UTILE

Cum salvezi o oală în care ai ars mancarea: soluții cu sare, oțet și cărbune medicinal

  O oală arsă de mâncare nu e deloc estetică și poate face procesul curățării destul de dificil. Asta dacă nu știi cum să procedezi și ce substanțe să folosești. Iată cum salvezi o oală în care ai ars mâncarea fără să îi strici suprafața la curățare. Îți spunem și ce substanțe de prin care îți sunt de folos. 

  Înainte de curățare, trebuie să identifici materialul din care este făcută oala. De exemplu, o oală emailată nu trebuie curățată cât timp e încă fierbinte. Dacă pui apă rece în ea riști ca materialul să crape și să se ciobească. Odată răcită, oala din email poate să fie curățată cu apă la temperatura camerei. 

  La fel de important, nu folosi la curățare bureți abrazivi. Poți deteriora materialul oalei. 

  Cum salvezi o oală în care ai ars mancarea: cum ajută sarea

  cum salvezi o oala in care ai ars mancarea shutterstock

  Pentru acest tip de material, sarea este ideală pentru curățare. Sarea erodează resturile de mâncare arsă și poate să fie folosită în două moduri. 

  O primă soluție este să presari foarte multă sare pe zonele arse și să o lași să acționeze de la sine pentru trei ore. Speli apoi vasul și vei observa că petele de arsură dispar. 

  O altă variantă ar fi să pregătești o soluție salină concentrată. O să ai nevoie de 5 – 6 linguri de sare și un litru de apă. Pui soluția salină, după care dai oala pe foc pentru 30 – 40 de minute. Bucățile de mâncare arsă se vor desprinde de la sine. 

  Tot pentru o oală din email, o soluție din bicarbonat de sodiu poate fi ideală. Lasă oala la înmuiat peste noapte în soluție concentrată de bicarbonat de sodiu. A doua zi, clocotește soluția pentru două ore. Dacă oala nu este curățată complet, mai pune bicarbonat de sodiu și repetă clocotirea. 

  Cum salvezi o oală de inox în care ai ars mancarea

  cum salvezi o oala in care ai ars mancarea shutterstock

  Vasele de inox sunt destul de comune în orice bucătărie. În cazul lor, când vine vorba de curățarea mâncării arse poți apela la două soluții. 

  Una dintre ele ar fi clocotirea. Toarnă apă fierbinte în oală și adaugă săpun lichid sau detergent de vase. Lasă ca amestecul să fiarbă pentru 10 – 15 minute. După clocotire, urmele de arsură se vor curăța ușor. 

  Cărbunele medicinal poate scoate mâncarea arsă de pe fundul oalei. Pentru o oală de dimensiune medie o să ai nevoie de două comprimate de cărbune medicinal. Fărâmițează comprimatele sub formă de pulbere și presară peste zonele arse. Toarnă puțină apă caldă peste și lasă se se formeze o pastă. 

  După 20 de minute minim pasta din cărbune medicinal ar trebui să desprindă resturile arse de pe fundul sau pereții oalei. Șterge și spală cu un burete simplu.

  Cum salvezi o oală în care ai ars mancarea cu oțet și sare

  cum salvezi o oala in care ai ars mancarea shutterstock

  Oțetul alb este una dintre soluțiile care te pot ajuta să cureți eficient mâncarea arsă într-o oală. O să ai nevoie de două pahare de oțet alb distilat și două pahare de apă. Pune oala arsă pe aragaz la foc mediu și lasă compoziția să fiarbă timp de jumătate de oră. 

  Lasă oala deoparte timp de 10 – 15 minute, apoi cu o lingură de lemn poți să îndepărtezi crusta arsă. Spală oala apoi cu detergent de vase. 

  Pentru o curățare eficientă mai poți apela la sare grăunjoasă și oțet de mere. Fă o pastă din cele două ingrediente și aplică pe zone arse. Las-o să acționeze timp de câteva ore. 

  Toarnă apoi apă în oală și fierbe compoziția pentru minim 10 minute. Ca să eviți zgârieturile de pe oală, folosește tot o lingură de lemn pentru a îndepărta arsura. 

  Cum salvezi o oală în care ai ars mancarea: alte metode de aplicat 

  O oală arsă mai poate fi salvată și în alte moduri. 

  Lasă oala la înmuiat cu apă caldă peste noapte. A doua zi, pune apă caldă din nou în oală și detergent de vase. Pune oala pe foc mediu și așteaptă să dea în clocot de câteva ori. 

  Toarnă apoi o ceașcă de oțet, stinge focul și pune capacul. Lasă oala acoperită timp de o oră. 

  Combinația de substanțe va face ca o parte bună din arsură să dispară. Șterge apoi cu un burete non-abraziv. 

  Pentru o oală din inox mai poți folosi pastă de curățat din comerț. Lasă ca pasta să acționeze minim 15 minute, după care șterge cu un burete non-abraziv. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum salvezi o oală în care ai ars mancarea: soluții cu sare, oțet și cărbu...