LIFE

Cum alegi somiera de pat: tot ce trebuie să știi ca să ai un somn odihnitor

  Somiera de pat este, de fapt, acel element important care te face să te odihnești așa cum trebuie. Sigur, saltea și patul în sine sunt la fel de importante, însă somiera de pat este cea care preia, la propriu, toată greutatea. Îți spunem care e importanța somierei, de ce e necesar să alegi una din materiale de calitate și îți expunem și alte detalii de care să ții cont când alegi una. 

  Când te gândești la un somn odihnitor, cel mai probabil primul lucru asociat cu acest obicei este salteaua de pat. O saltea potrivită nevoilor tale îți poate garanta un somn bun și odihnitor.

  Însă, pe același principiu, trebuie să cauți și o somieră bună de pat. Somiera de pat este acel element care în relație cu salteaua de pat oferă oricui un somn odihnitor. Și, cel mai important, corect din punct de vedere anatomic. 

  somiera de pat shutterstock
  Somiera de pat preia din greutatea ta și a saltelei pe timpul nopții

  Somiera de pat este cea care preia, de fapt, greutatea corpului pe timpul somnului și oferă senzația de confort. Totodată, somiera garantează că în timpul somnului coloana vertebrală este în poziția corectă.

  Rolul somierei mai este și acela de a susține salteaua și să îi pună calitățile în evidență. Iată câte beneficii neștiute are acest element important component al patului. 

  Cu ce avantaje vine o somieră de pat: 

  • Somiera de pat este ușor de instalat și nu este masivă sau foarte grea; 
  • Un avantaj real al somierei de pat este că permite aerului să circule liber pe sub piesa de mobilă. Acest flux de aer prelungește durate de utilizare a saltelei; 
  • Somiera de pat oferă susținerea corectă a coloanei vertebrale. Asta pentru că somiera se adaptează greutății exercitate asupra ei prin saltea și oferă înapoi gradul ideal de susținere pentru coloană; 
  • Somiera de pat preia uniform presiunea exercitată de greutatea saltelei, care, astfel, este distribuită uniform. Asta va genera acea senzație de confort și va elimina senzația de scufundare în saltea. 

  Somieră de pat: materiale și dimensiuni

  În general, somierele de pat sunt realizate din lemn. De altfel, somierele de pat din lemn sunt mult mai rezistente datorită elasticității materialului. Există acum și variante de somiere de pat metalice, care sunt mult mai ușoare. Acestea, însă, pot fi folosite doar pe perioade determinate de timp. 

  Somierele de pat existente pe piață vin în concordanță cu dimensiunile saltelei. Pentru paturi de timp single, somierele de pat au următoarele dimensiuni: 90, 100 sau 110 centimetri x 180, 190 sau 200 centimetri. Iar pentru paturile de două persoane, somiere au dimensiuni de 140, 160, 180, 200 sau 220 centimetri, cu o lungime cel mai adesea de 200 centimetri. 

  Câte tipuri de somiere de pat există și la ce sunt bune

  somiera de pat shutterstock
  Există mai multe somiere de pat, fiecare pentru o nevoie anume

  Există mai multe somiere de pat disponibile, anume somiere de pat fixe, somiere de pat rabatabile și somiere de pat ajustabile. 

  Somierele de pat fixe, așa cum le spune și denumirea, reprezintă un suport fix pentru salteaua de pat și se așază pe cadrul acestuia. La rândul lor, somierele de pat fixe se împart în mai multe subcategorii: somiere fixe tapițate, somiere fixe cu arcuri și somiere fixe cu lamele elastice. 

  1. Somierele fixe tapițate sunt realizate dintr-o suprafață de lemn cu un fel de pernă subțire în partea superioară. Această pernă este tapițată cu stofă și este confecționată, de regulă, din fibre și spumă. Oferă un grad înalt de confort și stabilitate și susține corect salteaua. 
  2. Somierele fixe cu arcuri sunt realizate dintr-o structură de arcuri, fixată pe un cadru de lemn, care are, la fel ca în celălalt caz, o parte tapițată și o izolare cu fibre și spumă. Acest tip de somieră de pat poate fi combinată numai cu o saltea cu arc continuu sau împachetat. Totodată, combinația dintre cele două elemente oferă un ansamblu elastic per total și senzația de plutire. 
  3. Somierele fixe cu lamele elastice sunt realizate dintr-un cadru de lemn sau metal, lamelele sunt curbate și realizate dintr-un lemn stratificat, fiind încastrate. Lucru care conferă o durată mai mare de utilizare a acestui tip de somieră de pat. Somierele fixe cu lamele pot fi folosite cu orice tip de saltea și sunt destinate celor care preferă un suport ferm în timpul somnului. 

  Pe de altă parte, somierele rabatabile sunt cele care au lamele elastice puse pe un cadru metalic. Aceste somiere de pat se pot ridica și permit accesul la spațiul de depozitare de sub saltea. Somierele rabatabile se potrivesc cu orice tip de saltea de pat. 

  Nu în ultimul rând, somierele de pat ajustabile pot fi reglate manual sau electric în zona capului și a picioarelor. Sunt realizate tot cu lamele elastice pe un cadru metalic și se potrivesc alături de saltele elastice, cum ar fi cele din spumă sau latex. 

  Somieră de pat: preț și avantajul folosirii

  În ceea ce privește prețul, o somieră de pat poate să coste începând de la 100 de lei. Prețul urcă în funcție de tipul somierei, de materialele din care este realizată și de felul în care se îmbină cu salteaua de pat. Cele mai scumpe somiere de pat sunt cele medicinale. 

  O somieră bună de pat înseamnă o susținere potrivită a saltelei pe timpul nopții. Dacă somiera este una de calitate nu vei simți că te afunzi în saltea când, de exemplu, partenerul se mișcă în timpul somnului. Iată cum un element atât de simplu poate face o diferență atât de mare. Ține cont de toate aceste aspecte prezentate și alege somiera potrivită nevoilor tale. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum alegi somiera de pat: tot ce trebuie să știi ca să ai un somn odihnitor