CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cu ce se curăță parchetul vechi din lemn: sfaturi pentru întreținerea corectă

publicat pe 15 iun. 2024

    Curățarea parchetului vechi din lemn se face cu substanțe delicate care să mențină aspectul plăcut al plăcilor. În acest sens, există o serie de pași pe care trebuie să îi respecți. Uite cu ce se curăță parchetul vechi din lemn, ce substanțe să folosești și cum previi eventualele deteriorări. Toate detaliile, în cele ce urmează. 

    Parchetul din lemn reprezintă un element estetic aparte în orice tip de amenajare. Acest tip de parchet aduce o anume eleganță încăperii în care este pus. În plus, are acea patină a timpului care transformă percepția asupra amenajării. 

    În ciuda avantajelor cu care vine, parchetul din lemn masiv este mai dificil de întreținut. Lemnul în sine se poate degrada dacă parchetul nu este curățat în mod frecvent. Totodată, dacă suprafața parchetului din lemn nu este întreținută cu substanțele potrivite, atunci parchetul nu va avea o durată lungă de utilizare. 

    Ghid pentru curățărea parchetului vechi din lemn

    Ca să te poți bucura de frumusețea parchetului vechi de lemn, în continuare îți explicăm ce pași să urmează ca să îl cureți și să îl întreți în mod adecvat. 

    Curățare și ștergere

    curatare igienizare parchet vechi din lemn
    Curățarea adecvată a suprafeței de lemn ajută la menținerea aspectului plăcut al parchetului

    Un prim pas se leagă de curățarea suprafeței parchetului vechi de lemn. Aspiră bine parchetul vechi din lemn și îndepărtează toate resturile și urmele de praf. 

    Apoi, suprafața parchetului de lemn trebuie să fie ștearsă. Folosește un burete fin înmuiat în apă caldă sau un mop curat. Această metodă duce la îndepărtarea eficientă a resturilor rămase încă pe suprafața parchetului. Dacă pe suprafața parchetului există zone foarte murdare, atunci trebuie să folosești oțet.

    Cu un alt burete îmbibat în apă caldă și oțet, freacă ușor, cu mișcări circulare, până când petele dispar. Folosește o parte de oțet la zece părți de apă. 

    Atenție: folosește o cantitate mică de oțet. Aciditatea acestei substanțe poate deteriora suprafața parchetului. 

    Lustruire

    După ce parchetul s-a uscat, lustruiește suprafața de lemn cu produse speciale de curățat ți întreținere. Alege produsul de lustruire în funcție de tipul de finisaj al parchetului. Pe piață există trei tipuri disponibile: cele din lac, produse pe bază de ulei și cele care au ceara la bază. 

    Scopul soluțiilor de întreținere de acest tip este să formeze o peliculă de protecție împotriva murdăriei, apei sau a eventualelor contacte cu obiecte dure. 

    Lustruirea se face obligatoriu cu un mop din microfibră care să curețe delicat și fără să zgârie suprafața parchetului vechi din lemn. 

    Împrospătare

    Opțional, poți da suprafața parchetului vechi cu un tip de produs pentru împrospătare. Mirosul va fi unul îmbietor și va spori imaginea de ansamblu a parchetului.

    Această operațiune se face cu un mop uscat pentru a îndepărta excesul provenit de la produsul de lustruire. Produsul de împrospătare poate să fie înlocuit și cu un dezinfectant pentru pardoseli din lemn. 

    Procesul de curățare trebuie realizat cu o frecvență regulată. Doar în acest fel, parchetul vechi din lemn va rezista în timp. 

    Ce să eviți când cureți parchetul vechi 

    Curățarea și întreținerea parchetului vechi din lemn trebuie să fie făcute corect. Altfel, lemnul poate să fie distrus. Uite la ce să fii atent în procesul de curățare: 

    • Nu folosi aparatul cu aburi: curățarea parchetului din lemn cu un aparat de tip steamer duce la acumularea unei cantități de umezeală pe suprafață. Lemnul poate acumula apa rămasă pe suprafață și se poate umfla; 
    • Cantitatea potrivită de apă: în timpul curățării parchetului vechi din lemn, folosește puțină apă. Buretele sau mopul nu trebuie să fie îmbibate de apă. Umezeala se poate acumula între plăcile de lemn, ceea ce poate dăuna parchetului; 
    • Folosește produse potrivite: nu curăța lemnul parchetului cu produse de curățare dedicate gresiei sau faianței, de exemplu. Aceste produse conțin clor și alți produși chimici care dăunează suprafeței sensibile a lemnului.

    Cum previi deteriorarea parchetului

    protectii picioare mobila pentru parchet lemn
    Protecțiile pentru picioarele pieselor de mobilier ajută la menținerea intactă a lemnului

    Pe lângă întreținerea corectă, parchetul trebuie să fie protejat de daunele uzuale care pot apărea. Cum sunt zgârieturile sau contactul cu obiecte de mobilier mai grele. Soluțiile de mai jos pot să prevină aceste daune: 

    Pune covorașe de protecție: o soluție excelentă pentru prevenirea deteriorărilor provocate de piesele de mobilier din cameră. Parchetul este protejat de uzură, deformări și deteriorări; 

    Protecții pentru mobilă: este vorba de acele protecții speciale pentru picioarele obiectelor de mobilier. Se aplică cu ușurință și previn eficient deteriorarea lemnului parchetului; 

    Curățenie frecventă: ca să îi menții aspectul, lustruiește parchetul mai des cu substanțe dedicate, cum ar fi detergentul cu ceară. Un astfel de produs ține parchetul curat, lucios și cu un aspect plăcut la vedere. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments