DESIGN EXTERIOR

Cum să renovezi rapid balconul cu un plan bine pus la punct și idei creative

publicat pe 27 mart. 2024

  Planul de renovare pentru balcon trebuie să includă atât materialele de construcție și costurile aproximative, cât și un set de idei de design care să răspundă nevoilor și dorințelor tale și ale familiei. Iată ce să iei în considerare ca să organizezi eficient întregul proces, dar și câteva sugestii ingenioase pentru o amenajare cu stil.

  Despre renovarea unui balcon, în ansamblu

  un balcon in proces de renovare cu pereti daramati sapa expusa si termopane nou montate
  Lucrările de renovare pentru balcon pot fi anevoioase, însă va merita efortul când vei putea folosi spațiul pentru relaxare ori muncă

  Balconul este o extensie a apartamentului tău care poate fi folosită în diverse scopuri. Mulți o folosesc pentru depozitare, însă suntem de părere că întotdeauna poți găsi soluții mai bune la interior, astfel încât să nu trebuiască să aglomerezi spațiul deja mic cu tot felul de chițibușuri sau obiecte cărora nu le-ai găsit nici un loc mai bun, dar nici un scop clar.

  De aceea, primul pas în renovarea balconului ar trebui să fie o sesiune intensă de decluttering, în care să arunci fără milă orice obiect ți-a devenit inutil în ultimii ani. „Balconul nu este o cămară, este o prelungirea firească a spațiului interior în exterior. Aplică aceleași reguli pe care le aplici în spațiile din casă”, este sfatul arhitectei Alina Vîlcu, co-fondatoare Inside Academy și fondatoarea biroului de design Piano:terra. În momentul în care încetezi să mai vezi acest spațiu ca pe un depozit, poți în final să pui la punct un plan de amenajare pentru el.

  Pe Lovedeco găsești o mulțime de idei de amenajare unui balcon, de la folosirea lui drept spațiu de relaxare și până la transformarea acestuia într-un birou de lucru de acasă. Notează-ți ideile care îți surâd cel mai mult și ia măsurători, pentru a creiona o schiță a rezultatului la care vrei să ajungi în final. Abia apoi poți trece la calcularea bugetului și șantierul propriu-zis. Dacă lucrezi cu o echipă de profesioniști, o renovare în balcon nu ar trebui să dureze mai mult de una-două săptămâni.

  Materiale necesare

  În funcție de opțiunile de amenajare alese, principalele materiale de care vei avea nevoie sunt finisajele și soluțiile necesare lor. De exemplu, dacă vrei să instalezi gresie în balconul tău, va fi nevoie să cumperi cantitatea necesară de plăci ceramice, adeziv pentru plăcile ceramice și chit. Pereții pot fi finisați fie doar cu o vopsea lavabilă, fie cu faianță și chiar tapet, dacă ai sau îți dorești un balcon închis. Dacă vrei o renovare de balcon deschis prin care să închizi spațiul, ia în considerare și materialele pentru instalarea termopanelor și, la nevoie, construcția de parapeți. Și nu uita de autorizație!

  În ceea ce privește mobilierul, depinde în totalitate de funcționalitatea pe care vrei să o dai balconului. De exemplu, dacă vrei să organizezi acolo un spațiu de luat masa, vei avea nevoie de masă, scaune, eventual și câteva decorațiuni. Dacă vrei să fie un simplu spațiu de relaxare, te poți rezuma la scaune confortabile, fotolii sau chiar o mini-canapea, dacă îți permite spațiul. Orice ai alege, balconul este locul perfect pentru un decor plin de plante – nu doar că vor prospera datorită luminii abundente, ci vor și însufleți vizual amenajarea.

  Costuri aproximative

  Costurile pentru renovarea balconului depind foarte mult de preferințele personale și de materialele alese. În general, amenajarea unui balcon mic de bloc nu implică cheltuieli foarte mari, mai ales dacă te axezi pe mobilier practic și accesorii esențiale. Totuși, trebuie să fii pregătit pentru eventualele costuri suplimentare, precum materialele de construcție pentru închiderea balconului cu termopan sau pentru instalarea unor sisteme de umbrire.

  De exemplu, în ce privește termopanul, prețurile diferă de la un producător la altul și pot varia între 800 și 1000 lei pentru o singură fereastră PVC termopan, cu o dimensiune standard de 150 x 200 centimetri. În funcție de prețurile producătorului ales de tine, poți calcula apoi un preț total al ferestrelor conform dimensiunilor balconului tău. Apoi ia în calcul și manopera și materialele pentru instalare. Cel mai simplu este să ceri un deviz de la o firmă specializată.

  Un alt potențial cost este cel al înlăturării finisajelor învechite și instalării celor noi. Pentru asta vei avea nevoie de o echipă de meseriași. Poți să-ți faci o idee legată de costuri chiar și din acest articol despre cât costă renovarea unei băi, dacă folosești finisaje ceramice.

  Cum poți amenaja un balcon îngust de apartament

  inainte si dupa renovare balcon intr-o amenajare cu tematica inspirata din jules verne
  Un balcon îngust de bloc poate deveni o încăpere tematică dedicată jocurilor și relaxării. Click pe descriere să descoperi povestea amenajării

  Dacă ai un spațiu mic, este recomandat să îl mobilezi cât mai minimalist, astfel încât să nu îl sufoci de tot cu piese supradimensionate care de-abia încap în spațiu. Este important să folosești piese mici și ușoare, care pot fi mutate simplu și pe care le poți redistribui în spațiu pentru a găsi configurația ideală pentru tine. Gabaritul mobilierului contează în cazul amenajării unui balcon, fiindcă structura sa se află în afara clădirii. Încearcă să nu pui prea multă greutate în această zonă.

  Pentru a amenaja un balcon îngust de apartament cât mai eficient, încearcă să organizezi mobila cât mai aproape de unul dintre pereți. De exemplu, dacă îți dorești o zonă de luat masa, folosește o măsuță montată în perete, care se poate plia pentru a lăsa loc de trecere. Și scaunele pliante sunt utile în acest scop. Pentru depozitare, folosește corpuri cu o adâncime mai mică decât un dulap obișnuit. Poți chiar realiza o amenajare multifuncțională, folosind o bancă de stat jos care are la interior spațiu de depozitare. Spațiile înguste pot fi decorate pe verticală, prin diverse decorațiuni de perete sau plante suspendate.

  Amenajează inteligent un balcon deschis

  amenajare balcon de bloc
  Copertinele permit folosirea balconului şi iarna. Click pe descriere să descoperi povestea amenajării din imagine

  Pentru un balcon deschis, soluțiile de iluminat și umbrire sunt esențiale pentru a crea o atmosferă confortabilă și plăcută. Combinația de lumina directă și indirectă poate oferi un efect intim și romantic în special la lăsatul serii, iar accesoriile pentru umbrire, precum pergolele retractabile sau copertinele, pot face spațiul util indiferent de vreme.

  Din cauza expunerii la precipitații, renovarea unui balcon deschis și folosirea lui pentru depozitare este dificilă. Alege piese de mobilier speciale pentru exterior și depozitează înăuntrul lor numai obiecte care nu vor avea de suferit din cauza umidității, temperaturii sau expunerii directe la apă și soare.

  Ce poți face dintr-un balcon închis cu termopan

  balcon de apartament la bloc inchis cu termopane si amenajat ca zona de relaxare, cu parchet si fotoliu
  Balconul e colțul de relaxare al proprietarei acestui apartament. Click pe descriere să descoperi întreaga amenajare

  Dacă ai ales să închizi balconul cu ferestre de sus până jos, trebuie să te asiguri că nu blochezi lumina naturală să pătrundă în încăpere. Evită supraîncărcarea spațiului cu dulapuri prea mari și menține toate obiectele de acolo ascunse privirii pentru a nu crea aglomerare vizuală. În plus, asigură-te că obții autorizația necesară pentru modificările aduse balconului, pentru a nu avea probleme legale pe viitor.

  Amenajarea balconului este o investiție atât în confortul tău personal, cât și în aspectul general al locuinței tale. Prin aplicarea unor idei inteligente și folosirea materialelor potrivite, poți transforma rapid și eficient acest spațiu redus într-un colț de relaxare și bucurie, indiferent dacă este închis sau deschis.

  Foto principală: prin Georgiana Ursache (amenajarea aici)

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum să renovezi rapid balconul cu un plan bine pus la punct și idei creative