DESIGN INTERIOR

Cum să folosești obiecte tradiționale românești în amenajarea ta, chiar dacă optezi pentru un stil de design contemporan

publicat pe 22 dec. 2023

    Stilurile contemporane, moderne, minimalismul, stilul scandinav, cel elecletic – toate sunt suficient de versatile încât să poți integra în amenajare și câteva piese care „ies din peisaj”. Așa că poți scoate de la naftalină acele obiecte tradiționale românești cu valoare sentimentală, cu drag de odăile copilăriei și care poartă priceperea bunicii printre fire, căci îți arătăm cum le poți integra în amenajare fără să-ți „strice” designul.

    Ți-am arătat deja câteva case amenajate în stil autentic românesc aici, însă de data asta venim cu inspirație din spații cu amenajări adaptate la trendurile momentului. Cele pe care le-am ales sunt accesorizate, printre altele, cu piese pe care probabil te-ai obișnuit să le vezi la casa bunicilor de la țară ori numai la muzeu.

    Creează un perete-accent cu obiecte tradiționale românești

    Dacă ai o colecție cu măști, căni de lut, farfurii cu motive autohtone și alte astfel de obiecte tradiționale românești, le poți expune pe toate pe un perete-accent. Poți lua exemplul acestui perete „placat” cu măști din Noua B.A.R, un spațiu amenajat de arhitectul și designerul Gabriel Ciobanu. Proprietarul și-a dorit o infuzie de tradițional în modernism, iar pentru a-i îndeplini viziunea, Gabriel a selectat piese de decor fie lucrate de artizani și meșteșugari români, fie culese din centre din Transilvania care recondiționează piese vechi de mobilier.

    Un alt exemplu îl poți lua din Satul Banului, un loc de basm înconjurat de verdeață, cu multă istorie pe care proprietarul, Răzvan Dobre, l-a transformat într-un business care prezervă tradițiile vechi și în contemporan. În casa construită în stil arhitectural muntenesc, pe care Răzvan o numește gospodăria moșenească, se află aceste căni tradiționale pe care cu siguranță le-ai mai văzut. Ele sunt agățate la loc de cinste și expuse pentru că frumusețea lucrăturii lor le transformă în adevărate obiecte de decor.

    idei amenajare bucatarie lunga si ingusta
    Contrablatul are motive tradiționale românești

    Iar dacă vrei să mergi pe un concept stilizat și nu ai obiecte tradiționale românești, dar ai vrea să integrezi cumva în amenajare motivele specifice, te poți inspira din această bucătărie de garsonieră, gândită de echipa Miso Architects.

    Accesorizează zona de lounge, dining sau dormitor cu textile din folclor

    Dacă ai textile cu valoare sentimentală, moștenite din strămoși, pe care nu vrei să le ții ascunse, le poți folosi pentru accesorizarea dormitorului – pe perete, ca tapiserie, pe pat, pe canapea și așa mai departe. Fețele de pernă cu motive folclorice pot fi integrate cu succes și într-o amenajare contemporană – ele pot aduce o pată de culoare în spațiu.

    Și în dormitor poți folosi vechile cuverturi moștenite de la părinți și bunici pentru decorul patului, chiar dacă designul ales în rest este unul minimalist sau chiar nordic, scandinav. Reține că nu e nevoie să ai o amenajare tematică pentru a putea folosi obiecte tradiționale românești. Ele sunt atât de pestrițe încât asortarea lor cu paleta cromatică prezentă în spațiu este floare la ureche. Iar dacă ai mizat pe materiale naturale în amenajare, precum lemnul, își vor găsi rapid armonia în spațiu.

    Covoarele cu motive tradiționale pot fi integrate în orice decor

    Covoarele cu specific românesc sunt o comoară pentru oricine le păstrează din străbuni, iar astăzi există chiar magazine de unde le mai poți cumpăra ce-i drept, la prețuri puțin mai piperate. Ia exemplul Marinei Ionescu, care și-a amenajat apartamentul din bucurești într-o combinație de vintage și tradițional. În livingul ei, atracția principală este covorul cu motive românești, asortat cu piesele moderne de mobilier.

    obiecte tradiționale românești
    Satul Banului – odăile din case sunt personalizate cu numele străbunicilor familiei Dobre

    Covoarele pot fi folosite și ca tapiserii de agățat pe perete, cum făceau de demult bunicii noștri, nu doar pentru decor, ci și ca să atenueze din răceala zidurilor casei. Un astfel de exemplu găsești tot în Satul Banului, de data asta într-un dormitor.

    Toate acestea sunt exemple din care te poți inspira dacă vrei să introduci obiecte tradiționale românești în amenajarea ta. Și sunt dovada clară că nu este nevoie să respecți un set de reguli stricte – folosește-ți creativitatea și vei descoperi noi moduri ingenioase, poate chiar convenționale, în care să le găsești locul în designul casei tale.

    Foto principală: Cristian Andrei Photography pentru Satul Banului

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments