Bani

Cât costă să închizi un balcon cu termopan: cost estimativ, avantaje și dezavantaje

  Un balcon închis cu termopan devine o altă cameră a locuinței. Practic, casa se mărește, însă operațiunea vine cu un cost și cu o serie de avantaje și dezavantaje. Iată cât costă să închizi un balcon cu termopan. Am făcut un calcul estimativ și explicăm dacă merită o astfel de investiție. 

  Știi imaginea balconului închis cu termopan, e iconică în estetica „mozaic” a blocurilor din toată România, în care fiecare balcon are alt tip de termopan, altă dimensiune a geamurilor și altă culoare a fațadei. Alegerea închiderii balconului vine din nevoia de izolare mai bună a căldurii sau de extindere a spațiului de locuit și o punem în dezbatere aici, deși merită un text în sine. 

  Încă de când au apărut pe piața din România, ferestrele de tip termopan sunt opțiunea standard. Ce s-a schimbat, însă, e prețul. Așa că hai să vedem cât mai costă să îți închizi un balcon cu termopan. 

  cat costa sa inchizi un balcon cu termopan shutterstock

  Când vine vorba termopan potrivit pentru închiderea balconului, cel mai popular e profilul PVC. Are ca avantaj capacitatea mare de etanșare și impune un bun transfer termic. Așa că îl vom lua pe el ca exemplu de calcul.

  Cât costă să închizi un balcon cu termopan: calcul estimativ

  Costurile pentru închiderea unui balcon cu termopan nu sunt fixe. Prețul final este dictat de mai multe elemente, printre care: 

  • dimensiunea balconului;
  • tipul de geam termopan dorit (cu două foi, cu trei foi); 
  • culoarea și forma; 
  • tipul de deschidere (oscilobatantă, batantă); 
  • numărul de canturi.

  Ca exemplu, o singură fereastră PVC termopan, cu o dimensiune standard de 150 x 200 centimetri, cu deschidere oscilobatantă pe partea dreaptă, culoare standard alb poate să coste poate să coste între 800 și 1.000 de lei. În funcție de producător. 

  Mai departe, calculele depind de preferințele fiecăruia, de nevoi, de necesități și, mai ales, de buget.

  Foarte important, recomandarea e să închizi balconul cel târziu în toamnă, înainte de venirea sezonului rece. 

  Avantaje și dezavantaje ale închiderii balconului cu termopan

  Un avantaj al închiderii balconului cu termopan ar fi izolarea fonică. Într-un mare oraș, acest aspect poate face diferența între confort și stres. Balconul închis previne intrarea în casă a particulelor de praf, limitează pierderile de căldură și oferă un spațiu suplimentar de depozitare sau de relaxare. 

  Există și o serie de dezavantaje cu care vine un balcon închis cu termopan. În funcție de amenajare, limitează aerisirea încăperii și a întregii case. Poate duce la apariția efectului de seră, din cauza diferențelor de temperatură și a lipsei de aerisire regulate. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Corina Florea
  Corina Florea
  7 months ago

  Ar fi interesant un viitor articol despre alternative la ferestrele termopan pentru inchiderea balcoanelor. Mie personal nu-mi place aspectul, dar doresc avantajele practice, si m-ar interesa alte optiuni.

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cât costă să închizi un balcon cu termopan: cost estimativ, avantaje și dez...