UTILE

Care sunt efectele rele ale aerului condiționat și ce soluții ai ca să le rezolvi

publicat pe 16 mai 2024

    Aparatul de aer condiționat are mai multe efecte negative asupra sănătății și organismului. Aerul rece poate afecta pielea, ochii sau imunitatea. Efectele sunt nedorite dacă te expui pentru un timp lung. Uite care sunt efectele rele ale aerului condiționat. Există și soluții prin care să compensezi. Îți explicăm totul în articol. 

    Efecte negative ale aerului condiționat 

    aparat aer conditionat detaliu
    Aerul rece al aparatului condiționat îți poate da o senzație de oboseală dacă te expui acestuia un timp prea lung

    Aparatul de aer condiționat a devenit unul dintre electrocasnicele indispensabile muncii sau vieții de zi cu zi, mai ales în zilele toride de vară. Acest aparat creează artificial o atmosferă mai rece și mai plăcută la interior. Care, însă, are o serie largă de efecte negative asupra sănătății tale. 

    Știai că expunerea constantă și regulată la fluxul de aer rece al aparatului îți poate cauza o senzația de oboseală? Iar acesta este doar unul dintre efectele rele ale aerului condiționat. Îți explicăm și alte astfel de efecte în cele ce urmează și îți oferim și soluții. 

    Alergii 

    Aparatul de aer condiționat este un mediu prielnic dezvoltării mucegaiului și bacteriilor. În lipsa unei mentenanțe constante și a unei curățenii regulate, fluxul de aer transmis de aparat propagă bacteriile. Acestea, la rândul lor, afectează pielea și provoacă iritații și alergii. Totodată, te poți alege cu piele înroșită și mâncărimi. 

    Sinuzite 

    Dacă petreci mai mult de patru ore într-o încăpere unde există un flux constant de aer condiționat, atunci devii predispus unei infecții a sinusurilor. Aerul rece duce la întărirea mucoaselor din glandele nazale, fapt care îți poate declanșa o sinuzită. 

    Uscarea ochilor 

    Un efect similar al aerului rece se răsfrânge și asupra ochilor. Aerul condiționat usucă ochii și îi face sensibili apariției iritațiilor, mâncărimilor și lăcrimării. În prezența aerului rece, lichidul care acoperă pupila se usucă, iar zona devine foarte sensibilă. 

    Oboseală

    Senzația de oboseală constantă este, iarăși, un efect nedorit al expunerii la aer rece. Organismul ajunge să consume mai multă energie pentru a menține temperatura optimă de funcționare într-un mediu mai rece decât de obicei. Consumul de energie obosește organismul, iar tu vei simți o senzație nedorită. 

    Uscarea pielii 

    Prin funcționarea constantă, aerul condiționat reduce umiditatea din cameră. În timp, lipsa umidității duce la deshidratarea organismului, deci a pielii. Expunerea prelungită la aer condiționat duce la uscarea excesivă a pielii, la senzații de mâncărime și la apariția, în unele cazuri extreme, a eczemelor. 

    Probleme de respirație 

    Un filtru necurățat sau neschimbat duce la apariția bacteriilor și fungilor. Totodată, acestea se pot dezvolta și datorită condensului care apare în instalația de aer condiționat. 

    Odată ce ajung în aerul din cameră, bacteriile și fungii pot cauza probleme de respirație. Mai mult, din cauza efectului de uscare a aerului din încăpere, căile respiratorii se pot irita. Lucru care duce în timp la apariția astmului sau a rinitelor alergice. 

    Scade imunitatea 

    Un efect nedorit, scăderea imunității poate să fie favorizată de aerul condiționat. Aparatul formează un mediul ambiental rece, însă unul artificial, care are efecte negative asupra imunității. 

    Trecerea bruscă de la o temperatură scăzută la una ridicată afectează organismul, imunitatea scade, după care intervin senzațiile de oboseală sau de răceală. 

    Soluții ca să combați efectele negative ale aerului condiționat

    mentenanta igienizare aparat aer conditionat
    Igienizarea filtrelor aparatului de aer condiționat trebuie să fie făcută regulat

    Ca să reduci din efectele negative pe care le are aerul condiționat, iată la ce soluții poți să apelezi: 

    • Curăță și întreține aparatul de aerul condiționat: una dintre operațiunile de bază, care trebuie să devină regulată, curățenia aparatului este esențială pentru buna lui funcționare. Dar și pentru a minimiza efectele negative ale acestuia asupra sănătății. Curățarea sau înlocuirea filtrelor nu ajută la dezvoltarea bacteriilor, iar acestea nu mai sunt răspândite în aerul din cameră; 
    • Menține o temperatură potrivită: setarea pe o temperatură moderată ajută organismul să nu simtă atât de brusc trecerea de la o temperatură mai caldă la una mai rece. Temperatura ideală care să fie setată pe aparat depinde de dimensiunea încăperii, de numărul de persoane din cameră sau de nivelul de umiditate. În zilele cu căldură excesivă, temperatura ambientală trebuie să fie setată între 18 și 22 de grade. Altfel, diferența de temperatură dintre interior și exterior nu trebuie să fie mai mare de 5 grade Celsius; 
    • Folosește umidificatorul: acest tip de aparat compensează lipsa unui nivel optim de umiditate în cameră. 
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments