CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum cureți rapid și ușor mașina de spălat rufe: 4 soluții la îndemână

publicat pe 18 iun. 2024

  Când vine vorba de curățarea mașinii de spălat haine trebuie să iei în considerare și partea de igienizare. Contează ca aparatul să funcționeze corect și să nu aibă depuneri sau bacterii la interior. Uite cum cureți rapid și eficient mașina de spălat rufe. Îți prezentăm soluții de curățare și igienizare care să țină aparatul funcțional multă vreme. Detalii în articol. 

  Când vine vorba de curățarea mașinii de spălat haine, discuția se împarte în două direcții. O primă direcție duce către mentenanța corectă a aparatului, iar cealaltă direcție înseamnă igienizarea regulată pentru a nu favoriza apariția bacteriilor. Să le luăm pe rând. 

  Curățarea și igienizarea mașinii de spălat

  Curățarea mașinii de spălat haine presupune ștergerea urmelor lăsate de detergent pe diversele componente după fiecare ciclu de spălare. Mai înseamnă îndepărtarea urmelor de calcar, desfundarea furtunului de evacuare sau îngrijirea compartimentelor de balsam și detergent. 

  Ai un ghid de curățarea a mașinii de spălat chiar aici

  În ceea ce privește igienizarea, mașina de spălat trebuie ferită pentru a nu deveni un mediu propice dezvoltării mucegaiului și bacteriilor. Acest lucru se întâmplă când ușa mașinii este închisă după ciclul de spălare sau când există interacțiune permanentă cu haine ude ori murdare. 

  Ambele tipuri de operațiuni țin electrocasnicul în condiții bune de funcționare pentru multă vreme. În același timp, hainele nu se vor deteriora în lipsa depunerilor sau bacteriilor. 

  În continuare, îți explicăm cum se curăță optim mașina de spălat, cu ce substanțe să acționezi și ce efecte au. 

  Cum cureți mașina de spălat 

  Înainte de curățare sau igienizare, consultă manualul producătorului. Acolo vei descoperi indicații specifice și speciale privind curățarea aparatului. De asemenea, sunt indicate substanțele potrivite și cele care ar putea dăuna componentelor sau funcționării. 

  1. Cu apă fierbinte 

  Curățarea cu apă fierbinte a cuvei mașinii de spălat este cea mai simplă metodă de igienizare. Pornește un ciclu de spălat fără haine în interior, la temperatura cea mai ridicată. Adaugă doar puțin detergent în compartimentul special. 

  Mixul de apă fierbinte și detergent spală, curăță și igienizează interiorul mașinii, fiind un bun punct de început pentru menținerea unui mediul steril. 

  2. Cu oțet și bicarbonat

  Oțetul și bicarbonatul de sodiu, în combinație, reprezintă o soluție eficientă de curățare și igienizare. Reacția chimică dintre cele două substanțe are puterea de a îndepărta orice tip de depuneri, de la cele de detergent, la cele de balsam sau de calcar. 

  Amestecă oțet și bicarbonat în cantități egale. Înmoaie o lavetă din microfibre în soluție și șterge pe interior mașina de spălat. Curăță și garniturile, acolo unde se pot aduna resturi, mucegai sau bacterii. Acolo unde depunerile sunt mai greu de îndepărtat, folosește o periuță veche de dinți îmbibată în mixul dintre cele două substanțe. Și freacă până când urmele dispar. 

  Bicarbonatul de sodiu înlătură resturile grație puterii abrazive, în timp ce oțetul împrospătează. 

  După curățare, setează mașina de spălat la un ciclu de spălare, fără haine. Resturile rămase vor fi îndepărtare. Setează și un ciclu de clătire suplimentară pentru rezultate bune. 

  3. Cu clor 

  Clorul ajută la eliminarea microbilor, bacteriilor și mucegaiului. Dacă folosești această metodă de curățare și de igienizare a mașinii de spălat, folosește echipamente de protecție. 

  O să ai nevoie de mănuși de menaj și mască de protecție pentru a nu inhala vaporii. De asemenea, după utilizarea clorului, aerisește spațiul unde se află mașina de spălat. 

  Înmoaie o lavetă în clor dizolvat în apă. Șterge componentele mașinii și lasă soluția să acționeze o jumătate de oră. Pornește la final un ciclu de spălare pentru a îndepărta mirosul puternic. 

  4. Cu soluții speciale 

  Detergenții speciali de curățare și igienizare sunt o alternativă viabilă atunci când nu ești mulțumit de rezultatele obținute. Aceste soluții sunt disponibile în comerț. 

  Au ca avantaj puterea mare de acțiune asupra calcarului și a reziduurilor greu de îndepărtat. 

  De exemplu, poți apela la o soluție profesională detartrantă. Soluția se toarnă direct în cuva mașinii, apoi se pornește cel mai scurt ciclu de spălare. Produsul trebuie folosit periodic pentru curățarea corectă a mașinii. 

  PRO TIP: nu uita să folosești funcțiile speciale ale mașinii, dacă sunt disponibile. Unele aparate au programe speciale de curățare care folosesc aburul și mișcări ale apei în cuvă pentru curățarea interiorului. 

  Întreținerea mașinii de spălat 

  Dacă folosirea mașinii de spălat poate să fie o normă de zi cu zi, la fel trebuie să se întâmple și cu întreținerea ei. În felul acesta, depunerile sau bacteriile vor nu mai apărea așa de des, iar aparatul va putea fi folosit în condiții optime. 

  Iată ce poți să faci: 

  • Respectă programul de spălare: folosește tipurile de detergent și de balsam indicate de fiecare program de spălare. Dacă pui prea mult din fiecare riști să acumulezi depuneri pe componente și în interior. De asemenea, se pot produce scurgeri nedorite. Folosește cantitățile potrivite, iar din când în când utilizează și tablete împotriva depunerilor de calcar; 
  • Evită formarea mucegaiului și a ruginii: după spălare, lasă ușa mașinii deschisă. Tamburul și garniturile trebuie să fie uscate. În caz contrar, dacă ușa este închisă, vor apărea mucegaiul și rugina; 
  • Nu supraîncărca: încărcarea excesivă cu haine în timpul unui ciclu de spălare poate duce la defectarea mașinii. Mai mult, hainele nu se vor spăla corect, iar multe dintre ele vor avea încă urme de murdărie sau de detergent. Lasă cel puțin zece centimetri în partea superioară a tamburului atunci când pui hainele la spălat; 
  • Apelează la specialiști: verificarea regulată a racordurilor și elementelor componente ale mașinii cu ajutorul unui specialist trebuie să fie o idee de luată în seamă. În felul acesta te asiguri că nu există depuneri, mirosuri neplăcute sau scurgeri nedorite. 
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum cureți rapid și ușor mașina de spălat rufe: 4 soluții la îndemână