UTILE

Ce este silicagel: cum previne apariția umezelii, alte utilizări și beneficii

  Cu siguranță te-ai întrebat la ce folosesc pliculețele cu granule rotunde și transparente pe care le găsești în cutiile cu încălțăminte. Este vorba de silicagel, un element foarte util în prevenirea și apariția umezelii. Iată ce este silicagel, cum acționează și cum protejează diverse obiecte și materiale să nu fie deteriorate. Toate detaliile, în articol. 

  Forma în care silicagelul este ambalat este cea de pliculețe. De regulă, pliculețele de silicagel se pun în cutiile de pantofi sau în pungile de cumpărături de hârtie. Rolul acestor pliculețe este mai important decât crezi. 

  La bază, silicagelul previne acumularea excesivă de umiditate pentru un produs care este depozitat și neutilizat pentru o perioadă mai lungă de timp. Iar acest rol se extinde și pentru alte tipuri de materiale sau produse. 

  Ce este silicagel și cum se obține

  ce este silicagel shutterstock

  Silicagelul este un agent de uscare care poate avea diverse roluri casnice. Are formă de granule transparente și albicioase care devin roz sau albastre atunci când acumulează umiditate. 

  Acest element este obținut prin deshidratarea gelului de dioxid de siliciu. Proprietățile sale absorbante sunt foarte apreciate, mai ales că acest tip de gel, în formă granulată, poate să absoarbă până la 35% din greutatea lui în apă. 

  Cu cât umiditatea este mai mare, cu atât silicagelul poate absorbi mai multă apă. Din acest motiv, silicagelul este folosit și pentru fabricarea așternuturilor igienice pentru animale de companie. 

  Ce este silicagel: cum îl poți folosi

  ce este silicagel shutterstock

  Pe lângă aceste utilizări comune, silicagelul poate avea și alte întrebuințări. 

  Pliculețele de silicagel pot să scoată umezeala acumulată în telefon, în cazul în care dispozitivul a fost scăpat în apă. Tot ce trebuie să faci este să umpli un bol cu pliculețe de silicagel. Adaugi telefonul și lași silicagelul să acționeze minim 24 de ore. 

  Această metodă poate fi mai eficientă decât cea în care folosești orez. Praful de orez poate pătrunde și poate rămâne în interiorul telefonului dacă este păstrat astfel prea multă vreme. 

  Documentele sau pozele vechi pot să fie păstrate în stare bună dacă sunt izolate în cutii de plastic în interiorul cărora se pun și pliculețe de silicagel. Umezeala nu se va forma, iar documentele se vor păstra în stare intactă. 

  Ce este silicagel: păstrează medicamentele uscate

  Pastilele pot fi păstrate uscate și intacte dacă sunt depozitate cu pliculețe de silicagel. Unele ambalaje de pastile vin cu astfel de pliculețe prin care umezeala este ținută sub control. Pastilele nu se vor altera și vor avea un termen de valabilitate prelungit. 

  Bijuteriile, în special cele din argint, pot să fie protejate de efectele umezelii dacă sunt depozitate și păstrate în cutii în care există și pliculețe de silicagel. La fel se poate proceda și pentru trusa de machiaj. 

  Nu în ultimul rând, pliculețele de silicagel pot să fie puse în geamantanele de călătorie pentru a preveni formarea mucegaiului pe haine. 

  Ce este silicagel: alte utilizări

  Silicagelul mai poate fi folosit și în alte moduri creative pentru a scăpa de umezeală.

  • condensul din interiorul mașinii poate să fie prevenit dacă lași un pliculeț de silicagel sub unul dintre scaune; 
  • silicagelul poate proteja aparatele de fotografiat împotriva unor eventuale daune ale infiltrării apei; 
  • semințele, dacă sunt supuse umezelii pentru perioade lungi de timp, pot să putrezească. Depozitarea lor alături de pliculețe de silicagel poate stopa fenomenul; 
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Ce este silicagel: cum previne apariția umezelii, alte utilizări și beneficii