UTILE

Ce faci când ia foc uleiul din tigaie: sfaturi importante care îți pot salva locuința

  O tigaie cu ulei încins în ea reprezintă un pericol real pentru tine și locuința ta. Dacă flăcările sunt deja întețite de uleiul încins e important să acționezi rapid și potrivit pentru a preveni un incendiu generalizat. Iată ce să faci când ia foc uleiul din tigaie ca să nu provoci daune casei. 

  Unul dintre cele mai mari pericole de incendiu în locuință este focul generat de uleiul mult prea încins dintr-o tigaie. Situația poate să apară atunci când gătești și lași uleiul la încins pentru prea mult timp. E indicat să știi ce faci când ia foc uleiul din tigaie. Dar și ce pași să urmezi și ce măsuri de prevenție să îți iei. 

  Printre cauzele comune care provoacă incendii în casă se numără și focul deschis. Alte cauze care generează incendii sunt: burlanele de fum defecte sau necurățate, instalațiile electrice defecte sau improvizate și mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate. 

  Ce faci când ia foc uleiul din tigaie: cum să procedezi, pas cu pas

  Atunci când uleiul din tigaie ia foc înseamnă că este foarte aproape de punctul de ardere. Lăsat prea mult timp nesupravegheat, uleiul din tigaie se poate aprinde în câteva minute. În această situație, dacă vezi deja flăcări, e foarte important să îți păstrezi calmul pentru a preveni o tragedie. 

  Flăcările generate de uleiul încins pot ajunge rapid pe aragaz și pe mobilierul din jur. Ceea ce provoacă răspândirea rapidă a incendiului din bucătărie în restul camerelor din locuință. 

  Lasă tigaia pe aragaz și nu o ridica. Folosește un prosop îmbibat în apă sau o pătură ignifugă. Pune oricare dintre aceste materiale direct pe tigaie pentru a limita aportul de oxigen. În felul acesta, focul se va stinge de la sine. 

  Atenție: nu turna apă peste uleiul încins din tigaie. Oxigenul din apă întețește flăcările și riști să propagi incendiul mai repede. De asemenea, îți poți provoca arsuri destul de grave. 

  Ce faci când ia foc uleiul din tigaie: când să suni la numărul de urgență

  După ce ai pus prosopul umed pe tigaie nu te grăbi să pui mâna. Tigaia va fi în continuare foarte fierbinte. Există riscul să te arzi dacă o atingi și să scapi uleiul încins pe podea sau pe tine. Deschide fereastra larg și lasă fumul să se evacueze pentru minim 30 de minute. Abia apoi poți lua tigaia și poți începe să o cureți. 

  Dacă nu reușești să domolești flăcările generate de uleiul încins, atunci evacuează locuința, anunță vecinii despre situație și sună de urgență la 112. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Ce faci când ia foc uleiul din tigaie: sfaturi importante care îți pot salva ...