CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum cureți bine, rapid și corect fierul de călcat cu substanțe pe care le ai în casă

  Curățarea fierului de călcat asigură buna funcționare a aparatului și nu deteriorează hainele. În plus, trebuie făcută regulat și cu substanțele potrivite. În cele ce urmează, afli cum cureți bine, rapid și corect fierul de călcat, atât la interior, cât și la exterior. Soluțiile de prin casă îți vor fi utile în acest proces. 

  Când trebuie să cureți fierul de călcat 

  Curățarea fierului de călcat, atât la exterior, cât și la interior, face ca aparatul să poate fie utilizat pentru o perioadă mai lungă de timp. Totodată, previne distrugerea hainelor. 

  Indiciile care arată că trebuie să cureți fierul de călcat sunt destul de evidente. Fierul nu mai alunecă ușor pe niciun tip de material și chiar ajunge să se lipească. Talpa acestuia are urme de arsură, iar la folosirea funcției cu abur se elimină impurități. 

  Foarte important: înainte de a începe procesul de curățare, asigură-te că fierul de călcat este complet răcit și este deconectat din priză. De asemenea, în cazul curățării tălpii, citește manualul de utilizare pentru a vedea dacă producătorul recomandă o metodă specifică. Iar pentru evitarea deteriorărilor, testează înainte soluțiile pe o mică zonă nevăzută a tălpii. 

  Cu ce se curăță arsura de pe fierul de călcat  

  Iată cu ce se curăță arsura de pe talpa fierului de călcat: 

  Oțetul este un ingredient acid care poate scoate urmele de arsură și de calcar. Totodată, poate să redea luciul tălpii și poate elimina mirosurile neplăcută. Oțetul poate să fie folosit nediluat, aplicat direct pe o cârpă, după care talpa să fie curățată. 

  Sarea poate să curețe imediat urmele de arsură. Însă nu trebuie să fie folosită în contact direct cu talpa fierului de călcat. Acoperă o bucată de ziar sau de hârtie de copt cu o cantitate generoasă de sare și trece fierul de călcat încins peste. Arsura se va prinde de sare și talpa va fi din nou curată. La final, șterge talpa cu o cârpă curată. 

  Când talpa fierului este rece, poți folosi o combinație de suc de lămâie și bicarbonat de sodiu pentru a îndepărta urmele de arsură. Pasta obținută din mixul celor două ingrediente se aplică în cantitate mică pe talpa aparatului. Lasă să acționeze cinci minute, după care șterge cu o cârpă umedă. 

  Acetona sau diluantul de unghii pot să fie folosite pentru a dizolva urmele de arsură. Înmoaie o cârpă moale într-una dintre substanțe și freacă ușor talpa fierului de călcat. Nu lăsa lichidele să intre în contact cu alte părți ale aparatului. 

  Cu ce se curăță fierul de călcat în interior 

  La interior, fierul de călcat trebuie curățat mult mai des pentru ca depunerile de calcar să nu afecteze circuitul de funcționare. 

  Într-un bol, amestecă părți egale de oțet și apă distilată. Umple rezervorul de apă cu soluția rezultată, pornește fierul de călcat și setează-l pe o temperatură medie, pe funcția de călcare cu aburi. Așteaptă ca fierul să se încingă. 

  Apoi, lasă fierul de călcat să absoarbă și să elimine soluția de curățare timp de maxim 10 minute. În felul acesta, depunerile de la interior se vor dizolva. La final, clătește rezervorul cu apă curată. 

  Nu uita de orificiile de eliminare a aburului. Ia un bețișor de urechi și înmoaie-l în apă distilată. Curăță orificiile și șterge cu o cârpă curată.  

  Sfaturi pentru prevenirea depunerilor pe fierul de călcat 

  Prevenția este soluția recomandată înainte de procesul de curățare. Sfaturile următoare te pot ajuta să menții aparatul într-o stare optimă de funcționare, înainte și după curățare: 

  • folosește apă distilată sau purificată. Apa de la robinet poate duce la formarea de depuneri minerale pe suprafața tălpii sau la interior; 
  • talpa fierului de călcat se poate deteriora ireversibil dacă este curățată cu obiecte abrazive; 
  • folosește aparatul la temperatura corectă în funcție de tipul hainei pentru a nu îl supraîncălzi și pentru a nu strica țesăturile; 
  • după ce ai terminat de călcat hainele, golește rezervorul de apă și depozitează fierul în poziție verticală; 
  • șterge regulat fierul de călcat de praf pentru a nu se depune pe haine. 
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum cureți bine, rapid și corect fierul de călcat cu substanțe pe care le ai...