De ce se mănâncă struguri de Revelion și ce alte tradiții respectă românii la trecerea dintre ani
publicat pe 26 dec. 2024Încă se mănâncă struguri de Revelion, acest obicei fiind respectat și în zilele noastre. Consumul de struguri este asociat cu norocul, însă simbolistica merge mai departe de atât. Am descoperit de ce se mănâncă struguri de Revelion și ce alte tradiții sunt încă respectate în noaptea dintre ani. Află mai multe, în articol.
Sărbătoarea Noului An reprezintă un moment de trecere și reflecție către noi începuturi. În mod tradițional, sărbătoarea este învăluită în speranță, optimism și are la bază și o dorință vădită către prosperitate.
Astfel, chiar și masa de Revelion a devenit un bun prilej de a determina atragerea energiei pozitive în noul an, precum și bunăstarea. Se crede că anumite alimente consumate de Revelion, cum ar fi strugurii, pot să influențeze starea materială sau norocul.
De ce se mănâncă struguri la masa de Revelion
Consumul de struguri la masa de Revelion este o tradiție care, deși nu are origini strict românești, a fost adoptată și reinterpretată de-a lungul timpului în mai toate culturile europene.
Practica provine din Spania și din alte țări mediteraneene, acolo unde oamenii mănâncă 12 boabe de struguri în noaptea dintre ani, fiecare reprezentând o lună a anului care urmează.
Fiecare bob de strugure simbolizează o dorință sau o binecuvântare pentru lunile viitoare, iar dulceața sau acrimea fiecăruia este considerată un indiciu al evenimentelor din luna respectivă.
În această interpretare, strugurii au fost asociați cu prosperitatea, cu fertilitatea și cu belșugul datorită formei lor rotunde și a capacității de a crește în ciorchini bogați.
În cultura românească, consumul de struguri la Revelion a devenit o superstiție care promite noroc și abundență pentru anul care urmează.
Consumul de struguri de Revelion: tradiție sau superstiție?
Consumul de struguri în noaptea dintre ani poate fi considerat atât o tradiție, cât și o superstiție.
Pentru unii, este un mod simbolic de a întruchipa dorințele pentru un an mai bun. Pentru alții, reprezintă o simplă practică plăcută, fără o încredere reală în puterea de a influența norocul.
Astfel de obiceiuri pot induce un sentiment de optimism și încredere, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra modului în care o persoană întâmpină provocările anului următor.
Din punct de vedere rațional, norocul și ghinionul nu pot fi dictate de consumul unor alimente, într-un interval de timp dat. Cu toate acestea, credințele și ritualurile joacă în continuare un rol important pentru crearea unei atitudini pozitive.
Alte tradiții pe care românii le respectă de Anul Nou
Intrarea în Noul An este un prilej de a respecta sau de a experimenta și alte tradiții considerate aducătoare noroc. Multe dintre ele se respectă concomitent cu strictețe, fiind baza pe care unele persoane își construiesc parcursul în anul care începe.
Uite care sunt cele mai comune tradiții respectate de Anul Nou:
Haine noi sau de culoare roșie: Se crede că aceste culori atrag norocul și dragostea, fiind parte a unei ținute obligatorii pentru petrecerea de Revelion.
Bani în buzunar: Este important ca în noaptea dintre ani să ai bani asupra ta, pentru a atrage prosperitatea.
Primul musafir: Se consideră că persoana care intră prima în casă în Noul An va influența energia și norocul familiei pentru următoarele 12 luni.
Să nu faci curățenie: Se spune că a mătura sau a face curățenie de Anul Nou poate alunga norocul din casă, de aceea e imporant să îți faci ordine în casă din timp.
Sărutul sub vâsc: Este un obicei care simbolizează dragostea și unitatea între parteneri, un obicei pentru întregirea cuplului și pentru atragerea prosperității.
-
LIFE
Ce nu e bine să dai din casă. Lista obiectelor pe care să nu le împrumuți, conform superstițiilor
-
LIFE
Ce înseamnă când spargi o farfurie din greșeală. E una dintre cele mai cunoscute superstiții din popor
-
LIFE
De ce nu e bine să fluieri în casă, potrivit unei superstiții din popor. Alte obiceiuri interzise în casă
-
UTILE
Care este temperatura corectă pentru sterilizarea borcanelor la cuptorul electric
Oferim și alte metode tradiționale de sterilizare a borcanelor.
-
UTILE
Ce poți face pentru eliminarea calcarului din apă. 3 metode simple de ajutor
Poți să fierbi apa și să elimini multe minerale dure.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță lipiciul de pe geamul termopan și ce metodă funcționează rapid
Fără detergenți abrazivi sau unelta care zgârie.
A comenta aici e o inselatorie… Cele mai multe comentarii sunt respinse fara un motiv concret (mi s-a intamplat nu o data). Probabil e super cool sa ai ultimul – adica singurul – cuvant. Bravo, ziaristi de carton!