Cu ce se curăță arsura de pe ceaune: soluții rapide care funcționează
publicat pe 22 iul. 2024Curățarea arsurilor de pe ceaunele de gătit trebuie să fie făcută cu precauție pentru a nu deteriora materialul. Ceaunul își va păstra proprietățile dacă arsurile sunt îndepărtate la timp. Uite cu ce se curăță arsura de pe ceaune și ce soluții rapide și la îndemână ajută indiferent din ce material sunt făcute. Toate detaliile în articol.
Gătitul la ceaun poate să dea mâncării un gust aparte grație preparării la foc deschis. Pe de altă parte, pe fundul ceaunului pot să apară urme nedorite de arsuri. Cauzele sunt multiple.
Fie ai supraîncălzit ceaunul fără să existe un strat protector la baza lui, fie focul a fost utilizat în exces, iar mâncarea a ars cu totul, ceea ce a dus la fenomenul de coacere. Mai mult, un ceaun necurățat, dar care este refolosit pentru a prepara mâncare, va avea urme întărite de arsură.
În funcție de materialul din care este făcut, ceaunul poate fi curățat, iar urmele de arsură pot să fie îndepărtate fără probleme. Îți explicăm ce ai de făcut.
Foarte important: indiferent de material sau de metoda folosită, ceaunul nu trebuie șters sau curățat cu ustensile dure ori cu bureți abrazivi. Vor rezulta zgârieturi permanente, inestetice, care vor afecta performanțele termice ale materialului.
Soluții pentru curățarea arsurii de pe ceaune din fontă
Ceaunele din fontă au o capacitate mare de reține căldura, fiind o alegere populară pentru a găti. Căldura este distribuită uniform în timpul preparării, ceea ce face ca mâncarea să fie gătită corect.
Marele minus la unui ceaun de fontă este că devine greu de curățat cu soluții convenționale dacă pe suprafața lui există arsuri de mâncare.
Uite ce soluții te ajută să cureți corect arsurile de pe ceaunul de fontă.
Bicarbonat de sodiu
Presară bicarbonat de sodiu din plin la baza ceaunului sau în zonele unde există arsuri. Adaugă apă călduță și formează o pastă. Pasta de bicarbonat de sodiu va scoate urmele de arsură cel mai bine dacă este lăsată să acționeze peste noapte.
După ce pasta și-a făcut efectul, ceaunul trebuie curățat cu o perie cu peri moi. La final, trebuie clătit cu apă caldă și lăsat să se usuce.
Oțet
Oțetul acționează foarte bine pentru îndepărtarea arsurilor de pe ceaunul de fontă dacă este amestecat cu apă în proporții egale.
Soluția de oțet și apă trebuie să fie pusă la fiert în ceaunul afectat pentru 15 minute. Focul trebuie apoi stins și ceaunul lăsat să se răcească. După ce s-a răcit, ceaunul de fontă trebuie clătit cu apă caldă și lăsat să se ususe.
Gheață
Gheața are un efect surprinzător asupra arsurii. Practic, o face să se desprindă de pe suprafața ceaunului de fontă.
În mod ideal, ceaunul trebuie umplut cu cuburi de geață, apoi după ce gheața s-a topit parțial să fie frecat cu o perie ușor abrazivă. După ce gheața s-a topit cu totul, trece ceaunul printr-un jet de apă caldă și lasă-l la uscat.
Cu ce cureți arsura de pe ceaunele din inox
Chiar dacă sunt rezistente la coroziune și la utilizare îndelungată, ceaunele din inox pot să prindă arsuri dacă sunt expuse constant la temperaturi ridicate.
Uite ce soluții au efect de curățare pentru arsurile de pe ceaunul de inox.
Lămâie și sare
Pe o jumătate de lămâie presară sare, după care începe să freci zonele de pe ceaun afectate de arsuri. Pune puțină presiune și freacă cu mișcări circulare.
Lasă soluția să acționeze pentru maxim 15 minute. Ia apoi o lavetă și freacă din nou zonele cu arsuri. Ceaunul din inox trebuie apoi clătit cu apă caldă.
Detergent de vase
Pe o cârpă umedă pune câteva picături de detergent de vase și freacă arsurile de pe ceaun. Efectul va fi unul de degresare și de îndepărtare a urmelor inestetice de arsură. Clătirea se face cu apă călduță.
Bicarbonat de sodiu și apă
Pasta de bicarbonat de sodiu și apă călduță este de efect și pentru acest tip de ceaun. Amestecă bicarbonat cu apă și presară peste arsuri. Freacă cu o perie moale și șterge resturile cu o lavetă din microfibre. Clătește ceaunul din inox cu apă caldă și lasă-l să se usuce bine înainte să îl folosești din nou.
Sfaturi pentru folosirea corectă a unui ceaun
Ceaunul este o ustensilă de gătit indispensabilă în unele bucătării. Întreținerea corectă a ceaunul face ca acesta să fie folosit pentru perioade lungi de timp, iar materialul din care este făcut să fie protejat.
- Înainte de a porni focul sub ceaun, pune în el un strat de ulei vegetal sau grăsime de porc, de exemplu. Suprafața inferioară, foarte expusă temperaturilor mari, va prinde astfel un strat de protecție de grăsime. Stratul va preveni lipirea alimentelor, iar curățarea va fi mai ușoară;
- Nu folosi ustensile dure când gătești în ceaun. Ustensilele metalice afectează suprafața ceaunului. E de preferat să folosești linguri de lemn;
- Curăță ceaunul imediat după ce ai terminat de gătit. În felul acesta resturile de mâncare nu se vor întări, iar arsurile pot să fie mai ușor îndepărtate. Înainte de curățarea imediată, lasă ceaunul să se răcească complet.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Curățarea pavajelor cu oțet: cum aplici acest truc în curtea ta
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Curățarea geamurilor cu oțet: 4 soluții mai eficiente decât cele din comerț
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cum dezinfectezi cu ajutorul oțetului: 10 lucruri din casă pe care le poți curăța
-
LIFE
Ce semnificație are bufnița în Feng Shui. Unde se pune această amuletă în locuință
Locul în care o pui în casă poate stimula și mai mult puterile amuletei.
-
LIFE
Ce semnificație are elefantul cu trompa în jos. E bine sau nu să ai acest simbol în casa ta?
Prezența lui în casă chiar poate canaliza energiile pozitive.
-
Case
Un cuplu de români și-a amenajat casa de lângă Londra cu mobilier gândit și construit pe cont propriu
Linii clasice și inspirație farmhouse.