Un pic de istorie și multă culoare, asta pot aduce în locuința ta modelele de covoare tradiționale. Sunt piese-statement în orice amenajare, căci motivele florale, nuanțele tari și contrastele puternice îți iau ochii încă de când ai intrat în încăpere. Și îți spunem de unde poți să le cumperi dacă îți dorești unul și nu ai pe cine să rogi să ți-l țeasă.
Am găsit magazine cu renume unde poți găsi covoare tradiționale cu vechime, recondiționate de experți, dar și platforme de unde le poți cumpăra de oameni care au găsit „comorile” în locuințele vechi ale bunicilor și le-au recunoscut valoarea.
1. Made With Love Romania
Made With Love Romania este probabil unul dintre cele mai populare magazine de covoare tradiționale. Au o varietate mare de modele din care poți alege, iar majoritatea sunt țesute după tradiția oltenească, fiindcă fondatoarea magazinului s-a născut în sudul Olteniei.
Covoarele sunt recuperate de ea și de familia ei din case din zona în care locuiește, dar și din alte zone ale țării cu tradiție în țesut. Apoi sunt curățate, reparate cu mare pricipere și date mai departe, spre case noi, unde să-și regăsească locul de cinste. Vechimea covoarelor poate ajunge la peste 100 ani și sunt lucrate manual din fir de lână pe urzeală de bumbac.
2. Rugvista
Rugvista e un magazin cu renume la noi, pe care mulți designeri și arhitecți de interior „îl frecventează” pentru amenajările lor. Găsești la ei covoare tradiționale lucrate manual cu modele din toate colțurile lumii.
Au o categorie separată pentru chilimuri în magazinul lor online, așa că ai de unde alege. Multe dintre piese sunt perfecte pentru amenajările în stil boho, țesute în nuanțe calde, neutre, cu modele geometrice. Însă poți găsi și modele care aduc aminte de preșurile colorate ale bunicii de la țară.
3. Iiana
Însă dacă ești în căutare de o piesă care să onoreze tradiția românească, dar să aibă un aer modern, o vei găsi cu siguranță la Iiana. Produsele pe care le vând au modele populare lucrate manual în România și stilizate în acord cu influențele actuale de design.
Dacă vrei să vezi de-aproape modelele lor de covoare tradiționale, le găsești și în showroom-ul Iiana din București, în Piața Națiunile Unite 3-5, alături de o colecție impresionantă de straie românești cu jacquarduri etnice și dantele brodate.
4. Covorul Oltenesc
Numele îți spune clar ce produse găsești la magazinul online Covorul Oltenesc: covoare tradiționale cu motive autentice oltenești, forme geometrice, florale, antropomorfe și zoomorfe. Piesele sunt lucrate manual la război, din lână sau bumbac.
Coloritul și motivele decorative sunt elementele le diferențiază de celelalte modele de covoare din restul țării, iar tehnica după care sunt produse la Covorul Oltenesc este cea veche, păstrată până în timpurile noastre.
5. Antic Shop
Dacă îți place mai degrabă să „vânezi” obiecte vechi, descoperite de oameni în lăzile de zestre ale bunicilor ori aduse din țări străine cu mulți ani în urmă, atunci s-ar putea să găsești ce îți dorești la Antic Shop. Este o platformă online unde pasionații de antichități își pun la vânzare descoperirile.
Printre ele se află și covoare tradiționale vechi de peste 100 ani, lucrate manual. Unele sunt în perfectă stare, altele pot avea mici defecte din cauza trecerii timpului. Dacă găsești unul care îți place și te hotărăști să-l cumperi, asigură-te că vânzătorul îți dă toate detaliile despre starea și proveniența covorului.
Foto principală: locuința Alinei Alexe
-
LIFE
Ce semnificație are bufnița în Feng Shui. Unde se pune această amuletă în locuință
Locul în care o pui în casă poate stimula și mai mult puterile amuletei.
-
LIFE
Ce semnificație are elefantul cu trompa în jos. E bine sau nu să ai acest simbol în casa ta?
Prezența lui în casă chiar poate canaliza energiile pozitive.
-
Case
Un cuplu de români și-a amenajat casa de lângă Londra cu mobilier gândit și construit pe cont propriu
Linii clasice și inspirație farmhouse.