantezi hortensia de grădină și cum s-o faci

  Hortensiile aduc grădinii tale pasteluri delicate, nuanțe vii și un aer fresh. Ca să se dezvolte bulbii robust și să inflorească la capacitate maximă, e important să știi care este cel mai bun moment în care să plantezi hortensia de grădină.

  Fie că ești un/o grădinar/ă experimentat/ă sau un/o entuziastă novice, te vom învăța secretele plantării și îngrijirii cu succes a hortensiilor pentru o oază de grădină înfloritoare.

  Când, cum și unde se planteaza hortensia de grădină

  Mâini de femeie plantează hortensia de grădină în grădină la umbră.
  Plantează hortensia la umbră.

  Plantarea hortensiilor de grădină necesită o analiză atentă a momentului, a tehnicii și a locației pentru a asigura o creștere și o înflorire optime.

  „Sunt două perioade optime pentru plantarea hortensiei. Prima ar fi după jumătatea lunii octombrie până la începutul lunii decembrie, dar depinde bineînțeles de zona din țară. Dacă vorbim de o zonă în care iarna vine foarte devreme, putem planta hortensia până la finalul lunii octombrie. În partea de nord a țării putem planta până în luna noiembrie, iar în partea de sud putem planta până în decembrie”, spune horticultorul Florian Luca de la pepiniera Luca Perene.

  Alege o locație cu sol bine drenat, care primește lumină solară parțială sau umbră, în funcție de soiul specific de hortensie. Ideal ar fi într-o zonă pe nord sau nord-vest, pentru a proteja planta de lumina solară de după amiază, care o poate arde.

  „Dar să nu fie plantată foarte aproape de rădăcinile active ale pomilor. Nu este prea fericită când intră în concurență cu alte rădăcini, fiindcă arborii nu fac decât să sărăcească terenul din jurul plantei, iar ea e iubitoare de pământ bogat în îngrășăminte și apă. Dacă vrei neapărat să o plantezi la baza arborilor, trebuie irigată suplimentar”, adaugă horticultorul.

  Pentru sol, trebuie să cumperi de la magazinele de specialitate turbă acidă, care se aplică la plantare împreună cu îngrășăminte specifice hortensiilor care mențin pH-ul scăzut.  Înainte de plantare, pregătește solul prin încorporarea de materie organică pentru a îmbunătăți retenția umidității și fertilitatea.

  „Dacă planta este cultivată într-un ghiveci cu diametrul de 19 centimetri, înălțimea standard a recipientului ar fi de 15-17 centimetri, atunci groapa ar trebui să aibă un diametru mai mare cu 10 centimetri. Întotdeauna diametrul gropii trebuie să fie cu 10 centimetri mai mare”, spune horticultorul. Umpleți groapa cu pământ, fermându-l ușor în jurul rădăcinilor, și udați bine.

  Cum se îngrijesc hortensiile

  Mâini cu mănuși roșii cu bulinuțe taie o floare de hortensie albă.
  Hortensia trebuie tăiată anual.

  Hortensiile se dezvoltă bine într-un sol umed, bine drenat, așa că trebuie udate în profunzime și în mod regulat, în special în perioadele calde și uscate, evitând în același timp condițiile de înecare. Pe timpul verii poți face udarea și la două zile distanță, și ori de câte ori este necesar.

  Aplică un îngrășământ echilibrat, formulat pentru arbuști cu flori, primăvara și la începutul verii, pentru a promova o creștere viguroasă și înflorirea.

  Tunderea hortensiilor depinde de soi:

  • La hortensia macrophylla, după sfârșitul lunii martie, trebuie să tai doar uscăturile după ce planta pornește vegetația. Fiindcă florile apar pe lăstarii crescuți cu un an în urmă, dacă îi tai, vei pierde viitoarele flori.
  • La hortensia paniculata, toaletarea plantei trebuie făcută primăvara, prin tăierea lăstarilor la jumătatea dimensiunii tijei.
  • La hortensia arborescens, toaletarea este obligatorie primăvara, prin tăierea lăstarilor la jumătatea dimensiunii.

  Protejează hortensiile de dăunători, cum ar fi păianjenul roșu, afidele și mucegaiul cenușiu, monitorizându-le în mod regulat și aplicând tratamentele adecvate, după caz.

  Ce culori au hortensiile

  Hortensii de mai multe culori într-o pepinieră sau magazin de plante.
  Poți schimba culoarea florilor de hortensie prin modificarea pH-ului solului.

  Albastru: Hortensiile albastre sunt probabil cea mai emblematică și mai căutată varietate. Culoarea albastră se obține în soluri acide, cu un pH de aproximativ 5,5 sau mai mic. Disponibilitatea aluminiului în solul acid declanșează o reacție chimică care conferă un pigment albastru florilor de hortensie.

  Roz: Nuanțele de roz apar în solul alcalin, cu un pH de 5,5 – 6. În condiții alcaline, disponibilitatea aluminiului scade, rezultând un pigment roz care domină culoarea florilor.

  Mov: Hortensiile cu flori mov adaugă o notă de eleganță regală peisajelor de grădină, îmbinând nuanțe de albastru și roz pentru a crea o nuanță bogată, catifelată. Tonurile violet apar adesea în soluri cu un nivel de pH între 5,5 și 6,5, unde prezența echilibrată a aluminiului și a altor minerale influențează coloritul.

  Alb: Hortensiile albe emană eleganță și puritate atemporală, luminând grădinile cu florile lor imaculate. Hortensia se menține albă cu un pH neutru.

  Roșu: Deși mai puțin comune decât alte culori, hortensiile roșii fac o declarație îndrăzneață în grădini, impunând atenția cu florile lor înflăcărate. Nuanțele de roșu se obțin de obicei prin intermediul unor cultivare specifice sau prin manipularea pH-ului solului la peste 7.

  Verde: Florile verzi de hortensie apar, de obicei, dintr-o combinație de factori, inclusiv genetica, condițiile de mediu și pH-ul solului. Unele soiuri de hortensii produc în mod natural flori verzi, în timp ce altele pot prezenta nuanțe verzui pe măsură ce florile îmbătrânesc sau se maturizează.

  Mutarea hortensiei din ghiveci în grădină

  O femeie transplantează o hortensie din ghiveci în groapa proaspăt săpată în grădină.
  Procedeul de transplantare trebuie făcut cu grijă pentru a nu rupe rădăcinile.

  Începe prin a alege un loc potrivit în grădină, cu sol bine drenat și cu lumină solară parțială sau umbră, în funcție de soiul de hortensie. Alege o perioadă la începutul primăverii sau toamna, când temperaturile sunt blânde, iar planta este în repaus sau are o creștere minimă.

  Pentru a transplanta hortensia, scoate-o ușor din ghiveci, având grijă să nu rupi rădăcinile. Sapă o groapă în solul din grădină care să fie cu 10 centimetri mai mare decât ghemul de rădăcini al hortensiei. Așează planta în gaură la aceeași adâncime la care se afla în ghiveci, asigurându-te că partea superioară a rădăcinii este la același nivel cu solul din jur. Umple gaura cu pământ, și udă bine pentru a ajuta la așezarea solului și a asigura umiditatea plantei.

  Ce facem cu hortensiile iarna

  Hortensia de grădină protejată în sezonul rece de un material din pâslp albă, numit agril.
  Hortensia nu tolerează înghețul, așa că trebuie să o protejezi iarna cu un material numit agril.

  „În zona de nord a țării, unde planta este mai sensibilă la temperaturi și îngheț, o poți proteja cu un material special de pâslă, numit agril. Acest agril este o țesătură sintetică care nu face decât să protejeze planta de curenții de aer reci pe timp de iarnă. În caz contrar, curenții duc la crăparea mugurilor și afectarea tulpinilor. Agrilul crește temperatura aerului din interior doar cu 5 grade Celsius”, explică Florian Luca.

  Horticultorul spune să nu încerci să o protejezi cu folie de plastic, fiindcă aceasta va crea un efect de seră și planta va suferi. Fie pornește vegetația forțat, fie condensul pe timp de noapte, când este îngheț, poate afecta mugurii. Materialul agril ajută planta să respire, fiindcă este ca un fel de cearșaf de pânză care protejează hortensia pe timpul nopții, iar ziua aceasta poate respira.

  Care este semnificația hortensiilor

  Multe hortensii roz și mov deschis
  Hortensiile au mai multe semnificații în funcție de cultură.

  Hortensiile au diverse semnificații în funcție de contextele culturale și istorice. În general, ele sunt adesea asociate cu recunoștința, emoțiile sincere și abundența. În plus, hortensiile sunt uneori văzute ca simboluri ale înțelegerii, sincerității și perseverenței, ceea ce le face alegeri populare pentru cadouri și aranjamente florale care transmit apreciere și admirație.

  În unele culturi, se crede că hortensiile reprezintă, de asemenea, capacitatea de a te exprima deschis și sincer, favorizând conexiuni și relații mai profunde. Cu florile lor luxuriante și culorile vibrante, hortensiile evocă sentimente de bucurie, frumusețe și armonie, invitând la momente de liniște și apreciere pentru lumea naturală.

  Fie că sunt folosite la nunți, sărbători sau în decorul de zi cu zi, hortensiile poartă diverse semnificații care rezonează cu indivizi și culturi din întreaga lume.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cel mai potrivit moment în care să plantezi hortensia de grădină și cum s-o...