Bani

Cât costă renovarea unui apartament: calcule, etape și timp de lucru

publicat pe 12 nov. 2019

    Cât costă renovarea unui apartament depinde de mulți factori, dar există metode prin care poți face o estimare foarte aproape de realitate.

    Cum calculezi cât costă renovarea unui apartamentCât poate costa renovarea unui apartament cu două camere / Cât poate costa renovarea unui apartament cu trei camere / Formule de calcul pentru a afla cât costă renovarea în regie proprie / Etapele necesare pentru renovare

    Metodele de calcul de mai jos se aplică renovărilor pentru un buget mediu (nici prea ieftine, dar nici prea scumpe) și pot fi aplicate pentru apartamente mici sau mari, pentru case sau alte tipuri de spații de locuit.

    Cum calculezi cât costă renovarea unui apartament de la zero

    Finisajele însumează toate aspectele esențiale și necesare pentru un trai confortabil. În acest buget incluzi: parchetul sau altă variantă de a finisa podelele, zugrăveala sau tapetul, gresia și faianța pentru bucătărie și pentru baie, ușile de interior, ușile de exterior (de la intrare sau de la balcon), geamurile. Tot aici incluzi instalațiile electrice, instalațiile și obiectele sanitare ce țin de baie și bucătărie – chiuveta, wc-ul, dușul sau cada.

    În funcție de cât de mult durează schimbarea finisajelor și a instalațiilor –  de regulă, în apartamentele foarte vechi trebuie înlocuite instalațiile electrice și sanitare -, poți face și o estimare de timp a lucrărilor. Un proiect de renovare e unui apartament vechi durează între trei și cinci luni, în medie.

    Cât costă o renovare de apartament cu 2 camere: variante de preț

    Cât costă renovarea unui apartament depinde de toate materialele pe care le folosești. De aceea, bugetul este puternic influențat de magazinele de la care îți dorești să cumperi finisajele și de felul acestora. De exemplu, proprietarii acestui apartament de 60 mp din Târgu Mureș cumpărat „la gri” au reușit să îl amenjeze în stil modern industrial cu un buget de 6.500 de euro, cu ajutorul designerului Simona Ungureanu. Ritmul șantierului a fost impus de constructorul blocului, iar proiectul de amenajare a durat un an.

    Pe de altă parte, renovarea și recompartimentarea acestui apartament cu două camere și 60 metri pătrați a costat 25.000 euro. Sarcina le-a revenit arhitecților Olivia Zahalca și Radu Postolache, de la Postolache Zahalca Arhitectura, care au inversat rolul băii cu cel al bucătăriei, pentru a obține un spațiu mai eficient din punct de vedere funcțional. Amenajarea a fost gata în patru luni.

    Costuri renovare apartament cu 3 camere: variante de preț

     

    Prețul pentru renovarea unui apartament cu trei camere poate varia. Sunt mulți factori la mijloc, de la manoperă, la finisaje și calitatea mobilierului, și chiar până la conceptul de design. De exemplu, proprietarii acestui apartament cu o suprafață de 80 metri pătrați au gândit singuri conceptul de design și au amenajat spațiul în regie proprie cu 15.000 euro. Însă având în vedere că au cumpărat apartamentul neamenajat, au scutit costurile de înlăturare a finisajelor care ar fi apărut în cazul unei renovări de apartament vechi.

    De cealaltă parte, renovarea acestui apartament de 74 mp și trei camere a ajuns la un buget de 40.000 de euro. Au fost înlocuite nu doar finisajele ceramice și cele două straturi de parchet, ci și instalația electrică, căci apartamentul nu mai fusese renovat de ani buni. Proiectul a fost gata în patru luni.

    Calcul pentru renovarea unui apartament în regie proprie, cu manoperă și materiale

    Ca o regulă generală pentru a afla cât costă renovarea unui apartament în regie proprie, fără expertiza unui arhitect sau designer de interior, poți să aproximezi că vei cheltui un preț minim de 100 euro pe metru pătrat, calcul făcut în urma discuțiilor cu mai mulți agenți imobiliari și constructori. Astfel, un apartament de patru camere și 80 de metri pătrați poate fi renovat cu un buget de 8.000 de euro de la rădăcină. O garsonieră de 20 de metri pătrați costă, în medie, 2.000 de euro.

    Reține că în acest preț poți renova o locuință cu totul, dar nu o și mobilezi. Amenajarea are costurile sale, dar sunt mai mici decât cele necesare pentru o renovare completă și depind de stilul pe care îl dorești. De multe ori, cheltuielile cu amenajarea pot fi incluse în bugetul de renovare, excepție fiind situația în care vrei să lucrezi cu un designer de interior.

    Formule de calcul de la arhitecți

    Părerile despre cât costă renovarea unui apartament sunt împărțite. Dacă agenții imobiliari au o formulă de calcul pentru bugetul minim, arhitecții vin cu o formulă care poate părea mai scumpă, dar include tot procesul cap-coadă. Arhitecta Ștefania Bobaru de la VIM Studio estimează că, în anul 2020, numai etapa de pregătire a spațiului (desfaceri-refaceri) începe de la 10.000 euro pentru un apartament mediu de două camere și de la 20.000 pentru un apartament de trei camere. Asta include manopera și materialele.

    Conform arhitectului Alexandru Bucur de la Interiology, suma ar putea fi defalcată astfel pentru un apartament cu două camere: materialele de construcție (pentru instalații, șape, tencuieli, gleturi, adezivi) ajung la circa 5-6.000 euro. Finisajele costă și ele cel puțin 2.000 euro, iar ușile și ferestrele încă 4.000 euro. Mobilierul de la baie și obiectele sanitare pot costa minimum 500 euro, la fel și centrala termică.

    Apoi, când ai terminat cu pregătirea spațiului, pentru amenajarea propriu-zisă se ia în calcul un buget de minimum 16.000 euro pentru un apartament de două camere. Asta poate include obiecte de mobilier făcute la comandă și personalizate pe gustul clientului.

    Etapele necesare pentru renovarea unui apartament ca la carte

    cat costa renovarea unui apartament finisaje
    Înlocuirea finisajelor durează cel mai mult atunci când renovezi.

    După ce ai eliminat finisajele deja existente, renovarea unui apartament începe cu turnarea șapelor. Acestea ajută la impermeabilizarea elementelor de construcție și la conferirea unui suport plan pentru podea. Dacă în baie vrei să instalezi un sistem de încălzire prin podea, aceasta este etapa în care se realizează.

    În etapa următoare se nivelează pereții. Se trece la montarea gresiei și a faianței, apoi se realizează hidroizolațiile. În cele din urmă, se vopsesc pereții sau se decorează cu tapet și se montează pardoselile.

    Este bine să iei în calcul aceste etape atunci când îți faci planurile referitoare la cât costă renovarea unui apartament, pentru a evita eventuale situații neplăcute și pentru a cheltui bugetul în mod calculat.

    În final, cât costă renovarea unui apartament depinde foarte mult de finisajele și mobilierul pe care ți le dorești sau chiar de micile detalii de decor pe care vrei să le adaugi în timpul amenajării. Înainte să te apuci, trebuie să știi și care sunt actele necesare pentru renovarea locuinței.

    Lasă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *