De la specialiști

6 lucruri de care să ții cont când alegi patul pentru dormitor

  Patul este refugiul după o zi stresantă, locul perfect pentru dimineţile lungi de weekend şi, mai nou, a devenit chiar și loc de lucrat pentru cei care și-au mutat biroul acasă. Așa că e important să nu te grăbești atunci când îl alegi, ci să ții cont de nevoile tale și, implicit, ale casei în care locuiești, cum ar fi dimensiunea dormitorului, stilul de amenajare sau materialele din care e făcut patul pentru dormitor. 

  Am întrebat mai multe arhitecte și designeri de interior care sunt elementele de care ar trebui să ținem cont atunci când cumpărăm patul pentru dormitor, și iată ce ne-au recomandat.

  1. Ține cont de stilul în care e amenajată casa

  Dacă amenajarea nu porneşte de la alegerea patului, atunci ar trebui să faci un efort şi să îl integrezi ca stil în conceptul întregului apartament sau case, consideră arhitecta Antonia Listarf de la Antonia Listarf Interior Design. Dacă restul încăperii este în stil scandinav, cu linii simple şi în culori neutre, patul ar trebui să urmeze acest stil şi, dacă nu găsești unul pe plac în magazinele de specialitate, să-l realizezi la comandă. 

  Dacă, din contră, dormitorul este într-un stil industrial, cu design nefinisat şi culori închise, patul ar trebui să continue acest stil şi să fie ori metalic, ori cu elemente de culori pământii, care să contribuie la acest concept.

  2. Testează mai multe tipuri de paturi cu cadre diferite

  Ai de ales între patul clasic din lemn, unul de metal şi patul tapiţat, care devine din ce în ce mai popular. Acest lucru se datorează faptului că patul tapiţat reduce semnificativ riscul de a te lovi de colţurile lui şi să rămâi cu vânătăi, aşa cum se întâmplă uneori în cazul patului din lemn sau metal. În plus, atunci când te sprijini de tăblia lui, când citeşti sau când te uiți la un film pe laptop, senzaţia de confort sporeşte.

  „Este important de avut în vedere calitatea materialului ales, ideal este un material rezistent la murdărie sau uzură, teflonat”, spune designerul de interior Diana Popescu de la Interior Design by Diana Popescu. Când alegi rama patului, ţine cont şi de înălţimea celor care dorm acolo. Dacă cineva e foarte înalt, ai putea renunţa la tăblia de capătul patului, pentru a oferi mai mult spaţiu pentru tălpi.

  patul pentru dormitor gri
  Pentru mai mult confort, alege un pat tapiţat sau măcar unul care nu are tăblie din lemn la partea dinspre picioare

  3. Ia în calcul dimensiunea dormitorului

  Dacă vorbim de dimensiune în alegerea patului, este important ca aceasta să fie într-un raport potrivit cu dimensiunea camerei. Aceasta poate varia şi în funcţie de cei care folosesc patul.

  Un pat pentru două persoane poate avea o saltea între 140-180 centimetri lăţime. Cea mai uzuală şi ergonomică este cea de 160 centimetri. Dacă spaţiul este limitat, apelează la una de 140 centimetri (sau elimină noptierele în favoarea unei tăblii cu depozitare). „Oricât de mult ţi-ai dori, nu e în regulă să îți iei un pat de 180 centimetri dacă-l pui într-un dormitor de 9 metri pătrați”, recomandă designerul de interior Andreea Stefan

  Un pat de 180 centimetri va oferi spaţiu suficient dacă ai şi un copil căruia îi place să doarmă ocazional cu părinţii.  

  4. Culoarea patului ar trebui să contribuie la ambientul liniștitor din dormitor 

  Culoarea patului contează nu doar în contextul unităţii cromatice din dormitor, dar şi pentru a-ţi garanta un somn odihnitor, spune Diana Popescu de la Interior Design by Diana Popescu. Dormitorul ar trebui să îmbie la relaxare, iar acest lucru poate fi obţinut cel mai uşor cu ajutorul unor culori neutre sau pastelate. Păturile albe, bej, bleu, roz pudrat sau verde mentă ar putea fi o alegere care să nu obosească privirea, înainte de culcare.

  „Patul împreună cu salteaua și aşternuturile trebuie să formeze un tot”, completează și arhitecta Diana Ofițeru de la Diana Ofiteru Design Studio

  patul pentru dormitor camera copilului
  Alegerea patului ţine cont şi de culoare, ea trebuie să se integreze în paleta cromatică din dormitor

  5. Alege o saltea de calitate

  Chiar dacă acest criteriu se află spre finalul listei, este important să testezi personal salteaua în magazin şi să alegi una nu doar cu dimensiunile potrivite, dar care să acopere eventuale probleme de sănătate sau preferinţe personale, completează arhitecta Diana Ofițeru. 

  Saltelele mai dure sunt utile pentru persoanele cu probleme de coloană vertebrală. Fie că preferi saltele cu arcuri, din latex sau saltele cu spumă de memorie, nu uita că şi perna are o importanţă semnificativă. Evită pernele masive pentru diminuarea durerilor de gât.

  6. Gândește-te de la început cât la sută din bugetul amenajării îl acorzi patului din dormitor

  Există paturi pentru orice fel de buget, însă ţine cont că este una dintre cele mai importante piese din casă şi merită să investeşti un pic mult, spune arhitecta Antonia Listarf de la Antonia Listarf Interior Design despre alegerea patului.

  Dacă dorești să alegi o categorie premium, îţi poţi îndrepta atenţia spre paturi de tip box spring, care nu doar arată foarte bine, dar au opţiuni de personalizare în funcţie de înălţimea, greutatea şi preferinţele tale cromatice. În plus, unele sunt dotate cu sistem electric cu telecomandă pentru schimbarea poziţiei saltelei şi pot include prize, întrerupătoare şi plinte.

   

   

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  6 lucruri de care să ții cont când alegi patul pentru dormitor