Plante

Ce trebuie să știi despre Verbena curgătoare, planta rezistentă la secetă

publicat pe 18 iun. 2024

  Verbena curgătoare (Verbena spp.), o plantă cu flori vibrante și versatile, este una dintre favoritele grădinarilor pentru obiceiul său de creștere în cascadă și pentru înflorirea prolifică. Originară din cele două Americi, această plantă prosperă în mediile însorite și este apreciată pentru capacitatea sa de a adăuga o pată de culoare paturilor de grădină, coșurilor suspendate și ghivecelor.

  Fiindcă este o plantă rezilientă și ușor de îngrijit, verbena curgătoare este ideală atât pentru persoanele cu experiență în grădinărit, cât și pentru cele începătoare. Uite tot ce trebuie să știi despre această plantă, ca să o poți include în grădină sau pe balcon.

  Verbena, o floare curgătoare pe care o poți crește în interior

  Flori cu roșu și alb de verbena în grădină
  Verbena este originară din regiunile tropicale și sub tropical ale Americii de Sud.

  Verbena, membră a familiei Verbenaceae, își are originile în regiunile tropicale și subtropicale ale Americii, în special în America de Sud. Originară din țări precum Argentina, Brazilia și Uruguay, verbena curgătoare s-a adaptat la o varietate de climate, ceea ce o face o plantă rezistentă. De-a lungul timpului, a fost cultivată în întreaga lume, fiind apreciată pentru creșterea sa luxuriantă, în cascadă și pentru florile vibrante. Capacitatea plantei de a se dezvolta în diverse condiții și perioada sa extinsă de înflorire au contribuit la popularitatea sa atât în grădinile de exterior, cât și în cele de interior.

  Cultivarea verbenei în ghivece în interior oferă mai multe avantaje. În primul rând, natura sa compactă o face o alegere excelentă pentru coșuri suspendate și ghivece. Florile vibrante ale plantei, disponibile într-o gamă de culori precum mov, roz, roșu și alb, adaugă un strop de culoare și viață în interior, îmbunătățind aspectul estetic al locuințelor și al birourilor.

  În plus, verbena curgătoare este cunoscută pentru calitățile sale de purificare a aerului. La fel ca multe plante de apartament, aceasta poate contribui la îmbunătățirea calității aerului din interior prin filtrarea poluanților și eliberarea de oxigen. Acest lucru o face să fie un adaos benefic pentru orice mediu interior, contribuind la un spațiu de locuit mai sănătos.

  Un alt motiv pentru care este potrivită ca plantă de interior este faptul că necesită o întreținere relativ redusă. Verbena este tolerantă la secetă și se poate adapta la o serie de condiții de lumină, de la lumină puternică, indirectă, până la umbră parțială. Această adaptabilitate o face mai ușor de îngrijit în interior, unde condițiile de iluminare pot varia.

  Cum se îngrijește verbena curgătoare

  Cum se îngrijește verbena curgătoare: o plantă de verbena cu flori mov înt-run ghiveci suspendat în soare, posibil pe un balcon.
  Oferă-i multă lumină ca să înflorească din plin.

  Îngrijirea verbenei curgătoare este relativ simplă, ceea ce o face o alegere populară atât pentru grădinarii începători, cât și pentru cei experimentați. Pentru a te asigura că verbena ta prosperă, urmează aceste sfaturi de îngrijire:

  Lumină

  Verbena curgătoare se dezvoltă în plin soare, având nevoie de cel puțin 6-8 ore de lumină solară directă zilnic. E adevărat că poate tolera și umbră, dar pentru o înflorire abundentă și o creștere viguroasă trebuie să-i oferi soare. Dacă este cultivată în interior, amplaseaz-o lângă o fereastră orientată spre sud sau folosește lumini de creștere pentru a suplimenta lumina naturală.

  Udarea

  Păstrează solul în mod constant umed, dar nu îmbibat cu apă. Udă bine planta atunci când ultimii doi centimetri de sol par uscați la atingere. Pe vreme caldă, poate fi necesară o udare mai frecventă.

  Solul și fertilizarea

  Plantează verbena curgătoare într-un sol bine drenat, îmbogățit cu materie organică. Un amestec de sol nisipos sau argilos funcționează cel mai bine. Fertilizează planta la fiecare 4-6 săptămâni în timpul sezonului de creștere cu un îngrășământ echilibrat, solubil în apă, pentru a promova o înflorire continuă. Evită fertilizarea excesivă, deoarece nutrienții în exces pot duce la o creștere alungită, inestetică.

  Tăiere

  Taie în mod regulat verbena pentru a-i menține forma și a încuraja o creștere mai stufoasă.. Taie florile trecute pentru a prelungi perioada de înflorire și pentru a menține aspectul îngrijit al plantei.

  Combaterea dăunătorilor și a bolilor

  Verbena curgătoare este, în general, rezistentă la dăunători și boli, dar poate fi afectată ocazional de afide, păianjeni sau mucegai. Inspectează planta în mod regulat și tratează prompt orice infestare cu săpun insecticid sau ulei de neem. Asigură o bună circulație a aerului în jurul plantei pentru a minimiza riscul de mucegai.

  Îngrijirea pe timp de iarnă

  În climatele mai reci, verbena poate fi cultivată ca plantă anuală sau adusă în interior în timpul lunilor de iarnă. Dacă iernarea se face în interior, pune planta într-un loc răcoros și luminos și redu udarea pentru a permite plantei să intre în repaus vegetativ.

  La ce interval trebuie udată verbena

  Verbena cu flori mov și roșii într-un ghiveci.
  Deși preferă solul constant umed, este predispusă la putrezirea rădăcinilor dacă o uzi prea mult și nu se drenează substratul.

  Udarea corectă este esențială pentru sănătatea și înflorirea vibrantă a verbenei. Înțelegerea nevoilor specifice de udare ale acestei plante poate ajuta la asigurarea unei creșteri sănătoase și o înflorire spectaculoasă.

  Verbena necesită un sol umed în mod constant, dar este esențial să se evite condițiile de supraudare. În timpul sezonului de creștere activă, care se întinde de obicei din primăvară până în toamnă, udă bine planta atunci când ultimii doi centimetri de sol se simt uscați. Acest lucru se traduce, de obicei, prin udarea o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de climă și de condițiile solului. Pe vreme mai caldă, s-ar putea să fie nevoie să o uzi mai frecvent, eventual la fiecare două-trei zile, deoarece solul se poate usca mai repede.

  Atunci când o uzi, fă o udare profundă și completă, până vezi că începe să se scurgă apa prin găurile de drenare ale ghiveciului. Acest lucru încurajează rădăcinile să crească mai adânc în sol, sporind rezistența la secetă a plantei.

  Udă la baza plantei, evitând udarea deasupra capului pentru a minimiza riscul apariției bolilor fungice. Folosirea unui furtun de udare sau a unui sistem de irigare prin picurare poate fi eficientă pentru a asigura o umiditate constantă, menținând în același timp frunzele uscate.

  În cazul în care este cultivată în ghivece sau în coșuri suspendate, nevoile de udare sunt ușor diferite din cauza uscării mai rapide a substratuluii în comparație cu solul de grădină. Verifică zilnic nivelul de umiditate al solului pe timp de caniculă. Ghivecele pot avea nevoie de udare în fiecare zi sau o dată la două zile, mai ales dacă se află într-o locație însorită. Asigură-te că ghivecele au găuri de drenaj pentru a preveni acumularea de apă în partea de jos, ceea ce poate duce la putrezirea rădăcinilor.

  În timpul iernii sau al perioadei de repaus vegetativ, redu semnificativ frecvența udării. Dacă verbena curgătoare este ținută în interior în timpul lunilor reci, ud-o cu moderație, permițând solului să se usuce ușor între udări. Udarea excesivă în această perioadă poate stresa planta și crește riscul de îmbolnăvire.

  Folosește apă la temperatura camerei pentru a evita șocarea rădăcinilor. Apa de ploaie sau apa distilată este ideală, dar dacă folosești apă de la robinet, las-o să stea peste noapte pentru a permite evaporarea clorului.

  Curiozități despre verbena curgătoare

  Flori lila deschis de verbena în grădină, vizitate de un fluture.
  Polenizatorii iubesc florile de verbenă.

  Verbena este o plantă fascinantă, cu o istorie bogată și numeroase atribute interesante. Iată câteva fapte și curiozități mai puțin cunoscute despre verbena:

  • Utilizări medicinale: Civilizațiile antice, inclusiv grecii și romanii, apreciau verbena pentru proprietățile sale medicinale. Era adesea folosită pentru a trata afecțiuni precum durerile de cap, febra și tulburările digestive. Se credea că planta are puteri vindecătoare și era folosită în diverse remedii naturiste.
  • Plantă sacră: În diverse culturi, verbena era considerată o plantă sacră. Druizii, de exemplu, credeau că are proprietăți magice și o foloseau în ritualuri pentru a se proteja împotriva spiritelor rele. De asemenea, era asociată cu forțele divine și era adesea folosită în poțiuni de dragoste și farmece.
  • Varietate de specii: Verbena este un gen divers, cu peste 250 de specii. În timp ce verbena curgătoare este populară pentru utilizarea sa ornamentală, alte specii, cum ar fi verbena albastră (Verbena hastata) și verbina (Verbena officinalis), sunt cunoscute pentru beneficiile lor medicinale.
  • Magnetul polenizatorilor: Verbena este o favorită a polenizatorilor, inclusiv a albinelor, fluturilor și colibri. Nectarul său abundent și florile strălucitoare atrag aceste insecte benefice, susținând biodiversitatea și ajutând la polenizare.
  • Toleranță la secetă: În ciuda faptului că preferă umiditatea constantă, verbena curgătoare prezintă o toleranță notabilă la secetă odată stabilită.
  • Simbolism: Verbena are diverse semnificații simbolice, inclusiv protecție, vindecare și creativitate. În limbajul florilor, ea reprezintă adesea curajul și puterea, ceea ce o face un cadou grijuliu pentru cineva care se confruntă cu provocări.
  • Uleiuri esențiale: Uleiul esențial de verbină, derivat din specii precum verbena de lămâie (Aloysia citrodora sau lămâiță)), este popular în aromoterapie pentru mirosul său revigorant și înălțător. Deși nu este același lucru cu cel de verbină curgătoare, acest lucru evidențiază aplicațiile diverse ale genului.
  • Utilizări culinare: Deși nu sunt cunoscute în mod obișnuit, anumite specii de verbină, cum ar fi verbena de lămâie, sunt folosite în aplicații culinare. Frunzele lor pot fi adăugate în ceaiuri, deserturi și băuturi pentru o aromă citrică.
  • Studii fitochimice: Studiile științifice au explorat proprietățile fitochimice ale speciilor de verbină. Compuși precum flavonoidele, terpenoidele și acizii fenolici care se găsesc în verbena sunt cercetați pentru activitățile lor antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene.
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Ce trebuie să știi despre Verbena curgătoare, planta rezistentă la secetă