LIFE

Hotspots: 11 gelaterii din București care-ți vor satisface toate poftele de dulce și design (ep. II)

publicat pe 09 iun. 2022

  Capitala noastră duce lipsă de multe lucruri (de la infrastructură, la apă caldă), dar în mod cert nu duce lipsă de locuri cool și urbane, perfecte pentru toate gusturile, poftele și bugetele. Seria noastră Hotspots vrea să-ți prezinte mare parte din aceste spații, de la cafenele de specialitate, la locuri de brunch, date sau cu terase frumoase, iar în episodul de astăzi am ales să-ți prezentăm o listă de restaurante din București cu gelaterii delicioase.

  PS: În 2021 ți-am mai dat câteva sugestii în acest sens, dar am revenit cu noi opțiuni interesante, care merită atenția ta. Nu uita să ne recomanzi și tu alte gelaterii care ți-au rămas la inimă.

  Zelato

  Ana Consulea este chef cofetar și femeia din spatele unor brand-uri foarte dulci – Zelato și Zexe Braserie (iar în curând va lansa Zelateria). Pe lângă prăjiturile geniale pe care le face, Ana este expertă în gelato. Spre exemplu, la intrarea în Herăstrău, într-un fost chioșc de ziare, în vara lui 2020, s-a deschis Zelato.

  „Mă jucam de ceva vreme pe partea de gelaterie, pe care am dezvoltat-o destul de mult la Zexe Braserie, așa că simțeam nevoia să dau înghețatei noastre o platformă proprie. Brandul Zelato reprezintă 100% viziunea mea asupra înghețatei și se bazează pe „revizitarea” acestui produs și crearea unui tip de înghețată adaptat gustului local (o combinație între tehnicile italiene – gelato și cele franceze – înghețata clasică, aerată), dar și pe evidențierea caracterului ludic al înghețatei (la nivel de identitate vizuală, design, dar și gust”, spune ea.

  Zelato
  Zelato

  Spațiul gelateriei este foarte micuț și colorat, gândit în doar șase săptămâni de arhitecta Laura Paraschiv, după ce a primit un brief scurt de la Ana: „Ceva show-stopping. Urgent, te rog!” Laura a transformat complet spațiul, după cum descrie antreprenoarea: „A reușit să îi dea un aer fresh, răcoritor și cu adevărat parizian, plus prin elementele de branding (gândite de Ioana Pârvan, graphic designer) să adauge acea doză de ludic & feel good, importante pentru personalitatea brandului Zelato.”

  În ceea ce privește produsul oferit, Consulea s-a inspirat atât de rețetele de înghețată, cât și din cele de gelato. „Am schimbat puțin regulile de concepere a rețetelor inventate de italieni și de francezi, astfel încât să creăm o înghețată perfect adaptată gustului nostru românesc: aromată, aerată, cremoasă, mai puțin dulce”, explică ea.

  La capitolul gusturi, oferta este variată și inedită, cum ar fi zelato cu pâine prăjită și magiun de prune sau zelato cu biscotto autohton – eugenie, zelato cu colivă (înghețată creată chiar cu colivă la bază), zelato cu ananas și piper, cu cătină, cocos copt, pralină, sorbeturi de fructe cremoase, pe lângă clasicele sortimente de vanilie, ciocolată, căpșune etc.

  Dacă vrei să încerci și ceva extra, Ana te încurajează să-ți iei un Panet, „un nou desert care propune un nou mod de a savura înghețata. O brioșă cu lapte caldă la exterior și rece la interior, umplută cu înghețată. Mă gândeam de mult timp la acest desert și abia așteptam să îl introduc în meniu.” Cum sună?

  Mai multe detalii aici.

  Moritz Eis

  Moritz Eis este un brand internațional, prezent în Chile, Serbia, Belgrad, Muntenegru și România. Raluca Mâțu, PR-ul brand-ului, povestește cum primul magazin din București a apărut în iunie 2015, pe strada Frederic Cjopa 10-11, în Floreasca, iar două luni mai târziu, pe 7 august, a fost inaugurată prima gelaterie din Cluj, pe bulevardul Eroilor numărul 1, în Piața Matei Corvin.

  Moritz Eis
  Moritz Eis

  „Brandul a apărut din dorința Moritz Fried de a oferi oamenilor un produs de calitate, cu arome naturale 100% , atent selecționate și combinații originale”, explică ea. Raluca adaugă faptul că brand-ul este unul curat, conceptul minimalist, iar „culoarea” gelato-ului este dată de prospețimea fructului din care este făcut.

  Pe lângă faptul că ingredientele sunt 100% naturale (vanilia din Madagascar, ciocolata belgiană Barry Callebaut, fisticul din Turcia), sorbet-urile conțin 50% fructă, apă și puțin zahăr; mai mult, continuă PR-ul, cutiile și lingurițele folosite sunt biodegradabile și prietenoase cu mediul.

  Cât despre aromele cele mai populare, Raluca spune: ciocolată neagră, vanilie și fistic, dar și lămâie și busuioc, căpșună, mentă și mac, afine și lavandă sau portocală și ghimbir.

  Mai multe detalii aici.

  Delicii Gelato

  În 2011, Adrian, pasionat de gelato, a deschis una dintre primele gelaterii din oraș; de atunci și până acum calitatea acesteia nu s-a schimbat nici măcar o clipă în rău. Primul shop, așa cum povestește, a fost deschis în Centrul Vechi, iar apoi l-a mutat în Floreasca, pe strada Constantin Aricescu, la numărul 65 (dar mai găsești un spațiu și pe Berthelor, la numărul 5).

  „Spațiul din Floreasca este o casă veche, unde am încercat să creăm o atmosfera cozy și familială. Decorul este unul minimal, unde ne-am dorit să păstrăm elementele originale ale casei (podeaua, spre exemplu) și am dat un vibe modern cu ilustrațiile care poartă semnătura lui Ghica Popa.”

  De 11 ani, Delicii produce zilnic gelato în laboratoriul propriu, după o metodă tradițională italiană, cu ingrediente naturale, de sezon. „Culoarea este în totalitate naturală, fără coloranți, iar gustul intens este fără arome artificiale sau conservanți. Avem gelato pentru diverse intoleranțe – fără gluten, fără lactoză, fără zahăr, sortimente vegane sau specialități pe bază de gelato – gelato burger, profiterol, affogado, torturi.

  Inovațiile, combinațiile proprii și surprinzătoare fac parte din trademark-ul nostru – gelato de colivă (care a primit și un premiu la vremea când l-am invetat), matcha, portocale cu busuioc, transdafiri, soc, căpsune cu rozmarin și aceto balsamico, wassabi, susan negru, vanilie cu trufe, caramel cu ghimbir sau chiar gelato de roșii cu busuioc sau gelato de pește”, încheie Adrian.

  Mai multe detalii aici.

  DolciConi

  După 20 de ani petrecuți în Italia, Roxana Mihai a revenit în țară cu dorința de a face un gelato delicios. A luat cu ea întreg laboratorul din Italia și s-a apucat de treabă. După multe încercări și căutări de furnizori de top, cu ingrediente naturale, Roxana a reușit să-și deschidă propriul spațiu mult visat.

  DolciConi
  DolciConi

  „Recunosc, nu a fost ușor, cel puțin în primii doi ani, dar încăpățânarea și perseverența noastră au început să ne premieze prin clienți fideli, care ne vizitează și acum, după șapte ani”, explică ea. Antreprenoarea susține că gelato DolciConi rezultă dintr-o rețete de familie, pe care încearcă să le păstreze în familie. Amenajarea spațiului din Vasile Lascăr 26-28 a făcut-o împreună cu sora ei, Lumi, pictoriță și artistă.

  „Ne-am dorit un decor asemănător unui living, unde să-ți petreci timpul liber, un loc prietenos, fără pretenții, dar chic”, spune Roxana. În ceea ce privește aromele, ea precizează că nu sunt programate, ci se nasc în funcție de ce „au bun” în ziua respectivă, în afară de cele clasice.

  Dacă ar fi să facă un top al gusturilor, Roxana ar pune pe listă: lămâie cu busuioc, ciocolată neagră, ricotta cu smochine, fistoc și caise cu ghimbir. Vei găsi aici și gusturi inedite, cum ar fi lemn dulce cu mentă și ciocolată sau cafea cu Disaronno.

  Mai multe detalii aici.

  Vice Cream

  Primul capitol Vice Cream a fost scris în 2016, când doi prieteni din copilărie, Vlad Iliescu și Mihai Popescu au avut visul de a bucura oamenii. Au pornit prin a servi gelato la festivaluri și evenimente publice, iar în 2021, după multe căutări, au găsit și spațiul de care s-au îndrăgostit.

  Vice Cream
  Vice Cream

  „Prima locație Vice Cream este pe una dintre cele mai frumoase străduțe, în inima Capitalei, pe strada George Enescu. Anul ăsta am deschis și o nou loc pe Calea Victoriei 26”, spun ei. În ceea ce privește designul, Vlad și Mihai precizează că este făcut „100% in house”, deoarece sunt o familie-echipă care și-a dorit să lase un touch personal în fiecare colțișor.

  Soția lui Vlad, Cristina Tufă, designer de interior și fondatoarea brandului Habitech Studio, un stil minimalist, mixat cu elemente vintage. „Cromatica spațiului este cel mai bun prieten al gelato-ului nostru . Apoi, Ioana, soția lui Mihai, s-a ocupat de muralele ambelor locații. Pereții pictați fac parte din identitatea brandului și ne mândrim tare cu ei”, adaugă ownerii.

  La capitolul gusturi, ei spun că se deosebesc prin diversitate și unicitatea aromelor pe care le produc, cum ar fi gusturile „signature”: fructul pasiunii cu grapefruit și ghimbir, caramel sărat și ciocolată cu alune, cocos cu ciocolată albă și migdale caramelizate, zmeură cu vișine etc.

  Au un laborator propriu, dodat cu cele mai performante aparate ale brandului Carpigiani. „Misiunea noastră este de a oferi consumatorilor experiența degustării de gelato autentic românesc. Suntem exigenți când vine vorba de o nouă rețetă și avem o grilă a calității pe care orice gelato Vice Cream trebuie să o respecte”, continuă proprietarii.

  Mai multe detalii aici.

  Gusto e Passione

  Tot pe Calea Victoriei, la numărul 87, vei descoperi o gelaterie colorată, unde se produce zilnic înghețată după o rețetă autentică italină veche de peste 90 de ani. Produc zilnic în laboratorul propriu din Corbeanca, iar sortimentele pot fi comandate și online, pe site-ul gelateriei sau prin aplicații de food delivery.

  „Gelateria Gusto e Passione a luat naștere în primăvara anului 2019, în primul rând din pasiunea noastră pentru cel mai iubit desert italienesc și, în al doilea rând, din dorința de a învăța să producem local, în București, rețeta autentică de gelato. Clienții noștri au parte de o adevărată experiență cu gust deosebit”, spune Ruxandra Nuță, marketing manager.

  Spațiul a fost gândit minimalist, continuă Ruxandra, astfel încât să te poarte cu gândul într-o călătorie pe străzile cochete din Italia. „Tocmai am adăugat și câteva elemente decorative florale, care sunt extrem de apreciate de clienții noștri”, adaugă ea.

  Cele mai apreciate gusturi sunt fistic clasic și sărat, Cubaita, Zuppa Inglese, Cassata, Vișine, Susan Negru, fructe exotice și, bineînțeles, ciocolata de origini. Gelato este făcută din ingrediente naturale, care nu au conservanți, agenţi de emulsionare şi stabilizatori sau potențiatori de aromă.

  Mai multe detalii aici.

  Friddi

  Gelateria poziționată în grădina urbană a complexului Landmark (pe strada Vasile Alecsandri, la numărul 4, în apropiere de Piața Romană) a fost deschisă în iunie 2019 de trei antreprenori – Ciprian Sălceanu, Alexandru Becuţ şi Simona Retevoescu. Cu toate astea, ei spun că ideea afacerii a început să se contureze în 2017, când au realizat că piața înghețatei artizanale din România este într-o fază incipientă, cu mult loc de creștere.

  Friddi
  Friddi

  „Am început cu o idee foarte clară despre ce ne dorim să oferim: o experiență superioară, nu doar prin calitatea produsului în sine, ci prin calitatea tuturor componentelor unui astfel de business: de la standardele înalte impuse pentru laborator, la originea materiei prime, la pregătirea echipei și etica în management, până la brand, comunicare și locație”, adaugă ei.

  Spațiul în care se află gelateria i-a cucerit prin atmosferă și mix-ul de „Roma cu Berlin, chiar în Bucureștiul nostru.” Amenajarea, continuă ownerii, este minimalistă, industrială, astfel încât atenția să fie pe vitrinele de înghețată.

  „În laboratorul Friddi, transformăm ingrediente naturale premium într-o selecție de gelato și sorbetto artizanale. O parte dintre acestea sunt certificate bio, cu origini recunoscute și apreciate la nivel mondial, precum fisticul de Bronte, alunele de pădure din Piemont sau vanilia Madagascar. Folosim numai lapte pasteurizat bio în toată gama de gelato (sortimentele pe bază de lapte). Gama de sorbetto include sortimentele din fructe, dar și ciocolata – toate vegane, fără lactoză, ou sau alte ingrediente de origine animală”, mai spun ei.

  Dacă ar fi să facă un top al celor mai populare sortimente, ar pune pe listă – fistic, vanilie, gianduja, mango cu fructul pasiunii și caramel sărat. Dintre cele „inedite”, menționează flori de tei cu miere, spirulină cu vanilie, cătină, dovleac copt sau iaurt cu smochie (disponibile periodic, în funcție de sezon).

  Din meniu mai fac parte și o selecție de torturi de gelato, tiramisu și cafeaua de specialitate, inclusiv affogato – un preparat emblematic pe bază de espresso și gelato de vanilie.

  Mai multe detalii aici.

  BONUS: Butoiul cu înghețată

  Adrian Mengheș a creat un produs 100% românesc. Business-ul l-a început în 2011, când mergea cu muzicuța prin cartiere și vindea înghețată, iar apoi a început povestea cu butoiul de înghețată. Da, la propriu un butoi, cu o capacitate de 50 kilograme, în care se prepară înghețata de la zero, cu ingrediente naturale.

  „Am plecat de la faptul că nicio înghețată de pe piață nu era pe placul meu și niciun producător nu m-a convins să dau înghețată copiilor mei”, spune antreprenorul. Drept urmare a început să facă o înghețată „de la A la Z”, doar cu lapte, frișcă de lapte și fructe proaspete sau congelate.

  Momentan îi găsește în Edenland Park, dar Adrian vrea să deschidă un spațiu și în Capitală, inspirat din călătoriile sale din ultimii zece ani. „Noi facem înghețată de casă. Spre exemplu, înghețata de mentă are gust de ceai de mentă, pentru că fructele se blendează și din codițe facem infuzie, la fel și la busuioc. Coliva o facem cu arpacaș, măr copt și scorțișoară, dar avem și sortimente de dovleac copt, ghimbir și stafide sau cătină”, încheie el.

  Mai multe detalii aici.

  Mai pune pe listă:

  Velocità

  Gelateria-cafenea de pe Calea Victoriei, colț cu Amzei, a fost fondată în 2019 și poartă un design semnat de Cristian Corvin, într-un spațiu minimalist și foarte luminos.

  E un hotspot de pe Calea Victoriei, mereu plin de lume, așa că nu ai cum să-l ratezi. Plus de asta, gelato de aici este făcut cu ingrediente naturale premium și îți recomandăm să încerci aromele de ciocolată neagră, vanilie sau căpșune. Mai multe detalii aici.

  Gelateria Artizanală Italiană La Giuggiola

  Un pic mai departe de centru, pe Bulevardul Pache Protopopescu la numărul 57, vei descoperi o gelaterie cu vibe de Italia. Făcute din ingrediente naturale, sortimentele de aici sunt delicioase și nu-ți va fi ușor să-ți alegi preferatele, așa că mai bine le încerci pe toate. Merită drumul, crede-mă! Mai multe detalii aici.

  Delicii Libaneze

  Dacă îți dorești o experiență dulce orientală, atunci e cazul să faci un popas și aici. Pe lângă dulciurile tradiționale libaneze, vei descoperi un gelato făcut proaspăt, în mod autentic, pe bază de lapte de capră, cu arome care-ți vor răsfăța papilele gustative. Pe lângă cele clasice de fructe, ar fi bine să încerci smochine în coniac, trandafir picant, caramel sărat cu bezea sau curmale cu nuci. Mai multe detalii aici.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Hotspots: 11 gelaterii din București care-ți vor satisface toate poftele de du...