CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cu ce se scoate mirosul de mucegai din mobilă: soluții eficiente preparate în casă

  Mirosul de mucegai din mobilă poate fi scos dacă acționezi rapid. În acest sens, soluțiie cu ingrediente naturale, de prin casă, se dovedesc a fi cele mai eficiente. Iată cu ce se scoate mirosul de mucegai din mobilă și ce poți face ca să previi apariția urmelor. 

  Mobila poate emana un miros pregnant de mucegai în anumite condiții. De regulă, mirosul de mucegai se simte cel mai bine în dulapul cu haine. Motivele pot fi lesne de înțeles, acestea fiind și cauzele care duc la apariția mucegaiului: umiditatea excesivă, prezența hainelor murdare printre cele curate sau ventilația slabă din cameră. 

  Problema, dar și cauza în sine, pot să fie rezolvate foarte ușor cu produse specifice din comerț. Atunci când timpul este limitat și intervenția este necesară, soluțiile preparate în casă sunt cele mai eficiente. 

  De ce apare mucegaiul pe mobilă 

  Mucegaiul nu se vede mereu, însă se poate mirosi. Izul este, de fapt, un compus organic volatil, adică o substanță gazoasă eliberată de mucegai. Seamănă la miros cu un prosop umed și vechi. Acesta este indiciul de care ai nevoie să știi că ai mucegai care se dezvoltă pe mobila ta. 

  Mucegaiul nu apare pur și simplu. Are nevoie de patru factori esențiali: spori de mucegai prezenți în aer, temperatură între 25 și 30 de grade, un tip de material organic și umezeală. 

  Mobila poate întruni acești factori. Mai ales dulapurile care adăpostesc haine umede și murdare. Acestea reprezintă mediul ideal de propagare pentru mucegai. 

  Înainte de curățarea efectivă, urmează acești pași:

  1. Verifică temeinic hainele din dulap și scoate-le pe cele murdare; 
  2. Triază-le și pune-le la loc, însă într-un mod mai aerisit. Hainele înghesuite țin aerul la interior și ridică particule precum păr sau praf. Acestea ajută la propagarea mucegaiului; 
  3. Nu în ultimul rând, ventilează bine zona mobilei. 

  Cum se scoate mirosul de mucegai din mobilă 

  Pe lângă aceste metode necesare, soluțiile cu ingrediente naturale se dovedesc la fel de eficiente. Iată ce poți folosi ca să scoți mirosul de mucegai din mobilă: 

  1. Oțet 

  Oțetul este un remediul natural și eficient în combaterea mirosului de mucegai. Aciditatea acestuia descompune mucegaiul și îi neutralizează mirosul. 

  Amestecă oțet și apă în părți egale, după care pune mixul într-un pulverizator. Dă cu generozitate peste zonele afectate ale mobilei și lasă să acționeze câteva ore. După care șterge cu o cârpă curată. Urmele ce mucegai vor dispărea. 

  2. Bicarbonat de sodiu

  Folosește bicarbonat de sodiu pentru a absorbi cu eficiență mirosul ce mucegai. De altfel, bicarbonatul este recunoscut pentru această capacitate. 

  Presară din plin bicarbonat de sodiu pe podeaua mobilei afectate de mucegai. Fă la fel și pe rafturi. Lasă bicarbonatul să acționeze peste noapte pentru a absorbi tot mirosul. După această perioadă, aspiră bicarbonatul. Vei simți un miros plăcut de proaspăt.

  3. Zaț de cafea 

  Pe același principiu, zațul de cafea absoarbe mirosurile neplăcute și lasă un iz curat. Pune zaț de cafea proaspăt într-un bol și lasă-l în interiorul mobilei. Mirosul de mucegai va fi neutralizat, iar în urmă va rămâne un parfum de cafea. 

  4. Cărbune activ 

  Un excelent absorbant natural, cărbunele activ trebuie pus în boluri mici în interiorul mobilei. Poate fi ținut câteva săptămâni și schimbat ori de câte ori este nevoie pentru captarea și eliminarea mirosului de mucegai

  5. Lemn de cedru 

  Uleiurile naturale din lemnul de cedru elimină mirosul de mucegai, descurajează apariția dăunătorilor și scade nivelul de umiditate. Lasă în urmă un miros proaspăt cu o aromă de lemn. 

  6. Aer și soare 

  Dacă nu dispui de niciuna dintre aceste substanțe, poți încerca să scapi de mirosul de mucegai în cel mai simplu mod posibil. 

  Lasă aerul proaspăt să pătrundă în interiorul mobilei, la fel și lumina directă a soarelui. Ventilația naturală reduce umiditatea, ceea ce duce la dispariția mucegaiului. 

  Cum previi apariția mucegaiului în interiorul mobilei

  În cele din urmă, ți-am pregătit o serie concisă de sfaturi de prevenție care să te ajute să nu ai mucegai pe mobilă: 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cu ce se scoate mirosul de mucegai din mobilă: soluții eficiente preparate în...