Grădină

8 flori care rezistă la soare și la caniculă: idei și sfaturi de îngrijire

publicat pe 08 iul. 2024

  Există câteva flori și plante care rezistă cu brio soarelui puternic și caniculei de pe timpul verii. Contează cum sunt îngrijire și cum sunt plantate. Iată mai multe exemple de flori care rezistă la soare și la caniculă. Îți spunem de ce pot face față temperaturilor mari și ce sfaturi de îngrijire poți să aplici. 

  Temperaturile ridicate ale verii pot fi destul de problematice pentru anumite tipuri de flori. Unele trebuie să fie udate și îngrijite constant, altele nu trebuie să stea în razele soarelui, în timp ce unele nu rezistă deloc acestui anotimp. 

  Pe de altă parte, există și flori care suportă foarte bine soarele și canicula. Fiind originare din zone ale lumii unde mediul de creștere a fost fie uscat, fie fierbinte, aceste flori s-au adaptat. Și au devenit tolerante cu soarele, temperaturile ridicate și cu perioadele de caniculă specifice verii. 

  În continuare, îți prezentăm mai multe tipuri de flori care nu doar supraviețuiesc, ci și prosperă în condiții de soare și caniculă. 

  1. Lavanda 

  flori care rezista la soare lavanda
  Lavanda este obișnuită cu soarele arzător și face față căldurii

  Lavanda (Lavandula) este nativă regiunilor mediteraneene, fiind o plantă obișnuită cu soarele arzător și cu solurile uscate. 

  Din acest motiv, pentru a se dezvolta, lavanda are nevoie de multă lumină solară și de un sol bine drenat. Se udă moderat pentru a evita acumularea de apă și pentru a nu se ajunge la putrezirea rădăcinilor. 

  Lavanda este cunoscută pentru florile sale de culoare violet și pentru frunzișul argintiu. Are un parfum plăcut și poate fi folosită în diverse scopuri, de la cosmetică la gastronomie.

  2. Floarea-soarelui 

  flori care rezista la soare floarea soarelui
  Floarea soarelui preferă să stea în razele directe ale soarelui

  Așa cum îi spune și numele, floarea-soarelui (Helianthus annuus) are nevoie de mult soare pentru a se dezvolta corect. Semințele se plantează direct în solul bine drenat, trebuie expuse la soare pe tot parcursul zilei, iar udarea se face regulat, fără a exagera. 

  Din momentul în care crește, tulpina robustă și frunzele mari o ajută să rețină apa mai bine, astfel că floarea-soarelui rezistă foarte bine în condiții de caniculă. 

  Cu florile sale mari și galbene, floarea-soarelui poate ajunge la înălțimi impresionante și poate deveni un punct vizual vibrant în grădina ta. 

  3. Gazania 

  flori care rezita la soare Gazania
  Gazania are flori spectaculoase, în culori vii și puternice

  Gazania (Gazania rigens) este o plantă originară din Africa de Sud, adaptată condițiilor aride și însorite. Are nevoie de mult soare și de un sol bine drenat. Floarea trebuie udată moderat și are nevoie de o circulație bună a aerului în zona în care este plantată. 

  Gazania produce flori spectaculoase în culori plăcute, de la galben la portocaliu și roșu, care se deschid în lumina directă a soarelui. 

  4. Cârciumăreasa 

  flori care rezista la soare carciumareasa
  Cârciumăreasa preferă să stea în soare, dar și în zone semiumbrite

  Denumită și Zinnia (Zinnia elegnas), cârciumăreasa își are originea în Mexic, motiv pentru care este foarte bine adaptată condițiilor de soare puternic și de secetă. 

  Solul în care sunt plantate cârciumăresele trebuie să aibă un pH acid, trebuie să existe și o cantitate de humus, iar udarea nu trebuie să fie excesivă. 

  Cârciumăresele pot să fie plantate în plin soare, însă tolerează și zonele semiumbrite. Floarea vine într-o gamă variată de culori și forme, fiind extrem de populară pentru grădinile de vară datorită aspectului său vesel și viu colorat. Poate decora vizual grădina din iunie până în octombrie. 

  5. Flori de piatră 

  flori care rezista la soare flori de piatra
  Florile de piatră se deschid de dimineață și se închid seara

  Aceste flori provin din zonele aride ale Americii de Sud. Tolerează bine ariditatea, însă pentru a le păstra culorile vii, florile de piatră trebuie să fie udate regulat. 

  Tulpinile florilor de piatră (Portulaca grandiflora) ating 20 de centimetri și sunt târâtoare, frunzele sunt suculente, iar culorile florilor pot varia de la roșu la roz, până la galben și alb. Acestea se deschid dimineața și se închid seara. 

  6. Lantana 

  flori care rezista la soare Lantana
  Buchețelele de flori ale Lantanei sunt cât se poate de spectaculoase

  Grație originii din regiunile tropicale, Lantana (Lantana camara) face față căldurii excesive și soarelui puternic, oriunde este plantată. 

  De regulă, plantarea se face într-un loc însorit. Lantana se adaptează bine unui asemenea mediu, la fel și unui sol sărac în minerale. Udarea trebuie să fie făcută în mod regulat. 

  Lantana produce flori mici, grupate în buchețele colorate, care pot varia de la galben la portocaliu, roșu și violet. 

  7. Verbina 

  flori care rezista la soare Verbina
  Florile violet ale Verbinei o transformă într-un punct de atracție în orice grădină

  Cunoscută sub mai multe denumiri, Verbina sau floarea fluturilor (Verbena tenuisecta), poate aduce acel plus de culoare în grădina ta. Grație florilor colorate în nuanțe plăcute de violet de care te poți bucura toată vara. 

  Verbina poate fi plantată și în ghivece, fiind potrivită pentru a decora borduri. 

  Planta provine din zonele calde ale Americii de Sud, ceea ce o face extrem de tolerantă cu temperaturile mari. Poate supraviețui în condiții de umiditate scăzută, însă are nevoie periodic de îngrăsământ pentru sol. 

  8. Liliacul de vară

  flori care rezista la soare liliacul de vară
  Pe lângâ că rezistă la temperaturi mari, liliacul de vară este bun polenizator local

  Chiar dacă este un arbust ornamental, liliacul de vară (Budleja) colorează orice tip de grădină grație florilor sale specifice. 

  Liliacul de vară poate fi plantat în plin soare, poate atinge cinci metri înălțime, în timp ce diametrul tufei poate ajunge la patru metri. Frunzișul este bogat, verde închis, în timp ce florile sunt mici, grupate în ciorchini. Florile sunt extrem de parfumate, variind în culoare de la mov, până la galben, alb sau roz. 

  Un plus pentru liliacul de vară este că atrage foarte mulți fluturi. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  8 flori care rezistă la soare și la caniculă: idei și sfaturi de îngrijire