LIFE

Hotspot: Noua B.A.R., spațiul eclectic cu combinații de mâncăruri și băuturi românești reinterpretate

  Capitala duce lipsă de multe lucruri (de la infrastructură, la apă caldă), dar în mod cert nu duce lipsă de locuri cool și urbane, perfecte pentru toate gusturile, poftele și bugetele. În seria noastră Hotspot îți prezentăm mare parte dintre aceste spații, iar în episodul de astăzi vorbim despre Noua B.A.R., un spațiu unde tradițiile se îmbină elegant cu elementele moderne, iar bucătăria tradițional românească este reinterpretată în moduri delicioase, dar și accesibile.

  Localul poziționat pe Bulevardul Ion Mihalache, la numărul 16, a luat naștere dintr-o idee de a democratiza noua bucătărie românească, adică „de a o coborî din zona de fine dining, unde este o bucătorie de nișă, și de a o aduce în mijlocul oamenilor, îmbrăcată doar în haina casual dining-ului”, spune Chef Alex Petricean, fondator.

  Noua B.A.R. - FOTO: Cristian Andrei Photography

  Noua B.A.R. – FOTO: Cristian Andrei Photography

  Numele face aluzie la bar, dar reprezintă mai mult de atât. „Se referă și la Bucătărie Aproape Românească, adică bucătăria noastră văzută prin prisma bucătăriei internaționale cu accente ale ingredientelor de acolo, dar cu focus pe gustul românesc”, completează Alex.

  Un spațiu cu elemente de design autentice

  În anii 2000, în același spațiu era faimosul restaurant italian Osteria Gioia. Alte localuri tot cu specific italienesc au mai fost deschise aici de-a lungul timpului, dar fără prea mare succes, mai ales că au păstrat și din forma și accentul Osteriei, fără să treacă printr-o personalizare puternică. „Chiar și zona a ieșit un pic din focusul consumatorilor de restaurant din România”, spune Alex.

  El a început procesul de renovare în iulie 2022 și a reușit să deschidă în decembrie. A lucrat alături de arhitectul și designer-ul Gabriel Ciobanu, cel care s-a ocupat și de restaurantul Noua. Bucătărie Românească, dar și cu mai multe echipe mici pe partea de construcții.

  „Suntem buni prieteni, iar Gabi înțelege foarte bine ceea ce-mi doresc de la un spațiu: căldură, originalitate, personalitate românească, infuzie de tradițional în modernism, dar și eficacitate și utilitate”, adaugă el.

  Renovarea n-a fost lipsită de provocări, iar cele mai mari au fost placările cu lemn, aplicarea varului, dar și a pieselor de decor, lucrate fie de artizani și meșteșugari români, fie culese din anumite centre din Transilvania care recondiționează piese vechi de mobilier.

  „La orice masă te-ai așeza, trăiești cumva altă stare”

  „Avem câteva piese de rezistență, cum ar fi peretele gravat al unei șure din lemn, masa buturugă care este de fapt un fost butuc de măcelărie, băncuța din lemn de ulm, lampadarul sub formă de lună, mesele care au propria lor patină a timpului, tapetul celor patru anotimpuri cu elemente tradiționale la români, dar și oglinda fereastră”, povestește Alex.

  Mai spune și că este un spațiu creat cu foarte multă emoție, extrem de texturat, ceea ce te va face să-ți dorești să atingi anumite obiecte.

  Alex își dorește să aducă publicul tânăr mai aproape de bucătăria românească, lucru pe care crede că l-a reușit. Alex crede că bucătăria noastră este oarecum stigmatizată din perspectiva trendurilor noi apărute și se deschid foarte puține restaurante de nișă, care să fie și populare.

  „Noua B.A.R. este o prelungire a mesei de acasă, într-un spațiu care vorbește mult despre România, atât vizual, cât și gustativ, într-o variantă care deschide o privire de ansamblu asupra viitorului bucătăriei noastre și influențele pe care le poate adopta din bucătăriile internaționale, mult mai ofertante pentru gusturile oaspeților”, zice Alex. Se ocupă personal de meniu, alături de echipa restaurantului, condusă de Head Chef Bogdan Georgescu.

  Apropo de asta, el menționează cum Noua B.A.R. a câștigat anul ăsta premiul pentru cea mai bună deschidere, în cadrul galei Romanian Hospitality Awards, lucru care-i confirmă că merg în direcția bună.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Hotspot: Noua B.A.R., spațiul eclectic cu combinații de mâncăruri și băutu...