
Cum înveți să-ți cultivi iubirea de sine și compasiunea față de tine
Februarie este considerată la nivel global luna iubirii. Pe 14 februarie se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților, iar pe 24 februarie, în România sărbătorim Dragobetele. După ce generații întregi au trăit sub constructul social că trebuie să fie în cuplu și că numai într-o relație romantică pot sărbători aceste ocazii, lucrurile s-au cam schimbat.
Dacă altădată luna iubirii era un motiv de sărbătoare pentru cupluri și o zi mai puțin plăcută pentru persoanele singure, în zilele noastre se vorbește mult despre iubirea de sine. Iar noi nu putem decât să aplăudăm asta, căci dacă nu ne iubim pe noi înșine, cum am putea oferi și primi iubire de la ceilalți?
Așa că te invităm să te apropii mai mult de tine cu compasiune și înțelegere, fie că faci parte dintr-o relație romantică sau nu.
Îți prezentăm mai jos ce spun psihologii despre iubirea de sine și de ce este atât de importantă. În plus, îți dăm și câte idei inspirate de la Apartment Therapy, numai bune de pus în aplicare în luna iubirii.
Ce este iubirea de sine

Poate că și tu ai luat în seamă la un moment dat mai degrabă conotația eronată a iubirii de sine, și anume că ar fi sinonimă cu narcisismul sau cu egoismul. În plus, criticile și presiunea constantă a societății ne-au făcut să acordăm o mai mare importanță eșecurilor, perfecțiunii și ideii de sacrificiu de sine pentru binele altora. Este lesne de înțeles de ce ne este adesea greu să ne privim cu compasiune și să ne axăm pe reușitele noastre.
Dar iubirea de sine nu este un lucru egoist și nici narcisism. Probabil că ai auzit de nenumărate ori în ultimii ani că întâi trebuie să te iubești pe tine sau poți oferi altora iubire abia după ce ai reușit să-ți oferi ție. Dar ce anume este iubirea de sine și cum anume o poți cultiva?
„De multe ori a ne alege pe noi, a ne identifica nevoile în relații și a fii primii care le îndeplinesc se poate pot opune cu mesajele cu care am crescut și cu stereotipurile societății: când lași de la tine ești o persoană valoroasă vs. când te prioritizezi pe tine, ești un om egoist. Astfel, dacă te-ai întreba pe tine ce ai avea nevoie să îți oferi în momentele în care te apreciezi ori ai o stare de disconfort, ce ai răspunde?”, menționează Diana Lupu, psiholog și psihoterapeut relațional, într-un comunicat de presă transmis de către Snickers, un brand care face parte din compania Mars, și care încurajează iubirea de sine.
Iubirea de sine înseamnă să-ți respecți propria ta fericire și să ai grijă de propriile tale fără să-ți sacrifici bunăstarea doar ca să faci pe plac altora. Iar beneficiile aduse – pe termen lung – de o astfel de grijă față de sine sunt numeroase, potrivit Conform Ness Labs:
- o sănătate mintală mai bună
- mai multă acceptare de sine
- stimă de sine mai mare
- mai multă motivație
- determinare mai puternică
- o creștere a conștientizării de sine
- diminuarea anxietății
- un somn mai bun
Cum să cultivi iubirea de sine în luna iubirii

1. Domolește criticul interior și evită să-ți vorbești urât
Ca să cultivi iubirea de sine, e nevoie să te îndepărtezi de perfecționism și să-ți domolești criticul interior, care practic a devenit un adevărat bully. Paul Hewitt, psiholog clinician din Vancouver, Canada, consideră criticul interior ca fiind „un adult răutăcios care snopește în bătaie un copil.” Când ai cultivat ani de zile acest bully interior, dezvolți un reflex inconștient de a te critica pentru orice lucru minor, oricât de mic, ridicol sau absurd ar fi acesta.
Doctoranda în psihologie Dr. Kristin Neff sugerează să-ți pui câteva întrebări care să te ajute să devii conștient/ă de criticul interior. „Ce fel de limbaj folosești cu tine însăți când observi că ai un defect sau că faci o greșeală? Te insulți sau ai un ton mai blând și mai înțelegător? Dacă ești foarte critică cu tine, cum te face asta să te simți în interior?” Să acorzi atenție modului cum vorbești cu tine în interior este cel mai important pas în a învăța cum să cultivi iubirea de sine.
2. Dezvoltă compasiunea față de sine
Iubirea de sine este interconectată cu compasiunea față de sine. Să ai mai multă compasiune față de tine când treci prin momente grele sau când greșești, în loc să te critici are nenumărate beneficii. Alege cât mai des compasiunea față de propria persoană în loc de critică, iar în timp vei putea să vezi o schimbare majoră.
Studiile arată că mai multă compasiune de sine te face mai rezilientă în fața adversității. Compasiunea de sine ajută oamenii să-și revină mai rapid din traume sau din despărțiri romantice și să facă mai bine față eșecurilor și rușinii.
3. Creează-ți ritualuri personale

Diferența principală dintre obiceiuri și ritualuri este cât de conștientă și intenționată ești. Ritualurile sunt practici semnificative cu un scop profund. Oferă-ți timp zilnic pentru ritualuri menite să-ți cultive iubirea de sine. Ele pot fi câteva minute de sport, o rutină de îngrijire a tenului seara înainte de culcare, meditație, cititul unor lecturi care te pasionează, să-ți gătești ceva bun și sănătos etc.
4. Setează limite sănătoase
Poate fi dificil să te iubești pe tine când ceilalți oameni din jurul tău nu-ți respectă timpul sau nu-ți recunosc valoarea, fie la locul de muncă, fie în viața de zi cu zi. Învață să spui nu ca să-ți protejezi timpul și energia. Dacă ceva nu-ți face bine, nu-l mai accepta și fă pași în a schimba situația în așa fel încât să-ți fie bine.
5. Oferă-ți spațiu pentru auto-reflecție
Uneori, lucrurile nu se întâmplă așa cum ți-ai dorit sau cum te-ai așteptat. În loc să te blamezi și critici, privește eșecurile ca pe o oportunitate din care poți învăța ceva. Auto-reflecția poate fi practicată sub formă de scris în jurnal, o revizuire a săptămânii, să te întâlnești cu o prietenă de încredere în care să-i destănui cele mai recente experiențe și provocării cu scopul de a reflecta asupra lor. De asemenea, și terapia te ajută să practici auto-reflecția și să cultivi compasiunea față de tine.
Cum să sărbătorești luna iubirii dacă nu ești într-un cuplu – idei ușor de pus în aplicare

2. Concentrează-te pe părțile pozitive de a nu fi într-un cuplu
Dacă simți că te chinuie sentimentele de singurătate și de inadaptare în luna iubirii, te pot ajuta aspectele pozitive ale faptului că nu ești într-o relație. Notează-ți toate lucrurile care-ți plac la faptul că ești singură și reflectă asupra lor. Pot fi orice, de la independență la faptul că nu trebuie să faci curat după altcineva sau că-ți poți decora locuința întocmai cum îți place ție.
2. Fă-ți cadouri
În luna iubirii, majoritatea cuplurilor își fac cadouri și ies la cine romantice. Faptul că nu ești într-un cuplu, nu înseamnă că ar trebui să te privezi de lucrurile astea. Fă-ți diverse cadouri care-ți aduc bucurie, cumpără-ți flori (știi că Miley Cyrus chiar a făcut o piesă despre asta, da?) sau ia cina într-un restaurant fancy. De fapt, dacă poți, fă-le pe toate, își garantăm că o să te simți minunat. Și da, le meriți pe toate! 🙂
3. Conectează-te cu prietenii
Dacă simți nevoia de socializare în luna iubirii, ieși mai des cu prietenii. Faceți activități distractive, ieșiți la film, la prânz sau cină sau depănați povești și amintiri la un pahar de vin. Bine, hai, o sticlă, dar să nu exagerați. 🙂 Nu uita că iubirea de sine înseamnă și să ai grijă de sănătatea ta.
4. Scrie-ți o scrisoare de iubire

Când a fost ultima oară când ai scris o scrisoare de iubire? Dar una pentru tine? Profită de luna iubirii pentru a face asta. Poate fi o practică incredibil de puternică fiindcă îți scoți singură în evidență lucrurile minunate pe care le apreciezi la tine. Scrie-ți, de asemenea, lucrurile pe care ai vrea să ți le zică alte persoane. Spune-ți ce ai nevoie să auzi și citește apoi scrisoarea cu voce tare.
Te poți simți inconfortabil la început, dar fii blândă cu tine și adu-ți aminte că iubirea de sine e o practică. Pune bine scrisoarea și citește-o de fiecare dată când ai nevoie de o încurajare și de o vorbă frumoasă.
Ilustrații realizate de iele.daravele.
-
LIFE
6 tips&tricks ca să organizezi eficient și corect un baby shower la tine acasă
O organizare eficientă înseamnă o petrecere reușită.
-
LIFE
TikTok tricks: cum păstrezi vinul rămas cu o metodă ieftină și la îndemână
Dopul de plută nu e soluția la care trebuie să te gândești.
-
Apartamente
Apartamentul de 58 metri pătrați al unei familii cu doi copii, în care livingul este și dormitor matrimonial
O casă caldă și iubită.