Obsesia lunii: lămpile diafane din furnir, plexiglas sau metal, create și produse în România
publicat pe 28 aug. 2024Nu orice proiect de succes începe cu calcule, strategii și planuri riguroase de business. Câteodată, este suficient să ai o idee pe care să o urmezi cu tot sufletul și să ai suficientă răbdare și dorință de a învăța lucrurile din mers. Pentru Dia Buga, drumul către designul de produs a început cândva în 2014, printr-o oportunitate acceptată cu naivitate, crede acum, privind în urmă. Încă își amintește entuziasmul cu care a creat prima sa lampă.
Dia este absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca și designer de corpuri pentru iluminat. De când se știe, o fascinează lumina ambientală și de jocul de umbre care iese din întâlnirea luminii cu materialele și cu forma unei lămpi. A învățat singură să parcurgă drumul de la o idee la un obiect palpabil. A testat, a greșit, dar a luat-o de la capăt de fiecare dată, cu același entuziasm, până a reușit să își dezvolte o tehnică a ei.
Afacerea propriu-zisă a început într-un apartament de 30 metri pătrați din Cluj-Napoca. Singurele ustensile pe care conta atunci erau un cutter, o foarfecă și o suflantă electrică. Prietenii i-au recomandat produsele și ușor, ușor au început să apară primii clienți. Au urmat colaborări cu specialiști în amenajări interioare care i-au integrat lămpile în proiectele lor. Așa s-au deschis uși care au ajutat-o să își crească brandul.
„Materialul cu care am început toată povestea a fost o bază plastică. Era un material pe care îl puteam prelucra manual și asta mă ajuta mult în procesul de prototipare și experimentare”, spune Dia Buga. „Ulterior, am descoperit furnirul, eu venind din orașul Reghin, care este denumit «Orașul Viorilor». Am ajuns repede în contact cu o fabrică de viori. Cei de acolo au fost foarte deschiși să mă ajute și să mă susțină. Așa a început adevărata provocare: am cunoscut furnirul. Este un material elegant, subtil, cald și fragil. M-am îndrăgostit de el din prima secundă, de toate desenele naturale cu care venea. Am reușit să îl îmblânzesc și să îl modelez în multe forme feminine”.
Lucrează manual fiecare lampă
Dia a ajuns să lucreze, în timp, cu numeroase alte materiale care îi oferă libertatea de a experimenta. Lămpile ei sunt confecționate din furnir, plexiglas, lemn, sticlă, metal sau papier-mâché. Lucrează totul manual, cu atenție pentru detaliu și cu infinită răbdare, căci fiecare material pe care îl modelează presupune o tehnică diferită și anumiți timpi de așteptare care să ducă la rezultatul dorit. Când vrea să folosească materiale care nu pot fi prelucrate manual, colaborează cu alți producători. Lămpile din sticlă suflată, de exemplu sau cele din metal sunt rezultatul unor astfel de colaborări.
„Aș spune că funcționez diferit decât clasica vorbă, de la schiță la obiect”, spune Dia. „Îmi place să descopăr formele prin prisma materialelor și ce oferă ele. Astfel, prima interacțiune este cea cu materialul, iar după ce îl învăț și îl înțeleg, ma joc cu feluri de-al manipula și asa apar formele, care ies mereu organice. Procesul meu de producție se bazează doar pe mânuțele mele, totul este făcut manual”.
Un lucru care a ajutat-o pe Dia să fie apreciată în lumea designului de interior de la noi a fost curiozitatea. A încercat să fie flexibilă în privința materialelor cu care lucrează, iar mai nou, a început să testeze culori puternice care să dea și mai multă personalitate produselor ei. Spune că lămpile pe care le creează se potrivesc în amenajări moderne, scandinave sau cu un aer ușor industrial. Oamenii care îi apreciează munca sunt de obicei persoane care prețuiesc valoarea obiectelor lucrate manual, în serie mică.
„Cred că atunci când faci ceva din suflet, se vede”, spune Dia. „Ești curios mereu de pasul următor, cauți să te inspiri mereu pentru că asta este ceea ce îți hrănește sufletul. Aici zic eu că este, de fapt, marele secret”.
Dia s-a mutat din Cluj în momentul în care a simțit că devine mult prea prinsă în activități și evenimente care îi limitau spațiul creativ. Și-a mutat atelierul în Sibiu, un oraș care îi oferă liniște, libertate și posibilitatea de a fi mai aproape de natură. Se ocupă singură de business-ul ei, de la producție până la promovarea produselor în online. Planul este ca pe viitor să își formeze o echipă cu care să lucreze noi idei de produse.
Foto: Maria Blaga
-
DESIGN INTERIOR
Cum să folosești obiecte tradiționale românești în amenajarea ta, chiar dacă optezi pentru un stil de design contemporan
-
SHOPPING
6 obiecte care te vor face să îndrăgești și mai mult designul românesc
-
LIFE
Surrogate Selves: aceste piese din ceramică inspirate din anatomie îți vor completa perfect personalitatea
-
hotnews
Chiuveta din inox pătată cu detartrant: cea mai eficientă și simplă soluție de curățare
Petele ies rapid cu această soluție.
-
UTILE
Ce se întâmplă dacă pui folie de aluminiu în cuptorul cu microunde? 5 materiale pe care trebuie să le eviți
Strici aparatul și alimentele, iar riscul de incendiu e mare.
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajare cu multe spații pentru depozitare și culori puternice pentru un apartament de 50 metri pătrați
Un spațiu aerisit, dar bogat în atmosferă.